Articol de GSP - Publicat marti, 19 aprilie 2022 14:52 / Actualizat marti, 19 aprilie 2022 14:52
Rezultatele școlare sunt importante pentru evoluția educațională, socială și profesională a copilului. Pe măsură ce învățământul evoluează și nu se mai punctează doar abilitățile individuale, așa cum sunt cele de memorare sau de logică, ci și cele de cooperare și de aplicare a unor cunoștințe practice, elevii trebuie să se adapteze.
Chiar dacă se atribuie școlii rolul principal în educație, și părinții reprezintă un factor important. Pentru ca fiul/fiica ta să aibă rezultate cât mai bune la școală, trebuie să-ți sprijini copilul cu o atitudine constructivă, dar și cu ajutorul unor metode de învățare și evaluare care se pot pune în practică acasă. Iată ce ai putea face:
Înscrie-l pe o platformă de teste online
Platformele de testare online reprezintă o metodă excelentă de a evalua nivelul copilului la diferite discipline. Avantajul lor este că sunt adaptabile în funcție de clasă. De exemplu, ai la dispoziție teste la matematică de clasa a IV-a, dar și de a XII-a. Testele sunt compuse din itemi calibrați și testați pe grupuri de elevi români, astfel că evaluarea este concludentă. În plus, pe măsură ce școlarul rezolvă testul, itemii se adaptează la nivelul său de competență. Astfel, evaluarea capătă acuratețe maximă.
Un alt aspect important al testelor standardizate online este obiectivitatea. Pentru că sistemul generează cerințele și analizează performanța, factorul uman nu influențează rezultatul. Elevul poate da testul de mai multe ori, pentru că baza de itemi este uriașă și la fiecare accesare apar alții.
Testele online standardizate ajută la descoperirea lacunelor și la corectarea acestora. Raportul generat de sistem conține și indicații de îmbunătățire a învățării, pentru ca elevului să-i fie ușor să acționeze în acest sens.
Testează-i competențele de literație
Literația reprezintă capacitatea de a relaționa cu un text. Nu ne referim doar la citire, ci la tot ce presupune interacțiune:
- înțelegerea textului;
- selectarea unor informații;
- comparație cu alte texte;
- identificarea unor trăsături ale textului;
- utilizarea informațiilor din text, în contexte noi;
- exprimarea unor opinii.
Testarea literației este o preocupare la nivel mondial, pentru că aceasta este esențială în dezvoltarea individului. O persoană care nu poate relaționa cu un text scris își dezvoltă mai greu abilitățile intelectuale. În România, analfabetismul funcțional este o problemă majoră, de aceea, îmbunătățirea literației trebuie să fie o prioritate pentru orice părinte. Și în acest caz, platformele online de testare îți vin în ajutor pentru că oferă și posibilitatea de a testa literația. Astfel, vei putea descoperi eventualele deficiențe și vei putea acționa pentru a le ameliora.
Încurajează-l să citească
Lectura este o activitate care are un impact uriaș asupra abilităților cognitive și a nivelului cultural. Copiii care citesc regulat au rezultate școlare mai bune decât cei care nu au acest obicei. Lectura stimulează și creativitatea și gândirea critică. Un copil va citi de mic dacă te vede că și tu citești. Pe măsură ce crește, mergeți împreună la librărie și lasă-l să-și aleagă singur cărțile. Discutați despre lecturile voastre, dar nu adopta niciodată o poziție de superioritate. Mergeți la lansări de carte, târguri și întâlniri cu autorii. Din cauza manualelor învechite, copiii asociază deseori scriitorii cu oameni morți, din vremuri apuse. Întâlnirea cu un autor real va înlătura prejudecățile și îl va atrage spre lectură.
Adoptă o atitudine pozitivă
Este important ca școala să nu fie o corvoadă, ci un proces constructiv. Ca părinte, trebuie să arăți încredere și optimism, dar să sprijini și formarea unui comportament responsabil și disciplinat în educație. Pretențiile exagerate, condiționarea negativă și lipsa de implicare sunt atitudini care au consecințe negative în educația copilului.
Educația este baza evoluției oricărei persoane așa că trebuie să sprijini copilul în parcursul școlar. Recomandările de mai sus sunt ideale pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare ale copilului tău.