GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ISTORIA LA RAPORT

Istoria la raport Episodul 3: Steaua - Anderlecht 3-0, semifinale CCE 1986 » Fabulosul Pițurcă '86: mai bun decât City - Real!

Pericol! Mingea e la Pițurcă, doi jucători belgieni se pregătesc să-l atace
Pericol! Mingea e la Pițurcă, doi jucători belgieni se pregătesc să-l atace

Articol de - Publicat joi, 28 aprilie 2022 13:15 / Actualizat joi, 28 aprilie 2022 14:11

ISTORIA LA RAPORT. Parametrii reușiți de atacantul Stelei în semifinala cu Anderlecht de acum 36 de ani, publicați de GSP în serialul Istoria la Raport, sunt superiori la toate capitolele celor doi atacanți din semifinala splendidă de marți, de la Manchester: Benzema și Jesus au marcat și ei, ca și Piți, însă randamentul lor a fost inferior

  • Gazeta Sporturilor a lansat în martie „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
  • Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
  • Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
  • Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
  • Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor: 
    » Brazilia - România 3-2 (1970)
    » România - Italia 1-0 (1983)
    » Steaua - Anderlecht 3-0 (1986) 
    » Steaua - Barcelona 2-0 (1986) 
    » Steaua - AC Milan 0-4 (1989) 
    » Steaua - Dinamo 0-3 (1989) 
    » România - Argentina 3-2 (1994) 
    » România - Suedia 2-2 (1994) 
    » România - Anglia 3-2 (2000) 
    » România - Slovenia 1-1 (2001) 
     
  • Pe lista inițială a redacției au fost mai multe partide, însă ele n-au putut fi analizate din cauză că în nicio arhivă nu mai există înregistrările video integrale. 
  • Printre altele, e și cazul meciurilor Craiovei Maxima sau ale celor dintre Dinamo și Hamburg ori Liverpool din anii '80. Toate mai sunt azi disponibile doar ca rezumate, ceea ce le-a făcut imposibil de analizat pentru a genera rapoarte statistice complete.
  • Analiza meciurilor pentru proiectul „Istoria la raport” a fost posibilă și cu sprijinul colegilor de la Replay, cea mai longevivă emisiune de sport, difuzată pe TVR 1
Episodul 3: Steaua - Anderlecht 3-0, CCE 1986 » De ce semifinala cu Anderlecht a fost un meci uriaș făcut de Steaua
ISTORIA LA RAPORT
Episodul 3: Steaua - Anderlecht 3-0, CCE 1986 » De ce semifinala cu Anderlecht a fost un meci uriaș făcut de Steaua

Proiectul lansat de Gazeta Sporturilor, Istoria la Raport, a avut la episodul 3 interpretarea monitorizării meciului Steaua - Anderlecht 3-0, returul semifinalei Cupei Campionilor Europeni din sezonul 1985-1986. Iar una dintre principalele concluzii a fost că Victor Pițurcă, alături de Marius Lăcătuș, a fost cel mai bun de pe teren.

Cum marți seară, actualul format al celei mai importante competiții intercluburi de pe continent a bifat un meci colosal, Manchester City - Real Madrid 4-3, desfășurat tot în faza semifinalelor, GSP a comparat randamenul și cifrele pe care Pițurcă le-a avut împotriva lui Anderlecht cu nivelul pe care l-au avut cei doi atacanți centrali ai lui Guardiola și Ancelotti. 

E vorba despre francezul Karim Benzema și de brazilianul Gabriel Jesus. Iar concluzia comparației e una incredibilă. Atacantul Stelei de acum 3 decenii și jumătate a avut un nivel superior la toate capitolele relevante pentru profilul unui număr 9. Iar raportul dintre cei 3 e cu atât mai elocvent cu cât datele sunt furnizate de aceeași firmă de analiză a jocurilor: InStat. Pițurcă și Benzema au fost integraliști, Jesus a fost schimbat în minutul 84.

1. Goluri și pericolul creat pentru poarta adversă

Pițurcă e primul la ambele capitole. A reușit o „dublă”, în vreme ce Jesus a marcat o dată, Benzema a înscris și el de două ori, dar o dată a făcut-o din penalty! În plus, xG-ul, un index primordial pentru un jucător de atac, care arată nivelul de pericol pe care l-a creat la poarta adversă, e de partea stelistului.

JucătorIndex
Pițurcă 1,16 
 Benzema 0,94
Jesus0,34

2. Șuturi la și pe poartă

Aici, distanța pe care Pițurcă o are față de cei doi e și mai mare. Practic, Benzema și Jesus la un loc nu fac cât a produs fostul vârf al Stelei.

JucătorȘuturi la poartăȘuturi pe poartă
Pițurcă54
Benzema32
Jesus11

3. Dueluri câștigate

E alt parametru extrem de important pentru randamentul unui atacant. De regulă, se întâmplă foarte rar ca un număr 9 clasic să treacă de 55-60% dueluri câștigate. Pițurcă a făcut-o în acea semifinală, nu și cei din City-Real.

JucătorDueluri câștigate
Pițurcă 63%
Benzema  42%
 Jesus44%

4. Driblinguri

Există echilibru între cei 3, dar tot Pițurcă stă mai bine. Atât la numărul driblingurilor care i-au ieșit, dar mai ales la procentul acestora din totalul celor încercate.

JucătorDriblinguri reușiteProcentaj
Pițurcă583%
Benzema360%
Jesus 467%

5. Mingi pierdute

De regulă, jucătorii din atac pierd cele mai multe baloane, iar un atacant central poate ajunge să irosească și 15-20 de mingi pe meci. Cei 3 însă au stat extraordinar de bine la acest capitol. E singurul capitol la care Pițurcă nu e pe primul loc, detronat de Benzema, care a reușit o performanță ieșită din comun: a pierdut doat 3 baloane!!!

JucătorMingi pierduteMingi pierdute în propria jumătate
Pițurcă 60
Benzema31
 Jesus80

În aprilie 1986, la ora returului cu Anderlecht, Pițurcă avea aproape 30 de ani, urma să-i împlinească peste câteva săptămâni. Astăzi, Benzema are 34 de ani și e evaluat la 25 de milioane de euro, în vreme ce Jesus are doar 25 de ani și e cotat la 50 de milioane de euro.

Interesantă această comparație pe care o faceți. Poate așa realizează și unii care vorbeau aiurea, că ce mare echipă a fost Steaua și ce mari jucători am fost noi în acea perioadă, că spuneau numai prostii. 

Am fost, și eu și ceilalți jucători, nu doar valoroși, ci extraordinar de valoroși. Vă mai zic ceva, dacă n-ar fi plecat Belodedici și Boloni, Steaua aceea ar mai fi câștigat o dată Cupa Campionilor. Repet, eram prea buni
-Victor Pițurcă

5goluri a marcat Pițurcă în sezonul 1985-1986 al Cupei Campionilor, fiind al doilea golgheter, după suedezul Torbjorn Nilsson (IFK Goteborg) - 7 reușite, dar peste nume grele precum Toni Polster (Austria Viena) - 4 și Platini (Juventus) - 3

29de goluri în 32 de meciuri a reușit Pițurcă în Divizia A în '85-'86, fiind al doilea golgheter, după Hagi (Sportul), care înscrisese 31 de goluri

Citește toate episoadele din proiectul „Istoria la raport”!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (20)
1025138504184136
Constantin Valentin  •  29 Aprilie 2022, 10:56

Clar o echipa colosala Steaua Bucuresti din perioada 1986-1989 !Sa castigi Cupa Campionilor Europeni si Supercupa Europei, sa meriti si Cupa Intercontinentala , dar sa fii furat de arbitrul sud american in fata lui River Plate (cine a vazut meciul stie ca Stelei i a fost anulat un gol perfect valabil al lui Belodedici !!!), sa joci trei semifinale de Cupa Campionilor Europeni si inca o finala cu AC Milan ...SPUNE TOTUL DESPRE ACEASTA IMENSA ECHIPA A ROMANIEI !!! Nu luati in seama *** care nu au nici o acoperirere fotbalistica si de fair play !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1661261537422411
Mecanicacd Srl  •  28 Aprilie 2022, 16:30

***totusi aceasta comparatie e nereusita !!!daca o citeau numai ,iosif ,faget si aluat ei te aplaudau ,ca sunt postacii lui jijel!!!!Am totusi o intrebare ,cati ani aveai cand a fost meciul!!!***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

platinicuy
platinicuy  •  28 Aprilie 2022, 16:11
Postat de observator_federal pe 28 Aprilie 2022, 15:54

Da, dar City a mai ratat și două penaltyuri - distrași probabil de coregrafia din tribune.

ce conteaza atata timp cat au dat ultimele 2 goluri cu 12 pminute inainte de final si ultimul chiar in minutul 90.?

Vezi toate comentariile (20)
Comentează