Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 26 mai 2022 11:24 / Actualizat joi, 26 mai 2022 12:59
Istvan Kovacs (37 de ani) a debutat într-o finală europeană, la prima ediție de Conference League, jurnaliștii peninsulari reproșându-i că nu l-a eliminat pe Senesi: „Trebuia pedepsit. Abraham era în situație iminentă de gol”. Roma a învins cu 1-0 pe Feyenoord, cucerind la Tirana primul său trofeu continental.
Prima finală europeană a lui Istvan Kovacs a trecut, a fost felicitat de Aleksander Čeferin, în momentul în care președintele UEFA îi prindea medalia la gât, a rezistat și presiunii apăsătoare a lui Mourinho, dar jurnaliștii italieni l-au criticat. Unii, chiar sever.
„Istvan Kovacs nu a fost în vârf de formă”
Mai ales pentru faza din minutul 55, când Abraham e prins puțin de mână de Senesi, fundașul central al lui Feyenoord dându-i imediat drumul, în timp ce vârful Romei a plonjat după câțiva pași. Kovacs a văzut acel „cadru”, dar nu a considerat fault. Dacă ar fi fluierat, era de eliminare. Senesi ar fi ajuns la vestiare, la 1-0 pentru echipa giallorossa.
Corriere dello Sport i-a dat nota 6, titrând: „Kovacs nu a fost în vârf de formă”. A descris evoluția lui: „Bine, dar nu foarte bine pentru «centralul» din Transilvania. În prima repriză, arbitraj de elită, mai puțin bine după pauză. Faultul asupra lui Abraham, în poziție iminentă de gol, trebuia sancționat. La sfârșit, nu a influențat rezultatul. A fluierat de 26 de ori, cu 5 «galbene»”.
Banner surprinzător: „Istvan Kovacs #1 referee”
Ediția de Roma a cotidianului a remarcat „două curiozități”. Prima: în tribună, un banner pro-arbitru, „Istvan Kovacs #1 referee”. Lucru foarte rar.
A doua: „Kovacs a condus o finală UEFA la 37 de ani, vârsta la care noi, italienii, de-abia îi promovăm internațional pe arbitri. Și ne mai întrebăm de ce suntem atât de în spate la arbitraj”.
CdS a analizat trei faze.
- Gol regulamentar, „pentru că Zaniolo era ținut în joc de piciorul stâng al lui Trauner la lansarea lui Mancini. Bravo celui de-al doilea asistent, Artene, care a lăsat steagul jos. VAR doar a verificat”.
- Nu era penalty în minutul 47: „La bara lui Mancini, aproape de autogol, mingea a ricoșat în brațul lui Cristante. Involuntar, nu trebuia pedepsit, nu era 11 metri. Brațul în poziție naturală, deși depărtat”.
- A riscat eliminarea. „Senesi nu l-a observat pe Abraham, l-a ținut de brațul stâng (un pic, dar suficient cât să-l dezechilibreze pe atacant), arbitrul a hotărât să lase jocul să continue, ceea ce excludea VAR. Totuși, era un fault de fluierat. Și cartonaș roșu pentru ocazie clară de gol”.
Nota 5 în cotidianul roz: „Atenție și poziționare, dar ceva dubii”
Gazzetta dello Sport a fost mult mai dur. Începând de la note. 5 toți trei, Kovacs - Marinescu - Artene.
„Nu a convins în unele situații. La duelul Senesi - Abraham, la galbenul neacordat lui Nelson pentru faultul asupra lui Zalewski, la lovitura liberă incorectă din final, acordată împotriva lui Pellegrini". Concluzia: „A avut atenție și poziționare, dar a lăsat ceva dubii la anumite decizii”.
Jurnalul roz a titrat o scurtă caracterizare: „Golul lui Zaniolo, totul regulamentar. Senesi, de roșu? Kovacs tăcut”. Și comentariul: „Încă din minutul 18 Kovacs nu părea chiar perfect. A făcut bine că a lăsat jocul fluent, dar Nelson merita sancționat cu cartonaș galben”.
A acceptat că „mâna” lui Cristante nu era de penalty. La Senesi - Abraham, Kovacs nu a intervenit. Dacă ar fi fluierat, era de eliminare. A fost negată o situație limpede de gol”.
6,5a fost nota primită de Istvan Kovacs în cotidianul roman Il Tempo, cea mai mare ieri, pentru arbitru, în presa italiană. Corriere della Sera i-a dat 6
Nemulțumit de timpul de prelungiri
Antrenorul lui Feyenoord, Arne Slot, a avut ceva de reproșat, la sfârșit. „Nu a fost dat timp de prelungiri suficient. Au fost atât de multe înlocuiri și intervenții VAR încât nu știu cum de au fost doar cinci minute în plus”, a declarat tehnicianul batav.
„Antrenorii Romei au fost mereu în preajma celui de-al patrulea oficial, și-au atins scopul. Poate ar fi trebuit să mă plâng și eu, să-mi exprim frustrările”.