OPINII  »  EDITORIAL

Panica, nu atacul

Articol de - Publicat vineri, 27 mai 2022 16:44 / Actualizat vineri, 27 mai 2022 18:06

Cu toții suferim atacuri de panică atunci când suntem învinși. Dar, dragă Simona, o asistentă medicală care îți ia tensiunea nu poate vindeca o suferință pe care, de fapt, nu vrei să o recunoști.

Simona Halep versiune 2022. Rezultatele seci temperează și pornirile sentimentale, și tentația de a substitui un tribunal de război. După ce vom parcurge în ordine cronologică meciurile Simonei de anul acesta, vom avea timp și de comentarii/nuanțări. 

Relația cu Patrick Mouratoglou nu poate fi cuantificată în numere și cifre. Deși francezul pune mare bază tocmai pe asta. Pe nemiloasa statistică.

Melbourne Summer Set 1, WTA 250, turneu pregătitor pentru Openul Australian. Câștigă finala după o victorie la Veronika Kudermetova. Pe traseul spre ultimul act, Simona trecuse de Destanee Aiava, Gabi Ruse, Viktoria Golubici și Qinwen Zheng, hopa!, în semifinale.

Melbourne, Australian Open. Simona se oprește în optimi de finală, după o înfrângere în 3 seturi în fața franțuzoaicei Alizee Cornet, 4-6, 6-3, 4-6. În primele 3 tururi le învinsese pe Magdalena Frech, Beatriz Haddad Maia și Danka Kovinici. Numai victorii în două seturi.

Dubai, WTA 500. Semifinală pierdută la Jelena Ostapenko, 6-2, 6-7, 0-6. Victorii pe rând la Alison Riske, Gabi Ruse și Ons Jabeur.

Qatar, WTA 1000. Iese în primul tur după o înfrângere în fața Carolinei Garcia, 4-6, 3-6.

Indian Wells, WTA 1000. Cel mai important turneu al circutului după cele 4 Grand Slam-uri. Semifinală pierdută la Iga Swiatek, 6-7, 4-6. Trecuse de Ekaterina Alexandrova, Coco Gauff, Sorana Cîrstea și Petra Martici.

Madrid, WTA 1000. Sfert de finală cu Ons Jabeur, 3-6, 2-6. Le învinsese pe Zhang Shuai, Paula Badosa și Coco Gauff. Numai victorii în două seturi.

Roma, WTA 1000.Trece de Alize Cornet (6-4, 6-4), este învinsă în "16-imi" de Danielle Collins (6-7, 3-6)

Roland Garros, Grand Slam. Iese în turul 2 învinsă de chinezoaica Qinwen Zheng, 6-2, 2-6,1-6, după ce trecuse în primul tur, cu emoții, de nemțoaica Nastasja Schunk (6-2, 1-6, 6-1).

20 de victorii, 7 înfrângeri, două semifinale, un sfert de finală, o finală câștigată. Parcă nu ar fi atât de rău în valoare absolută. Nici la prima vedere, nici la a doua? Și atunci, ce? 

Am căzut pradă unei orbiri colective, după meciul de joi contra chinezoaicei Zhang? Am suferit cam toți atacuri de panică? Hai totuși să nu o dăm pe pamflet. Să rămânem la abordarea analitică.

„Așa am simțit eu”

Simona Halep a început anul 2022 alături de antrenorii Daniel Dobre și Adrian Marcu. Colaborarea a fost de scurtă durată pentru că imediat după Melbourne jucătoarea a anunțat despărțirea, ținând să precizeze: „Nu ne-am certat, nimic de genul ăsta. Am rămas prieteni. Așa am simțit eu că este mai bine pentru mine”. 

Pe 7 aprilie, Simona anunță că Patrick Mouratoglou este noul antrenor. Francezul confirmă. Se rostesc vorbe frumoase din ambele părți. Așteptările sunt enorme. Dar ce poate face șlefuitorul Serenei cu o jucătoare chiar mai dificilă decât americanca?

Ce să o învețe Mouratoglou mai întâi?

Felul în care arată jocul Simonei acum spune că nu mare lucru. Persoane din anturaj vorbesc, sub anonimat, cum altfel, că antrenamentele sunt departe de intensitatea de odinioară. 

Mai țineți minte flotările pe care le executau Patrick și compania sub privirile doamnei Iuruc? Plus că o mai fi și blestemata aia de chimie care nu reușește să dizolve desele ei încruntări.

Panica, nu atacul
Patrick Mouratoglou și Simona Halep

Dubla câștigătoare de Grand Slam și-a pierdut reperele și înoată contra unui curent dinspre care vin jucătoare mai tinere, mai puternice. Mai tehnice. Mouratoglou nu o poate învăța să pună scurte și să execute loburi. Să rupă ritmul, să acceseze planuri de rezervă.

Compasiunea

Faptul că acum Simona primește mesaje de consolare de la colegele de circuit este trist, pentru că asta înseamnă că provoacă milă. Și cred că momentul despărțirii de Mouratoglou este aproape. Dacă vor fi împreună la Wimbledon este deja o performanță. 

Apropo. După ce Simona promisese publicului parizian că va învăța cât de repede franceza, celebrul antrenor a avut o reacție cu tâlc. „Mai întâi hai să ne concentrăm asupra tenisului”. Cum ar zice urmașii muschetarilor, a bon entendeur, salut! 

Citește și:
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul
Altele
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul
Situație AIURITOARE în Ștefan cel Mare: „Dărâmi stadionul Dinamo, riști să-ți plece Spitalul de Urgență!” » Managerul de la Floreasca, pentru GSP: „Nu știu nimic, n-am fost informați!”
Superliga
Situație AIURITOARE în Ștefan cel Mare: „Dărâmi stadionul Dinamo, riști să-ți plece Spitalul de Urgență!” » Managerul de la Floreasca, pentru GSP: „Nu știu nimic, n-am fost informați!”
Francezul Eddy Gnahore, favoritul fanilor lui Dinamo, a numit aspectul la care Bucureștiul bate Parisul: „Sunt foarte impresionat!”
Superliga
Francezul Eddy Gnahore, favoritul fanilor lui Dinamo, a numit aspectul la care Bucureștiul bate Parisul: „Sunt foarte impresionat!”

Comentarii (12)
MaxiP
MaxiP  •  29 Mai 2022, 09:22

Mulți ii cântați prohodul, dar tocmai ce scrie în prima parte a articolului e o dovada ca parca poate câștiga meciuri, și încă multe. Deci domnul Geambașu crede ca aceasta colaborare cu Muratoglou e la final, eu personal ma îndoiesc, chiar o vad pe termen lung.

Quem
Quem  •  29 Mai 2022, 06:58
Postat de anticenzuralasport pe 27 Mai 2022, 17:05

Articol cu rautati...Daca Muguruza,Pliskova,Kontaveit,Jabeur,Sakkari,Collins,Raducanu,Ostapenko sau Carstea au putut sa piarda in acelasi tur sau chiar mai devreme de ce nu poate pierde si Simona ????Imi aduc aminte ca mereu ati fi vrut ca antrenorii sa ia atitudine cu Simona ...Nu stiu de ce ca pana la urma Simona este cea mai titrata tenismena din tarisoara !!!De ce oare ,,sfatosii,au treaba doar cu cei din fata si nu dau sfaturi celorlalti sportivi romani ?---Simona stia sa puna scurte,sa lobeze,sa joace mai mult in unghiuri...Asa a castigat pana acum...Dar au venit ,,sfatosii,,care stiau ei ca o sportiva aflata spre retragere trebuie musai sa fie mai agresiva !!!!Asa s au dus scurtele...In ultimele meciuri Simona loveste cat poate d e tare dar mai mult pe centrul terenului...Plusul ei de forta favorizeaza adversarele mai ales ca acestea schimba mai des mingea spre marginile terenului...Jocul Simonei care a facut o mare era mai tehnic,era mai spre Radwanska ...De cativa ani Simona vrea sa fie agresiva ca Stossur sau Pliskova dar prin asta isi favorizeaza adversarele...Sa ne aducem aminte cum era scoasa din minti Pliskova de Halep fara sa incerce sa fie agresiva cu cehoaica...Si...sa nu uitam ca dupa Halep o sa ne mai uitam la tenis cum o facem acum cu gimnastica ....

Dacă unii români au neapărat nevoie doar de jucătoare sau gimnaste românce pt a se uita la tenis sau gimnastică cu plăcere, atunci acei români sunt lipsiți de imaginație și de activitate fizică. Unii români nu pot concepe tenisul, gimnastica și alte sporturi fără ca alți români să performeze în acele sporturi, asta este chiar trist. Alți români nu au nevoie de o Halep ca să le placă tenisul sau să-l practice de plăcere. Cât despre "atacul de panică" al respectivei românce nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă acea româncă ar fi avut măcar 5% din gândirea sau mentalitatea lui Ashley Barty despre sport sau viață în general.

itu52
itu52  •  28 Mai 2022, 18:16

Zheng Q va face ce ne-ar fi plăcut să facă Simona, va elimina uraganul Swiatek. Simona va intra în istoria tenisului ca rampă de lansare a tinerelor câștigătoare de GS. Mintea ei a realizat eșecul cu mult timp înainte ca acesta să se producă, acolo este un balast care-i taie elanul. N-ar strica un consult la „Nică fără frică”.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează