FOTBAL  »  Superliga  »  WALTER ZENGA, ULTIMUL ANTRENOR CARE A ÎNVINS CU STEAUA ÎN ŞTEFAN CEL MARE, ANALIZEAZĂ DERBYUL

“Dică şi Rădoi sînt inima Stelei!”

Articol de - Publicat joi, 01 mai 2008 00:00

Omul care a pregătit atît echipa din Ghencea, cît şi pe Dinamo prevede un derby tensionat, în care “cîinii” nu se vor da la o parte.

E la peste 1.500 de kilometri depărtare de Bucureşti. Un­deva în sudul Italiei, acolo unde antrenează echipa oraşului Catania. Cu toate astea, răspunde la telefon în româneşte: “Alo, da, vă rog!”. La 5 luni distanţă de momentul în care a stat pe banca lui Dinamo la derby-ul din Ghencea, pierdut de “cîini” cu 1-0, fostul mare portar al lui Inter Milano şi al “na­ţionalei” Italiei a prefaţat finala cam­pionatului, programată dumi­ni­că în Ştefan cel Mare.

“Suporterii lui Dinamo gîndesc aşa înaintea acestui derby: nu am făcut nimic un an întreg, dar dacă batem Steaua vom salva întreg sezonul”

– Domnule Zenga, aţi fost antrenor şi la Steaua, şi la Dinamo, cum vedeţi disputa?
- Staţi puţin, doar la Steaua se poate spune că am fost antrenor. La Dinamo n-am avut timp şi, chiar dacă am avut o relaţie foarte bună cu fotbaliştii şi cu unii dintre acţionari, cu alte persoane de acolo n-a fost la fel şi nu m-am înţeles bine. În schimb, la Steaua a fost altceva. Această echipă a reînceput cu mine un ciclu, asta şi pentru că atunci cînd am ajuns acolo nu mai exista entuziasm, nu mai era nimic.

– Să vorbim despre derby-ul de duminică. La ce vă aşteptaţi?
- Dinamo trebuie să încerce să cîştige. Cu orice preţ.

– Dar credeţi că va fi moti­va­tă echipa din moment ce nu mai are nici un obiectiv de îndeplinit?
- Dinamo e într-un fel datoare faţă de suporterii ei pentru ce s-a întîmplat anul trecut la meciul cu CFR Cluj, unde a fost ceva la mijloc şi Steaua a fost clar avantajată prin victoria obţinută de Dinamo.

Cristea e omul-cheie”

– Şi credeţi că acum va fi altfel?
– Sînt convins. Dinamo nu va juca lejer, nu va juca pentru Steaua, ci va e­vo­lua la fel ca în partida cu Rapid, cu mo­toarele în plin. E vorba de onoare şi de orgoliu, chiar dacă se vor în­frunta echipe cu două obiective total diferite.

– În ce constă forţa Stelei?
– Steaua e o echipă extrem, extrem de greu de învins. Are o organizare a jo­cului deosebită, asta în primul rînd. Apoi, au multe soluţii în timpul me­ciului. Pot cîştiga ba din corner, ba din lovituri libere, ba dintr-o execuţie a lui Dică.

– Şi Dinamo?
– Dinamoviştii au o tehnică mai mare la mijlocul terenului. Ei sînt pe­ri­culoşi cînd pun mingea jos. Dacă Adrian Cristea va prinde o zi bună, Steaua va putea fi pusă în dificultate. Apoi, mai e Dănciulescu, jucător care în orice mo­ment poate decide un derby.

“Va fi un derby exploziv”

– Ce jucători-cheie are Steaua?
– Din punctul meu de vedere, Steaua poate să cum­pere şi să aducă mulţi fotbalişti, dar tot Dică, Ră­doi, Goian, Ghionea, Lovin şi Nicoliţă, ultimul chiar dacă nu e în formă, sînt inima echipei. Dacă ar fi să mă refer la Dică, da­că aş avea bani, l-aş lua la Catania acum! Bine, atunci cînd ai în pri­mul 11 un portar de ta­lia lui Zapata e foarte bine, cînd ai un fotbalist pursînge ca Mendoza e minunat, însă sufletul Stelei e format din cei pe care i-am enumerat mai înainte, plus Richi Neaga şi Petre Marin.

– Cum anticipaţi desfăşurarea derby-ului?
– Va fi un meci exploziv, foarte tensionat, pentru că derby-urile mereu aşa sînt. Mi-aduc aminte că atunci cînd eram la Steaua am cîştigat cu 1-0 în Ştefan cel Mare, apoi cu 1-0 în Ghencea şi toată lumea spunea «ce meciuri urîte!».

– Ştiţi că din 2004, de la acel 1-0, gol Andrei Cristea, Steaua n-a mai cîştigat pe terenul lui Dinamo?
– (Rîde)... Pentru mine au fost 3 derby-uri Steaua - Dinamo, iar pe ul­ti­mul l-am pierdut, în Ghencea, ca teh­nician al lui Dinamo. Culmea, tot cu 1-0!

“Ceva nu e în regulă la Dinamo”

- Apropo de acel meci, ce e schim­bat acum faţă de noiembrie 2007?
– Multe. În primul rînd, Steaua e mult mai puternică, în timp ce la Dinamo s-au perindat atîţia şi atîţia antrenori. Cînd ai 4-5 tehnicieni în cîteva luni, atunci ceva nu e în regulă acolo.

– Suporterul cui veţi fi duminică?
– Al Cataniei... (Rîde)... Să ştiţi că pen­tru mine nu e foarte important rezultatul, ci ce anume fac oamenii cu care eu am lucrat zi de zi, adică fotbaliştii. Dacă aş spune că vreau să cîştige Steaua, mă vor suna Ropotan, «China», Lobonţ, Cristea şi îmi vor zice: «Ce faci, Mister?». Dacă voi ţine cu Dinamo, or să mă certe Dică şi Richi Neaga. Totuşi...

– Totuşi?
– Voi rămîne mereu în suflet cu ceea ce am realizat la Steaua, cu ce am con­struit acolo, cu ce am impus acolo. Cine a fost în vestiarul echipei la Sofia, după returul cu ŢSKA, cînd ne-am calificat în grupele Cupei UEFA, ştie la ce mă refer.

– Un pronostic pentru derby?
– Steaua va fi campioană şi trebuie să recunosc că m-am înşelat cînd, în iarnă, am spus că CFR nu mai poate pier­de titlul. CFR din 2008 n-a mai fost cea din 2007 şi cred că marea pierdere a fost Didy. Dar dacă stai într-un singur jucător, atunci e greu să te gîndeşti la titlu. În plus, nici achiziţiile lor n-au corespuns.

Zenga la Steaua

a antrenat în primele 27 de eta­pe ale sezonului 2004-2005, lăsînd echipa pe pri­mul loc cu 3 runde înainte de final, Steaua cîştigînd în cele din urmă titlul

a calificat echipa în premieră în grupele Cupei UEFA şi a dus-o, după 12 ani de pauză, în primăvara europeană

a eliminat Valencia în “16-imile” Cupei UEFA

a fost eliminat în “16-imile” Cupei României de U Cluj, scor 0-1

Ca stelist a fost “naşul” lui Dinamo

În sezonul în care a antrenat-o pe Steaua, Zenga a reuşit o perfor­manţă cu care puţini tehnicieni care s-au aflat pe banca roş-al­baştrilor se pot lăuda: a bătut marea rivală Dinamo în ambele meciuri, în tur şi în retur. A fost de două ori 1-0, Andrei Cristea mar­cînd în Ştefan cel Mare şi Dică în Ghencea. Precedentul antrenor care bifase o asemenea perfor­manţă fusese Mihai Stoichiţă, în sezonul 1997-1998, cînd a cîştigat cu 3-1 în deplasare şi cu 5-0 acasă.

Zenga la Dinamo

a antrenat în perioada 5 septembrie - 25 noiembrie 2007

în 11 etape de campionat a pierdut doar două meciuri şi a obţinut 5 succese

a preluat echipa pe locul 9 şi a lăsat-o pe 7

s-a calificat în “optimile” Cupei Timişoreana, după 2-0 cu Progresul

a fost eliminat de Elfsborg (1-2 şi 1-0) în primul tur al Cupei UEFA

Derby-ul cu Steaua l-a “curăţat”

Ultimul meci al lui Zenga ca antrenor la Dinamo a fost chiar meciul cu Steaua din tur, cînd roş-albii au pierdut cu 1-0. Era a doua înfrîngere consecutivă într-un derby, după 0-2 cu Rapid, pe teren propriu. Italianul a fost nevoit să-şi prezinte demisia după ce a pierdut sprijinul acţio­narilor din Ştefan cel Mare.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
MM Stoica, apel în direct: „Aseară am aflat. Îl rog din suflet să facă publice discuțiile”
Superliga
MM Stoica, apel în direct: „Aseară am aflat. Îl rog din suflet să facă publice discuțiile”
Andrei Rațiu, decisiv pentru Rayo Vallecano cu Atletico Madrid. Românul a fost „integralist”
Stranieri
Andrei Rațiu, decisiv pentru Rayo Vallecano cu Atletico Madrid. Românul a fost „integralist”
Debut în Ligue 1 pentru internaționalul român! » La 20 de ani, a intrat direct titular
Stranieri
Debut în Ligue 1 pentru internaționalul român! » La 20 de ani, a intrat direct titular

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (18)
 •  02 Mai 2008, 01:38

cat de penibili sunteti voi stelistilor...dak spunea Zenga k va tine cu Dinamu(e)erau pe aici numai comentarii jignitoare la adresa lui...dar asa pupati-l in c_ur...frustratilor...Forzza Stiintzza!!!

 •  01 Mai 2008, 18:23

Bai, nu mai stergeti ce scriu bai! Am zis: traiasca fratii mei t.zigani si oile din ghencea! Aveti ceva cu t.ziganii si oile, ha?!

 •  01 Mai 2008, 16:03

Zenga va fi si va ramane cu sufletul alaturi de STEAUA,unde a realizat f mult,absolut normal.Respect Zenga,Hai Steaua!milioane de suporteri,o singura echipa ...Forzza Steaua!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează