OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

„Cazul Wetzer” sau când nu puteam fi „mânjiți”

Articol de - Publicat vineri, 10 iunie 2022 19:12 / Actualizat vineri, 10 iunie 2022 19:12

Pentru ca faimosul Rudolf ”Rudy” Wetzer să poată fi transferat la Ujpest de la Chinezul, ungurii au venit cu genți pline cu bani, pentru a-i mitui pe oficialii români. Nimeni n-a cedat... Cu o excepție

Aladar Niessner, noul președinte al celor de la Chinezul Timișoara, fusese destul de clar. Pe 18 octombrie 1928, Gazeta Sporturilor anunțase că Ujpest, faimosul club din Budapesta, îl dorește pe atacantul de pe Bega, Rudolf "Rudy" Wetzer, care ar fi putut pleca dacă s-ar fi plătit 150.000 de lei pentru el.

"Rudy" - despre care legenda spune că în întreaga sa carieră ar fi ajuns la 1.047 goluri marcate!!! - avea cinci ani la echipa națională, jucase la Chinezul în două rânduri, bifase câteva partide și la OFK Belgrad, dar nu era fotbalist profesionist, pentru că în "România Dodoloață", spre deosebire de Ungaria, acest lucru era interzis. E momentul în care pleacă la drum unul dintre cele mai interesante cazuri din istoria sportului nostru.

„Cazul Wetzer” sau când nu puteam fi „mânjiți”
Imagine senzațională, trasă cu aparatul foto al lui Rudy Wetzer, la bordul vasului "Conte Verde"

Culisele unui transfer

Ujpest e de acord să plătească 150.000 de lei, Niessner îl trimite la București pe omul său de încredere, Caroli, pentru a obține toate hârtiile. Dar atât Comisia Centrală de Football Asociație, cât și Federația Societăților de Sport din România, nici nu vor să audă.

Wetzer e "amator", evoluează doar din plăcere și așa va rămâne! Cu toate acestea, peste fix 10 zile, se află că el jucase, deja, pentru Ujpest, în meciul cu Hungaria! Ferenc Langfelder, secretarul grupării, n-avea nicio teamă: "Jucătorul a fost legitimat pe baza delegării Comisiei Centrale de Football-Asociație din România!". Octav Luchide, un om tobă de sport, secretarul amintitului for, explodează: "Nu i-am dat niciun fel de dezlegare!".

Un an de zile de mister. "S'a mușamalizat sau nu?", se întreba "Gazeta" în toamna lui 1929. Urmau concluziile unei anchete și dezvăluiri incredibile. Când a văzut că omul său, Caroli, nu poate rezolva cazul, Niessner l-a înlocuit cu un tip mai "dibaci", Lieber. Acest a mers direct la Leonte Silberman, un arbitru senzațional, membru în comisie, și i-a oferit, pentru "extrădare" (n.a. - așa se nume, atunci, dezlegarea unui fotbalist pentru ca acesta să poată evolua peste graniță), 80.000 de lei. A fost refuzat!

„Cazul Wetzer” sau când nu puteam fi „mânjiți”
Wetzer și băieții. Înaintea meciului cu Uruguay, de la CM 1930

A plecat pe drum, apoi, Arpad Aranyi, avocatul uzinelor "Tunsgram" din Budapesta, sponsorul lui Ujpest, cu o scrisoare meșteșugită, din partea lui Langfelder. A tras la Gyula Feldmann, tehnicianul maghiar al celor de la Juventus București, angajat de curând. Dimpreună, au mers la dr. Aurel Lecuția, viitorul președinte al FRF, dar și acesta i-a dat pe ușă afară!

Mai rămânea ultimul cartuș, chiar Octav Luchide! L-au găsit la Operă, unde acesta era secretar literar. 40.000 de lei refuzați, apoi sumă urcată la 100.000! În van! Petre Dragomirescu, secretarul general, nu poate fi îndoit nici el...

Georgescu a trădat pentru 100.000 de lei

Cu ceva vreme în urmă, un oarecare Georgescu, secretar la Football-Asociație, plecase acasă cu câteva foi cu antet. 100.000 de lei a devenit suma perfectă pentru o "extrădare" falsă. Avocatul a "zburat" cu mașina până la Brașov, a prins pe tampon "Expresul" de Budapesta, a ajuns la timp și Wetzer a debutat pentru Ujpest cu "acte în regulă".

După aflarea matrapazlâcului, s-a tăiat în carne vie: Georgescu a fost suspendat pe viață, Feldman, compromis, a plecat de la Juventus în decembrie. Wetzer a continuat la Pecs Baranya, dar federația maghiară, pentru a se face uitat întreg scandalul, i-a oferit "extrădarea" la Juventus, unde "Rudy" a devenit campion național, alături de Loți Raffinsky ori Emerich "Ciogli" Vogl.

Wetzer, care făcea parte dintr-o familie de fotbaliști, continua să joace până în 1939, la echipe de club, prinzând CM 1930 și JO de la Paris, din 1924.

* Surse: Arhiva GSP, Blog "Statisticianul fotbalului"

Citește și:
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Superliga
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Superliga
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”
Superliga
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”

Comentarii (3)
MirceaOrdean
MirceaOrdean  •  13 Iunie 2022, 18:13

Dl Oprișan scrie îndeobște frumos, dar de data asta textul sau a căutat în exces băieți buni, respectiv răi. Parca nici atmosfera vremurilor nu a deslușit-o prea bine.

Drfotbalist
Drfotbalist  •  11 Iunie 2022, 08:09

Un articol foarte , foarte greu de citit !.O abundență de enumerări, majuscule, virgule, ghilimele .NEAERISIT !...

anti_fcsb_superliga_psg_bayern
anti_fcsb_superliga_psg_bayern  •  10 Iunie 2022, 19:52

Cea mai mare echipa de fotbal din istoria Romaniei aceasta Cneazu Timisoara, sase titluri la rind.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează