FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP 48 de ani de la unicul trofeu din istoria Jiului, Cupa României » Drama lui Mulțescu: „Am alergat ca un câine să câștig bani pentru tratamentul soției, care suferea de scleroză în plăci la nici 20 de ani!"

Articol de , - Publicat joi, 23 iunie 2022 11:25 / Actualizat joi, 23 iunie 2022 13:24

Pe 23 iunie 1974, Jiul Petroșani cucerea Cupa României, după 4-2 în finala cu Poli Timișoara. Câștigătoarea inedită din Petroșani a fost marea surpriză a sezonului fotbalistic intern, mai ales că în campionat, care tocmai se încheiase, trupa din Vale abia evitase matineul. Terminase pe 15, la egalitate de puncte cu retrogradata Rapid, dar cu golaveraj un pic mai bun.

Și în Cupă avusese șansă. Pe traseu, evitase granzii, astfel că a ajuns în ultimul act după victorii cu Partizanul Bacău (L3, 2-1), Petrolul Ploiești (4-2), ASA Târgu Mureș (1-0) și Chimia Râmnicu Vâlcea (L2, 1-0).

Nici adversara de pe Bega nu traversa un moment extraordinar, însă era clar favorită. Totuși, pe gazon, „minerii" au fost mai inspirați și s-au impus fără mari emoții. La aproape o jumătate de secol de la ziua ce a adus singurul trofeu în vitrina Jiului, MVP-ul partidei disputate pe fostul „Republicii", Gigi Mulțescu, are totul proaspăt în memorie.

+5 FOTO

Gigi Mulțescu: „Am luat 3 trofee într-un an. Am dat goluri în toate finalele. O fi puțin?!

- Domnule Mulțescu, vă mai spune ceva anul 1974? 
- Cum să nu?! A fost cel mai bun an al meu! 

- Mai bun decât în 1984, să zicem, când ați ajuns cu Dinamo în semifinalele Cupei Campionilor? 
- Da. În Ștefan cel Mare a fost uriașă performanța întregii echipe, nu doar a mea. Când spun că '74 a fost anul meu mă refer la faptul că atunci am luat Cupa României cu Jiul, cu naționala studențească am câștigat Campionatul Mondial Universitar din Franța, unde am purtat și banderola de căpitan, iar cu reprezentativa de tineret am devenit campion balcanic. În plus, am înscris în toate finalele acestor competiții! O fi puțin?

- Deloc, mai ales că aveați numai 22 de ani și jucați pentru o grupare relativ modestă. Revenind la unicul trofeu din palmaresul Jiului, cum a fost posibil ca o formație aproape retrogradată să ia Cupa în fața Craiovei, campioana țării în acel sezon, a lui Dinamo, a Stelei ori a Argeșului lui Dobrin?
 - Păi, simplu, toate echipele astea enumerate s-au pierdut pe drum. Dinamo a oferit surpriza competiției în chiar primul tur în care a jucat. A pierdut cu Șantierul Naval Oltenița, care era prin Divizia C! Iar noi am profitat de un traseu liniștit. Marele artizan al succesului a fost președintele Mircea Pascu, cel care ulterior avea să conducă Federația. Când nimeni nu credea, el ne băga în cap că putem ajunge în Europa câștigând doar 4-5 meciuri. Cum-necum, a avut dreptate.

- Bucurie mare în Vale după victoria istorică?
 - Vă dați seama! Atâta doar că eu n-am participat. Am rămas la București, urma să plec cu naționala la Mondialul Universitar, care a avut loc în iulie.

Prima s-a dus pe medicamente

- Prima în ce a constat, bani sau un vagonet de cărbuni? 
- Ei, nici chiar așa... Am luat vreo 10.000 de lei, dacă nu mă înșală memoria.

- Bani mulți în 1974?
 - Nu cine știe ce, vreo două salarii de fotbalist. Sau vreo cinci-șase pentru un muncitor obișnuit.

- Ați făcut ceva special cu acea sumă? 
- Da, chiar am făcut ceva deosebit... I-am cumpărat nevestei niște medicamente scumpe de prin Franța!

48 de ani de la unicul trofeu din istoria Jiului, Cupa României » Drama lui Mulțescu: „Am alergat ca un câine să câștig bani pentru tratamentul soției, care suferea de scleroză în plăci la nici 20 de ani!

- A fost bolnavă de tânără?
 - Din păcate, da. La nici 20 de ani, suferea de scleroză în plăci! Asta deși făcuse handbal la nivel de ligă secundă, deci fusese o persoană activă, cu un stil de viață sănătos.

- I-au folosit medicamentele luate din primă? 
- Ei, dacă ar fi fost doar alea... A trecut prin multe, inclusiv o intervenție chirurgicală complicată la coloană. Din fericire, a avut zile, cum se zice.

- Înseamnă că de asta ați fost cel mai bun de pe teren cu Timișoara. Ați marcat două goluri, iar toată lumea a remarcat, inclusiv adversarii, că ați depus un travaliu incredibil! 
- Da, am alergat ca un câine în meciul ăla, aveam mare nevoie de bani!

Șefii minerilor au schimbat antrenorul de la Jiul Petroșani pentru că echipa nu juca spectaculos

- Revenind la fotbal, în toamna acelui an Jiul a evoluat în Cupa Cupelor. A ieșit din primul tur, după 0-3 și 2-0 cu Dundee United.
 - În tur, ne-au „ciupit" scoțienii, iar la retur am fost un pas să întoarcem soarta calificării. Am avut 2-0 încă de la pauză. A fost un meci uluitor, într-o atmosferă formidabilă.

- Pe banca tehnică nu mai stătea Traian Ivănescu, cel care luase Cupa, ci Titus Ozon. De ce s-a schimbat antrenorul? 
- Directorii Minelor, cei care decideau de fapt totul la club, erau nemulțumiți că nu jucam spectaculos. I-au zis lui Ivănescu, „ai adus un trofeu, dar în campionat am mers prost, iar jocul nu e ceea ce vrem noi, joci prea defensiv", apoi l-au dat afară și l-au adus pe Ozon.

- Nu s-au schimbat foarte mult vremurile, din acest punct de vedere. 
- Așa este. Și atunci, și acum, antrenorii au fost și sunt la cheremul celor cu bani, care cred că le știu pe toate.

- Despre actualul Jiul ce mai știți? 
- Se chinuie să supraviețuiască prin „C", fără mari perspective. Păcat, s-a mai distrus un club cu o tradiție de peste 100 de ani...

Când am fost făcut Cetățean de onoare al orașului Petroșani, mi s-a spus că pot primi un teren de 500 de metri pătrați unde să deschid o afacere. Dar ce afaceri să faci într-un oraș pus la pământ?!. În semn de apreciere pentru ce am făcut la Jiul, mi s-a propus ca numele meu să fie purtat de stadionul din Petroșani. 

Am mulțumit pentru intenție, însă am considerat că nu e cazul, mai ales că încă sunt în viață. Acum arena se numește «Petre Libardi», un lucru bun. Regretatul Petrică a jucat o viață la Jiul, merită
-Gigi Mulțescu

Ce este scleroza în plăci

Scleroza în plăci (sau scleroza multiplă) poartă această denumire pentru că la nivelul sistemului nervos central se formează un corp străin (o scleroză) în urma depunerii anormale de țesut conjunctiv, în formă de plăci. La nivel mondial sunt diagnosticate aproximativ 2,5 milioane de cazuri, iar în România, peste 10.000. Afecțiunea are un impact mai mare asupra femeilor și apare, cel mai frecvent, între 20 și 40 de ani. 

Principalele simptome sunt:

  • senzație de amorțeală
  • slăbiciune musculară sau paralizie 
  • tulburări de vedere (vedere dublă sau pierderea vederii la un ochi) 
  • probleme în menținerea echilibrului 
  • probleme de coordonare
  •  pareză facială 
  • vertij 
  • tulburări de memorie

Cauza declanșării bolii este necunoscută, dar poate implica o reacție autoimună, prin care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi. La momentul actual nu există un tratament care să vindece scleroza multiplă. Există, însă, protocoale de tratament care încetinesc evoluția bolii și dau posibilitatea pacientului să o țină sub control.

Finala Cupei României, 23 iunie 1974: Jiul Petroșani - Poli Timișoara 4-2 (2-1)

  • Au marcat: Mulțescu (32', 47'), Rozsnyai (34'), Suciu (77') / Surdan (36'), Bungău (86')
  • Stadion: Republicii. Spectatori: 12.000 
  • Arbitru: Victor Pădureanu (București)

Jiul: G. Ion - Nițu, Tonca, Stocker, Dodu - Al. Nagy, Libardi - Suciu, Mulțescu, Rozsnyai, Stoichiță
 Antrenor: Traian Ivănescu

Poli: Jivan - Mioc, Păltinişanu, Arnăutu, Maier - Surdan, Mehedinţu, Laţa - Dașcu (59' L. Pârvu), Bojin, Covalcic (46' Bungău)
 Antrenor: Ion Ionescu

Citește și: 

Azi, Dumitrache ar fi împlinit 74 de ani. Povestea uimitorului transfer al „Mopsului" de la Dinamo la Jiul

Coincidenţele stranii din cariera lui Mulţescu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
istet10
istet10  •  29 Noiembrie 2023, 20:10

Mare jucator intradevar. Multa sanatate! De Bungau va mai amintiti?

mihneailie030
mihneailie030  •  23 Iunie 2022, 19:30

Mare jucător!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează