Articol de Remus Dinu - Publicat luni, 01 august 2022 10:22 / Actualizat luni, 01 august 2022 10:49
Fața mai puțin dezbătută a pariurilor plasate în online: au agențiile politici mult prea neprietenoase cu jucătorii? Azi, o dezbatere nefardată, dar necesară, cu relatări ale pariorilor, dar și cu defensiva oamenilor din industrie.
Polemicile din ultimele săptămâni, legate de noile grile de impozitare ale câștigurilor, n-au declanșat doar o contraofensivă a pieței jocurilor de noroc împotriva coaliției de guvernare, ci au scos la suprafață și frustrări mai vechi acumulate de pariori, actorii principali din acest puzzle. Altfel spus, contribuabilii au prins la rândul lor glas, punând pe tapet reproșuri în toate direcțiile. Inclusiv în cea a agențiilor.
Pariorii sunt iritați din două motive: fie pentru că, la retrageri, așteaptă, în medie, 24 de ore pentru ca banii să le fie virați, spre deosebire de cele câteva secunde cât durează alimentarea contului, fie pentru aventura uneori birocratică pe care trebuie s-o parcurgă atunci când vor să-și închidă conturile.
Tot mai multe reproșuri la adresa caselor de pariuri
Gazeta a contactat oameni din ambele baricade, de la jucători nemulțumiți de abordările caselor online și până la oameni care reprezintă industria. Ce critici aduc pariorii?
„E foarte greu să retragi banii! Când îți faci cont, ți se cer doar datele cardului, ca să depui bani, atât. Apoi, poți juca cât vrei. În schimb, când retragi prima oară, ți se cere poza cu buletinul lângă fața ta, o factură de utilități, trebuie să le demonstrezi că locuiești acolo", relatează Florin, un parior cu state vechi contactat de Gazetă, ale cărui experiențe cu casele de pariuri online l-au determinat să se detașeze, ușor, ușor, de zona de betting.
Comunitățile online de pariori abundă în ultima perioadă de astfel de reclamații îndreptate în direcția agențiilor. Jucătorii ar fi, se plâng unii dintre ei, ignorați sau expediați atunci când își expun nemulțumirile în zona de chat a caselor online, astfel că ajung în ipostaza de a-și spune decepțiile pe rețelele de socializare.
O astfel de mărturie a fost povestită recent pe un grup de Facebook care „adăpostește" peste 12.000 de pariori, unde cineva s-a plâns de controlul pe care agențiile l-ar exercita asupra jucătorilor:
Am rugat-o pe nevastă-mea să-și facă un cont la o agenție. A luat bonus de bun venit, a făcut ceva bani, dar, când să-i scoată, surpriză! I-au blocat contul pentru că mă logasem și eu pe contul ei! Îți urmăresc IP-ul de pe care joci!
Industria pariurilor online se apără: „Nu e deloc un chin!"
Sub protecția anonimatului, reprezentantul unei agenții importante din piața de la noi a acceptat să abordeze subiectul:
„Cu retragerea banilor, așa este. Depui banii imediat. Apoi, când retragi, trebuie să bagi buletinul, cardul și restul datelor. Ți se iau banii în cinci secunde și apoi aștepți, îi primești abia după 24 de ore. Referitor la închiderea contului, să știți că la unele agenții e complicat și să deschizi un cont, sunt zeci de pași pe care trebuie să-i faci".
„Dacă spui că ești dependent, ți-l închid imediat"
Nu toată lumea împărtășește aceleași opinii. Ferencz Zsolt, unul dintre cei mai urmăriți oameni din branșă, apreciat pentru ponturile pe care le oferă urmăritorilor săi, susține altceva:
„E mai greu să-ți deschizi un cont decât să-l închizi. Oricum, ideea e că acum ai posibilitatea să îl închizi pe anumite perioade, o lună, două, șase luni. Iar dacă invoci motivul cum că esti dependent de jocurile de noroc, ți se închide imediat, fără posibilitatea de a-l redeschide la aceeași agenție".
Reprezentanții caselor bat monedă și pe faptul că s-au implementat politici tot mai restrictive pentru eliminarea adicțiilor și că, de fapt, jucătorului îi este facilitată deconectarea definitivă de pe o platformă în cazul în care la mijloc ar fi o dependență.
O voce puternică din industria jocurilor de noroc de la noi susține că „nu e deloc un chin să închizi contul, ba chiar o fac ei pentru tine. Poți solicita să ți-l închidă casa. Toate au contacte pe platforme și poți solicita pe e-mail către ei și ți-l vor închide. Mai mult, te poți autoexclude permanent".
Tu ce experiențe ai cu agențiile de pariuri online? Scrie-ne în comentarii sau pe adresa de mail [email protected]!
500 de milioane de euroau cheltuit românii în 2020, în zona online, pe pariuri sportive şi jocuri de noroc. Piaţa a crescut cu aproape 90% în pandemie
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat