Articol de Remus Dinu - Publicat duminica, 07 august 2022 17:45 / Actualizat marti, 09 august 2022 18:00
Cât de departe poate ajunge atașamentul pentru un sportiv? Ne-o spune cel mai bine Francesca Sara, o tânără de 26 de ani din Milano, a cărei pasiune pentru Rafael Nadal însuflețește comunitățile de tenis de pe Twitter.
Rafa Nadal nu e doar cel mai titrat jucător din istorie în turneele de Grand Slam, ci și unul dintre cei mai iubiți și respectați sportivi ai tuturor timpurilor. Autentic și mărinimos, înflăcărat și impozant, construit prin sudoare și suferință, ibericul și-a atras „tone” de faimă încă de la începuturile sale în circuit, precum și o masă fidelă, eterogenă, de susținători.
Iar mulți dintre ei nu s-au raportat la Nadal ca la un simplu jucător, transformându-l pe campionul din Baleare într-un companion nevăzut, o inepuizabilă sursă de inspirație sau un „antidepresiv” umblător, cu bentiță pe cap și tricou fără mâneci. E și cazul Francescăi, o tânără din Milano pentru care atașamentul față de Nadal a depășit deja multe frontiere.
GSP.ro a descoperit-o pe charismatica milaneză în nemărginita lume a Twitter-ului și a invitat-o pe Francesca, proaspăt absolventă a unei prestigioase universități din Milano, la un dialog relaxat, „la firul ierbii”, despre tainele pasiunii sale. Italianca, pe a cărei încheietură stă la loc de cinste un tatuaj cu autograful primit de la Nadal în persoană, explică dedesubturile „relației” ei cu Rafa și cum gestionează valurile de bullying pe care favoritul său le îndură uneori în social media.
- Sursă foto: instagram.com/_francisara/
„Singurul moment în care mă simțeam cu adevărat bine era în timpul meciurilor lui”
- Să pornim cu începuturile, Francesca. Vorbește-mi despre primele tale amintiri cu idolul tău și despre felul în care ai început să-l admiri, să-l încurajezi.
- Prima mea amintire cu Rafa provine de la finala de la Wimbledon din 2008. Mama mea a fost (și încă este) un fan înfocat de-ai lui Federer, așa că mi-a cerut să urmăresc meciul alături de ea. Și-ar fi dorit să-l admir și să-l încurajez pe Roger, dar am știut din primul moment că-l prefer pe Rafa. Era ca un magnet, nu-mi puteam lua ochii de la el.
- A fost dragoste la prima vedere, nu? Te întreb pentru că am văzut în postările tale din social media o conexiune foarte puternică între tine și el. Pare că ești mult mai mult decât o simplă susținătoare.
- După cum am spus, într-adevăr, a fost dragoste la prima vedere. Am început să-l urmăresc din acea zi, dar conexiunea mea cu el s-a intensificat peste câțiva ani. Am trecut printr-o perioadă grea din cauza unor probleme personale, abia puteam să ies din camera mea pe atunci, iar singurul moment în care mă simțeam cu adevărat bine era în timpul meciurilor lui. Cumva, m-a ajutat fără să știe că o face. De aceea mă simt atât de atașată de el.
„Oamenii n-au înțeles niciodată cât de talentat e, ne-au făcut să credem altceva”
- Care sunt principalele lucruri pe care le-ai învățat de la Rafa Nadal în toți acești ani? Mă refer aici la diverse lecții de viață, atitudini, mentalități sau orice altceva cu care ai rămas.
- Mă gândesc întotdeauna la puterea lui mentală când viața mă pune în fața unei provocări. Trec peste toate gândindu-mă la el și la forța lui.
- Apropo, aș dori să te mai întreb un lucru. În opinia ta, ce consideri tu că lumea chiar nu a înțeles despre Nadal după atâta timp? Am observat că te implici în unele dezbateri de pe Twitter, le răspunzi oamenilor care fac bullying cu Rafa. La mine în țară, situația e asemănătoare, în special după Roland Garros, situația cu accidentarea la picior și acele injecții perfect legale pe care le-a făcut atunci. Pare că mulți compatrioți de-ai mei au declanșat o „furtună” de invective și acuzații nefondate la adresa lui, parcă e din ce în ce mai rău dacă te uiți la comentariile de pe internet din ultima vreme.
- Cred că ceea ce oamenii nu înțeleg despre el este că e un suflet curat! Ei cred că Rafa minte cu privire la chestiuni precum accidentările lui sau felul în care alege să concureze având acele accidentări, deoarece în ochii lor pare imposibil să câștigi atât de mult în timp ce treci prin iadul prin care Rafa trece din 2005.
- De ce crezi că se întâmplă acest lucru?
- Asta e pentru că ei nu înțeleg cât de multă voință are, cât de puternic este din punct de vedere mental și cât talent are. Nu au înțeles niciodată cât de talentat este, au încercat să ne facă să credem că are succes doar datorită calităților sale fizice, dar lasă-mă să-ți spun un lucru: cine crede asta nu știe nimic despre tenis!
- Ai văzut câteva meciuri de-ale lui pe viu, nu? Care e cea mai frumoasă amintire?
- Fără dubii, sfertul de finală de la Roma, din 2021, împotriva lui Zverev (n.r. - 6-3, 6-4 pentru Nadal). A jucat la perfecțiune atunci.
Francesa descrie întâlnirile avute cu Nadal: „E fericit să-i facă pe oameni fericiți”
- Am observat și că mergi constant la „Rafa Nadal Academy”, în Manacor. Cum a fost experiența acolo? Spune-mi câte ceva despre interacțiunile tale cu Rafa, ai câteva fotografii alături de el.
- Nu sunt foarte multe de spus. El locuiește acolo tot timpul și se comportă ca și cum ar fi un tip obișnuit. Salută întotdeauna pe toată lumea, semnează autografe și acceptă să facă poze cu fiecare fan. Am avut și eu norocul de a avea acest privilegiu, a fost întotdeauna drăgut și extrem de amabil cu mine. E fericit să-i facă pe oameni fericiți.
- Tot de pe rețelele de socializare, am remarcat că ai absolvit recent o facultate din Milano, iar lucrarea ta de disertație a fost în strânsă legătură cu Academia lui Nadal, corect? Ceva legat de „Antropologia turismului și sportului”? Spune-mi mai multe despre lucrarea ta.
- Da, lucrarea mea de disertație a fost despre impactul pe care „Rafa Nadal Academy” l-a avut asupra Manacorului și locuitorilor săi. Am intervievat 100 de oameni din Manacor și i-am întrebat despre cum li s-a schimbat existența și viața lor profesională de la deschiderea Academiei (n.r. - din 2016). A fost foarte interesant.
Pasiune fără limite: „Dumnezeu știe cât de mult am plâns pentru Rafa”
- Îți schimbi numele profilului de Twitter în funcție de turneele lui Rafa, nu? Ultimul e în strânsă legătură cu Wimbledon, dar poți să-mi spui alte exemple din trecut?
- Da, în mod normal folosesc numele turneului pe care îl joacă și adaug sufixul „dal”, doar pentru distracție 😂. Și schimb fotografia de profil și cea de copertă cu cea mai recentă victorie pe care a avut-o el la turneul respectiv.
42.000 de followersare Francesca pe Instagram. Pe Twitter, e urmărită de aproape 10.000 de persoane
- Din punctul tău de vedere sau din adâncul inimii tale, care sunt cele mai dulci trei victorii ale lui Nadal din toate timpurile? Dar cele mai grele trei înfrângeri?
- Aș spune: 1. Finala de la Roland Garros din 2020 vs. Djokovic, 2, finala din 2022 de la Australian Open vs. Medvedev și 3, finala de la US Open din 2013 vs. Djokovic. Cele mai grele înfrângeri? Finala Australian Open din 2014 cu Wawrinka, finala cu Federer din 2017, tot de la Australian Open, și semifinala cu Djokovic de la Wimbledon 2018.
- Presupun că suferi foarte mult când pierde un meci sau când se accidentează, nu-i așa?
- Da. Dumnezeu știe cât de mult am plâns pentru omul ăla 😂.
De la tatuajul de pe încheietură la batonul de ciocolată expirat
- Apelezi la diverse superstiții atunci când îi urmărești meciurile? Care e cel mai nebunesc lucru pe care l-ai făcut urmărind o partidă de-a lui?
- Singura superstiție pe care o am este să nu mă uit niciodată la ecran atunci când îi arată adversarul. Dar cel mai nebunesc lucru pe care l-am făcut e că am continuat să mănânc un baton expirat de ciocolată doar pentru că în momentul respectiv Rafa reușise să îi facă un break lui Djokovic. Mi-am dat seama apoi că e expirat, dar îi adusese lui noroc, așa că... am continuat să-l mânânc 😂.
- Ai, cumva, și un tatuaj care are legătură cu Nadal?
- Da, am un tatuaj pe încheietură cu autograful primit de la el!
Inter sau Nadal? „Rafa o să aibă întotdeauna prioritate”
- Cum crezi că se va termina bătălia pentru „GOAT”?
- Cred că Djokovic va termina cu cele mai multe titluri de Slam, dar nu m-am gândit niciodată că dezbaterea referitoare la „GOAT” ar trebui să depindă de asta. Nici acum nu cred că ar trebui să fie așa, chiar dacă Rafa are în prezent cele mai multe trofee. Până la urmă, cred că fiecare va avea propriul „GOAT”. Al meu va fi întotdeauna Rafa, indiferent de ce se va întâmpla în viitor!
- Ești, de asemenea, un mare fan al lui Inter. Uite o situație ipotetică: ce ai alege între Inter - câștigătoare a Ligii Campionilor în următorul sezon - și un Rafa Nadal sănătos și imbatabil?
- E foarte greu de răspuns la această întrebare, dar îi dau întotdeauna prioritate lui Rafa, deoarece timpul lui nu este nelimitat, din păcate. Inter va exista întotdeauna. În schimb, mai avem doar câteva luni rămase alături de Nadal, așa că voi alege cea de-a doua variantă.
- Ultima întrebare nu e despre Nadal. Ce știi despre țara noastră? Sau despre istoria noastră în sport? Lasă-ma să ghicesc, îmi vei spune ceva despre Cristi Chivu sau Simona Halep 😁?
-Știu foarte puține lucruri, sinceră să fiu. Dar da, Chivu și Halep au dus numele țării voastre e foarte sus. Sunt doi ambasadori grozavi ai sportului.
VIDEO Rafael Nadal și 35 de puncte spectaculoase reușite de-a lungul timpului
Citește și alte știri din tenis:
Și Rafa Nadal e out de la Montreal » Ce probleme are spaniolul
Traseu anevoios pentru Simona Halep la turneul WTA1000 din Toronto
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat