FOTBAL  »  Superliga  »  FARUL

EXCLUSIV Gică Hagi, interviu cu cărțile pe față pentru GSP.RO: „Sunt încă tânăr și îmi place ce fac. De la iubire am trecut la pasiune”

Articol de - Publicat miercuri, 07 septembrie 2022 09:33

Gheorghe Hagi (57 de ani) a vorbit pentru Gazetă despre planurile pe care le are la Farul, dezvăluie cum gestionează un vestiar compus din jucători foarte tineri, tineri și experimentați și trage un semnal de alarmă în ceea ce privește bugetele cluburilor din fotbalul românesc, care ar trebui susținute de firmele private din țară

România U16, victorie mare cu Spania U16 în amicalul de la Buftea » Noi cu jucători de la Viitorul Cluj și Progresul Spartac, ei cu Real, Barcelona și Atletico!
ROMÂNIA U16
România U16, victorie mare cu Spania U16 în amicalul de la Buftea » Noi cu jucători de la Viitorul Cluj și Progresul Spartac, ei cu Real, Barcelona și Atletico!

- Domnule Hagi, după un parcurs excelent a venit și prima înfrângere a sezonului, 3-4, contra Craiovei lui Rădoi.
- Nici eu nu sunt perfect! Fotbalul îți arată și calitățile, și defectele. Am pierdut cu Craiova într-o manieră care nu trebuia să se întâmple. Cu toții am pierdut, fotbalul e făcut din greșeli, am făcut prea multe din păcate. Continuăm să muncim. Mesajul e clar: jucăm mereu doar să câștigăm.

- Însă ați reușit să câștigați la scor cu CFR și cu FCSB. Contează că le-ați prins în perioada asta de meciuri europene?
- A contat foarte mult că am ales noi bine jucătorii. Am semnat fotbaliști buni care au făcut treabă pe teren, pentru că și noi avem valoarea noastră. Bineînțeles, eram conștient de valoarea adversarului. Am arătat că și noi suntem puternici.

- Toată lumea vă laudă că reușiți să faceți ca jucătorii care vin să se integreze rapid.
- Să nu uitați că suntem pe piață de 12 ani! Cunoaștem și avem foarte mulți jucători. Mai mult, cam pe la toate echipele sunt foarte mulți jucători de-ai noștri, pe care îi știm foarte bine. Așa că e foarte ușor să lucrăm cu ei și ei vin cu drag acasă.

Gică Hagi: „Trebuie să începem să confirmăm în străinătate”

- Ați adus în această vară fotbaliști care nu s-au integrat la alte cluburi, dar aici au făcut-o. De ce nu izbutesc și în străinătate?
- Mai avem și din cei care au reușit în străinătate, dar nu toți pot să reușească. Lucrurile sunt mult mai grele, pentru că în străinătate sunt o mulțime de jucători. De pe toată planeta! Deci concurența e imensă, exigențele sunt duse la nivelul cel mai înalt. Eu cred că jucătorul român, ușor, ușor, trebuie să confirme și, după aceea, să revenim noi ca fotbal, ca țară, la nivelul cel mai mare. Apoi o să fie mult mai ușor și pentru ei să reușească afară.

- Aveți trei categorii de jucători la Farul. Foarte tineri, tineri și experimentați. E complicat să faceți un mix din toți?
- Complexitatea unui antrenor e să creeze un grup unitar, un vestiar foarte bun, care să gândească să meargă într-o direcție, să joace bine, să interpreteze fotbalul bine. Acolo e complexitatea! Restul nu contează.

- Nici vârsta?
- Nici! Fiecare antrenor are ideile lui, viziunea lui. Mie îmi place să lucrez și cu tineri, și cu foarte tineri, pentru că e bine să ai acest mix. Totdeauna e o alternativă. În momente mai grele folosești experiența jucătorului, iar aia nu se cumpără și trebuie să o ai în echipă.

- Deci cei mai importanți rămân cei cu state vechi în fotbal.
- Jucătorii experimentați care au meciuri în picioare, care trebuie să țină vestiarul. Apoi, bineînțeles că tineretul aduce entuziasm, aduce calitate, dacă are, dar trebuie s-o aibă, pentru că altfel n-ar putea să joace la echipa mare.

- E mai dificil de lucrat cu tinerii decât cu cei experimentați?
- Cu toți jucătorii e greu. Pentru că trebuie să știi să-i gestionezi, trebuie să știi cum să vorbești cu fiecare. Trebuie să îi aduci pe toți la un standard foarte bun. Unii sunt mai supărați, alții sunt mai bine, trebuie să știi să îi iei pe toți în momentele care trebuie. E o muncă destul de complexă, pe care o face un manager sau un antrenor.

Gică Hagi: „N-avem ce invidia la rivali”

- După primele etape sunteți sus în clasament. Poate duce Farul acest ritm până la final?
- Nu am cum să răspund la ceva din viitor. Eu doar planific lucrurile. Cu siguranță, am încredere enormă în echipă. Avem un lot talentat, asta am și declarat la ultimele meciuri, n-avem nimic de invidiat la rivali. Avem copii foarte talentați, avem și jucători care au fost campioni, care au ajuns la un nivel foarte mare.

- Totuși, provocarea dumneavoastră în acest moment care este?
- Provocarea noastră cea mai mare e să-i facem cât mai repede să fie foarte bine din punct de vedere fizic și mental. Ei încă nu sunt sută la sută, însă eu zic că o să fim și mai puternici.

- Vă surprinde clasamentul Ligii 1? Cu Petrolul și Hermannstadt în top?
- Nu trebuie să vorbim despre asta acum pentru că suntem la început. Mereu, în timpul unei călătorii, al unui drum lung, sunt situații și situații, momente și momente. Important e că noi am reacționat foarte bine în aceste momente și pe merit suntem acolo, sus, pentru că am jucat bine și foarte bine.

- În general vă stabiliți un obiectiv lunar sau totul e de la o săptămână la alta?
- Bineînțeles că avem un obiectiv lunar. Toată lumea lucrează așa. Obiectivele sunt zilnice, săptămânale și lunare. Apoi ne fixăm un obiectiv la șase luni sau la un an. Obiective clar fixate, obiective interne. Cu jucătorii în general comunicăm pe fiecare meci în parte.

Gică Hagi: „Sunt bucuros când văd copiii la antrenamente”

- În trecut erați foarte mult timp alături de cei mici pe teren. Așa sunteți și acum?
- Mai rar. Mi-e mult mai greu acum. Au trecut peste mine vreo 10-12 ani și se vede, cred eu. Ha, ha, ha! Totuși, am aceeași plăcere să mă duc să văd, să revăd jucătorii, să-i văd pe cei tineri, să văd loturile.

- De unde vă mai găsiți motivația?
- Sunt încă tânăr față de nea Mircea Lucescu. E pasiune! Sau, mai bine zis, de la iubire am trecut la pasiune. Îmi place ce fac și sunt bucuros când văd copiii la antrenamente, pe teren.

- Există o explicație pentru faptul că antrenorii mai în vârstă, mai experimentați, par să aibă mai multă pasiune decât cei tineri?
- Se cheamă experiență. E ca la jucători. E o experiență pe care o capeți la un moment dat. Ești dedicat sută la sută și chiar îți face plăcere să ajuți. Știi, cu cât trec anii, îți vine sentimentul acela de a da cuiva și acela e copilul pe care totdeauna vrei să-l ajuți.

7 titluri de cel mai bun jucător româna adunat Gică Hagi în carieră, alături de alte două titluri de cel mai bun antrenor

- S-a schimbat în bine fotbalul românesc de când ați început cariera de antrenor?
- Pfff! Are fluctuații, ca în orice țară. Însă eu cred că în momentul de față lucrurile merg spre bine. Se fac anumiți pași buni, spre înainte, dar încă-i lent procesul. Am convingerea că lucrurile o să intre pe drumul care trebuie și o să mergem iar în Europa.

Gică Hagi: „Firmele să susțină sportul, cultura și sănătatea!”

- Dacă ați avea o putere, ce-ați schimba în fotbalul românesc?
- Bugetul!

- Bani mai mulți de la privați sau de la stat?
- De la firme! Firmele care fac bani în România și care sunt organizate foarte bine, produc foarte mult. Acolo există bani și trebuie creată o facilitate prin care ei să să vină să susțină sportul în general, cultura și sănătatea.

- Și care ar fi cea mai bună variantă de finanțare?
- Să se găsească o facilitate unitară pentru toată România, în care firmele trebuie să susțină. Fiecare club după aceea trebuie să aibă brandul, organizarea și puterea lui. Trebuie găsiți acești parteneri care să vină lângă tine, să te sprijine.

- Credeți că...?
- Așa e în toate țările dezvoltate! Noi ne considerăm o țară cât de cât dezvoltată pentru că suntem de atâția ani în comunitatea europeană și e cazul și momentul în care să vină și ceva pentru sport, cultură și sănătate. Lucruri cu o viziune deschisă, puternică, unele care să ne facă să devenim iar competitivi.

- Ați avut o întâlnire, zilele trecute, aici, la Constanța, cu premierul României, domnul Ciucă. Ați avut vreo discuție și despre ce înseamnă finanțarea sportului românesc?
- Dânsul a făcut o vizită la bază. Eu am participat cu numele și doar pe partea tehnică. Am ținut să fiu prezent pentru că eu am construit această bază sportivă și tot ce are Farul acum înseamnă o infrastructură extraordinară. Dânsul a venit să ne viziteze, să vadă cum stăm.

Gică Hagi, interviu cu cărțile pe față pentru GSP.RO: „Sunt încă tânăr și îmi place ce fac. De la iubire am trecut la pasiune”

Gică Hagi: „Farul e singurul brand al Constanței”

- Ce șansele vedeți pentru un stadion nou la Constanța?
- Întrebați conducerea. Eu le văd bine, sunt optimist. Conducerea știe mai bine pentru că cei de acolo lucrează pentru acest lucru.

- Dacă ați opri acum pe cineva prin oraș și l-ați întreba ce reprezintă Farul pentru el, ce ați vrea să vă răspundă?
- Un singur brand, o singură echipă, o singură iubire. Atât! Constanța și Dobrogea au un singur brand și acela e Farul. Toată lumea trebuie să gândească doar la Farul, să ajute și să sprijine!

- Pe finalul lunii septembrie avem și două meciuri ale naționalei. De ce avem la orice partidă o teamă teribilă, de ce intrăm crispați, timorați?
- Pentru că a dispărut încrederea. Trebuie să fim optimiști, încrezători că putem schimba lucrurile. Tot timpul trebuie să mergem spre bine!

De ce nu pot echipele românești să joace din trei în trei zile? Că nu sunt obișnuite. E simplu! Uitați-vă la Scoția, care joacă 36 de meciuri în 4 luni și jumătate. Noi nu suntem obișnuiți, nu că jucătorul n-ar putea. Nu e doar vina jucătorilor, e vorba de mediu.

- Gheorghe Hagi, antrenorul Farul

4 trofeeare antrenorul Hagi: titlul, Cupa și Supercupa României, toate cu Viitorul, dar și Cupa Turciei cu Galatasaray

Fotbalul e pentru a marca goluri multe, asta ne dorim și noi. Cel mai important este să avem jucătorii în formă și inspirați să marcheze. Cu fiecare zi pe care o petrecem împreună, grupul se formează și arată mult mai bine. Sunt mulțumit de cum merg lucrurile.

- Gheorghe Hagi, antrenorul Farul

20 de trofeea adunat în întreaga carieră de fotbalist profesionist Gheorghe Hagi

Citește și alte articole:

Torje, back in business! Lob de la 20 de metri peste portarul Craiovei
CSU Craiova - Farul
Torje, back in business! Lob de la 20 de metri peste portarul Craiovei
Florin Răducioiu e impresionat de forma fizică a lui Denis Alibec: „Vrea să demonstreze că nu e terminat fotbalistic”
CEI MAI BUNI
Florin Răducioiu e impresionat de forma fizică a lui Denis Alibec: „Vrea să demonstreze că nu e terminat fotbalistic”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (21)
ralffy_mr
ralffy_mr  •  09 Septembrie 2022, 12:14
Postat de klauz pe 07 Septembrie 2022, 12:33

De unde stii TU? Acest hagi e un tip care se auto-intituleaza "rege", care se lauda cu esecurile ca si cum ar fi succese si care-si plateste articolase care sa-l mentina in atentie...

asta este o impresie a ta.. eu l-am auzit de multe pe ori pe Hagi denuntand jurnalistii care i se adresau cu Regele fotbalului romanesc dupa meciuri, si spunand ca el a trecut la munca de jos si nu e rege..dar asa este cand vrei sa cauti nod in papura si iti aduci aminte doar ce-ti place tie sa crezi... Nici nu stiu daca asta este opinia ta sau ai adoptat-o de la alti chiulangii absolventi de scoala vietii...

ralffy_mr
ralffy_mr  •  07 Septembrie 2022, 16:48
Postat de boribgue pe 07 Septembrie 2022, 14:26

Pai tu esti total pe langa. Crezi ca primariile si consiliile investesc in cluburi de dragul sportului? Investesc cu scop de promovare, sa obtina voturi, investesc ca sinecurile sa aiba un loc caldut. Daca o primaria chiar ar avea tinta de a dezvolta fotbalul, ar investi in centrele de copii si juniori, in infrastructura sportiva, ar respecta bugetele... Au mai imcercat aia de la Veolia ceva, dar cum s-a dovedit, fotbalul nostru, organizarea cluburilor, nu se pliaza pe modelul de afara. Tu crezi ca domnul Hagi doreste ca Petrom sa investeasca in club, sa cumpere actiuni? Nu, domnul Hagi doreste ca din profitul Petrom sa se retina un procent, care apoi sa fie distribuit cluburilor, exact cum se intampla cu banii de la stat. Poti sa-i urmaresti? Nu! Daca tu, club de superliga, ai venituri de 4 milioane de euro (sponsorizari, bani de la primarie, drepturi tv), de ce te manageriezi ca un club cu venituri de 8? Toate cluburile de la noi, cu mici exceptii, sunt conduse ca o firma de cartier. Contracte pe un an, ca apoi sa aduci alti jucatori, mai faci pierdut si un comision pe acolo, si uite asa merge afacerea. Cum poti sa zici ca vrei sa dezvolti un club profesionist, ca vrei sa vinzi jucatori, daca tu oferi contracte pe un an? In concluzie, nu astepti sa vina corporatiile, ca te schimbi tu apoi, ci te schimbi si apoi vin corporatiile. Dar nu se vrea, majoritatea cluburilor de fotbal sunt un vector politic.

Nu, nu cred ca Domnul HAGI doreste ca statul sa-i vireze un procent din profitul Petrom ci stiu sigur ca doreste ca statul sa faciliteze investitiile in sport prin facilitati fiscale care sa incurajeze companiile sa faca parteneriate sau investitorii in sine sa se implice financiar si in sport. In fine, esti atat de mult pe langa, incat in concluzie esti de acord cu mine. :-D)))

boribgue
boribgue  •  07 Septembrie 2022, 14:26
Postat de ralffy_mr pe 07 Septembrie 2022, 10:59

Esti total pe langa! IN momentul in care vin firmele corporatiste sa investeasca bani, atunci cluburile nu vor mai fi dependente de banii de la consiliul local sau judetean, dar si clubul va trebui sa angajeze profesionisti in toate domeniile si sa lucreze profesionist pentru ca trebuie sa arate investitorilor o strategie de profit, cu obiective si tinte de parcurs cu rezultate prezentate pe masura ce se investeste. Cu alte cuvinte cluburile si sportul sa iasa de sub controlul politic sa intre in mediul concurential profesionist.

Pai tu esti total pe langa. Crezi ca primariile si consiliile investesc in cluburi de dragul sportului? Investesc cu scop de promovare, sa obtina voturi, investesc ca sinecurile sa aiba un loc caldut. Daca o primaria chiar ar avea tinta de a dezvolta fotbalul, ar investi in centrele de copii si juniori, in infrastructura sportiva, ar respecta bugetele... Au mai imcercat aia de la Veolia ceva, dar cum s-a dovedit, fotbalul nostru, organizarea cluburilor, nu se pliaza pe modelul de afara. Tu crezi ca domnul Hagi doreste ca Petrom sa investeasca in club, sa cumpere actiuni? Nu, domnul Hagi doreste ca din profitul Petrom sa se retina un procent, care apoi sa fie distribuit cluburilor, exact cum se intampla cu banii de la stat. Poti sa-i urmaresti? Nu! Daca tu, club de superliga, ai venituri de 4 milioane de euro (sponsorizari, bani de la primarie, drepturi tv), de ce te manageriezi ca un club cu venituri de 8? Toate cluburile de la noi, cu mici exceptii, sunt conduse ca o firma de cartier. Contracte pe un an, ca apoi sa aduci alti jucatori, mai faci pierdut si un comision pe acolo, si uite asa merge afacerea. Cum poti sa zici ca vrei sa dezvolti un club profesionist, ca vrei sa vinzi jucatori, daca tu oferi contracte pe un an? In concluzie, nu astepti sa vina corporatiile, ca te schimbi tu apoi, ci te schimbi si apoi vin corporatiile. Dar nu se vrea, majoritatea cluburilor de fotbal sunt un vector politic.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează
Close