Articol de Bogdan Fechită - Publicat luni, 19 septembrie 2022 18:58 / Actualizat luni, 19 septembrie 2022 19:39
GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: IFK Göteborg, multiplă campioană a Suediei și dublă câștigătoare a Cupei UEFA, ajunsă, între timp, o echipă de mijlocul clasamentului în prima ligă scandinavă.
IFK Goteborg e una dintre cele mai titrate echipe din Suedia, cu 18 titluri de campioană în palmares! E întrecută doar de Malmo, echipă care a cucerit 22 de titluri, șapte din ele doar în ultima decadă. Goteborg, în schimb, nu a mai cucerit niciun titlu din 2007, iar în ultimele sezoane s-a obișnuit ca cele mai bune rezultate să fie pe la mijlocul clasamentului.
Gruparea scandinavă are, însă, o istorie fabuloasă, fiind singurul club nordic care a reușit să câștige o competiție continentală de top, Cupa UEFA. Ba chiar de două ori, în 1982 și 1987. A prins și două semifinale în Liga Campionilor, una în 1986, alta în 1993. Iată istoria unei echipe care în anii '80 a fost de temut în Europa!
De unde vine „IFK” în numele echipei din Goteborg
Clubul de fotbal din Goteborg a fost fondat în octombrie 1904, într-o cafenea, de „Societatea Camarazilor Sportivi”, o asociație care în suedeză era intitulată „Idrottsföreningen Kamraterna” și care avea acronimul IFK. Această asociație a deschis mai multe cluburi de fotbal și cluburi sportive în țară.
Au fost 39 astfel de cluburi, toate cu titulatura IFK în față. Clubul din Goteborg a fost al treilea fondat de asociație, însă singurul din toate cele 39 care mai există și în prezent în Suedia. Aceeași asociație a fondat și în Finlanda câteva astfel de cluburi, însă ele au o organizare separată.
Fondarea echipei a avut un impact imens asupra fotbalului din oraș și a oferit o concurență benefică echipei Örgryte IS, club care era cel mai puternic în acea perioadă.
Primul meci al IFK Goteborg s-a încheiat cu o victorie, scor 4-1, în fața echipei IK Viking. Treptat, calitatea echipei a crescut, iar în 1907, IFK a fost prima echipă din Suedia care reușea să o învingă pe Örgryte după patru ani în care clubul din urmă fusese invicibil. Ulterior, echipa din Goteborg avea să câștige primul titlu de campioană în 1908 și începea să aibă jucători convocați la naționala Suediei.
Cum a ajuns IFK Goteborg „cel mai bun club de fotbal din Suedia”
Doi ani mai târziu, în 1910, echipa a cucerit al doilea titlu de campioană a Suediei, iar peste alți doi ani, în 1912, IFK Goteborg a făcut un meci superb cu echipa olimpică a Suediei și termină la egalitate, scor 1-1. Uluite de acest rezultat, presa scandinavă nu a ezitat să scrie că „este cea mai bună echipă din istoria Suediei”.
Clubul a reușit să reziste celor două Războaie Mondiale, cucerind două titluri în perioada interbelică: unul în 1918, imediat după Primul Război Mondial, iar al doilea în 1935. A bifat un titlu și în mijlocul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1942, când campionatul suedez nu era suspendat, iar după alte două titluri cucerite în 1958 și 1969 a urmat adevărata perioadă de aur din istoria echipei în anii '80 și '90.
În cele două decenii, IFK Goteborg a cucerit 10 titluri de campioană, trei cupe, dar cel mai important: cele două Cupe UEFA și a ajuns de două ori în semifinalele Ligii Campionilor.
Cum a cucerit IFK Goteborg prima Cupă UEFA
Drumul spre glorie al echipei a început în 1979, când la cârma echipei a fost numit Sven Goran Eriksson. În urmă cu doar trei ani, în 1976, echipa revenise în prima ligă a Suediei, după ce trecuse prin cea mai neagră perioadă din istorie: retrogradare urmată de câteva sezoane petrecute în liga secundă.
În 1979 totul era, însă, în trecut, iar clubul era dornic să redevină mare. Noul antrenor, care avea să devină cunoscut în toată lumea, a introdus un stil de joc propriu, intitulat „Swenglish”, ce presupunea un sistem 4-4-2 bazat pe pressing și suport continuu oferit jucătorului care avea balonul.
După un prim sezon în care a luat locul doi în campionat și a cucerit Cupa, Sven a făcut câteva transferuri bune, prin care și-a cimentat stilul de joc, iar echipa a început să aibă rezultate în cupele europene.
În 1982, scandinavii se bucurau de o serie de succese impresionante în Cupa UEFA. Totuși, în ciuda victoriilor, echipa a fost la un pas de faliment, mai ales din cauza deplasărilor costisitoare în Europa. Spre exemplu, pentru deplasarea de la Valencia, din sferturi, echipa a fost nevoită să ceară sprijinul fanilor, pentru a aduna banii necesari drumului până în Spania.
Sprijinul le-a fost răsplătit, căci după 2-2 pe Mestalla, IFK s-a impus cu 2-0 acasă și a avansat în semifinale. În penultimul act a eliminat pe Kaiserslautern, după 1-1 în tur și 2-1 în retur, cu gol marcat în prelungiri. Finala a fost una de vis, Goteborg învingând-o pe Hamburger SV atât acasă, cu 1-0, dar și în deplasare, scor 3-0! Iar IFK câștiga Cupa UEFA!
IFK Goteborg a fost la un pas de a juca finala cu Steaua în 1986
După această performanță, Sven Goran Erikson a prins un contract în Portugalia, la Benfica. IFK Goteborg nu și-a pierdut, însă, stilul de joc și calibrul de echipă puternică: a devenit o forță în campionat.
În sezonul în care Steaua cucerea Cupa Campionilor, în 1986, suedezii făceau și ei spectacol în cea mai puternică competiție din Europa: au ajuns până în semifinale, eliminând pe parcurs pe Botev Plovdiv, Fenerbahce și Aberdeen. Au fost chiar la un pas de finala cu Steaua, însă au fost eliminați de Barcelona după ce în primul tur s-au impus cu 3-0, însă în al doilea tur au cedat cu același scor 0-3, iar ulterior și la loteria loviturilor de departajare, scor 4-5.
S-au revanșat sezonul următor, în 1987, când au cucerit pentru a doua oară Cupa UEFA, după ce au trecut de Sigma Olomuc (5-1 scor general), Stahl Brandenburg (3-1), Gent (5-0), Inter Milano (1-1, s-a calificat grație golului marcat în deplasare), Swarovski Tirol (5-1) și 2-1 în finala cu Dundee United (1-0 în tur și 1-1 în retur).
După ce a câștigat a doua Cupă UEFA, cum era numită înainte Europa League, IFK Goteborg a mai făcut un singur sezon bun în Liga Campionilor, în 1992/1993, când a ajuns din nou până în semifinale. De fapt, acel sezon a avut o formă inedită de organizare. Mai întâi, suedezii au trecut prin două tururi pentru a ajunge în grupe. În cele două tururi au eliminat pe Beșiktaș și pe Lech Poznan.
Au fost doar două grupe, formate fiecare din câte două echipe. Câștigătoarele grupelor au jucat direct finala, mai exact Olympique Marseille și AC Milan, scor 1-0. Echipele clasate pe locul doi în cele două grupe au fost considerate semifinaliste, fără însă ca acestea să joace între ele. A fost și cazul lui Goteborg, care a terminat pe locul doi în grupa B, după AC Milan, dar peste Porto și PSV Eindhoven.
Decăderea echipei
Noul mileniu nu a fost la fel de bun pentru IFK Goteborg. A mai câștigat un singur titlu, cei din 2007. În Cupa Suediei s-a descurcat mai bine: a câștigat-o de patru ori, în 2008, 2013, 2015 și 2020.
Prezențele în Europa au fost mai rare, însă, cu excepția sezonului 1994/1995, când a surprins câștigând grupa cu Barcelona, Manchester United și Galatasaray, dar a fost eliminată imediat după de Bayern Munchen, nu s-a mai apropiat niciodată de primăvara europeană.
În campionat a reușit să se mențină în prima ligă, însă a oscilat, între locul 2 sau patru (cele mai bune poziții) cu clasări în subsolul clasamentului și chiar un play-off pentru retrogradare. Chiar dacă a câștigat un singur titlu în ultimii 20 de ani, IFK Goteborg e considerată, în continuare, unul dintre cei trei granzi ai Suediei, alături de Malmo și AIK Stockholm.
Jucători celebri ai echipei:
- Roland Nilsson
- Thomas Ravelli
- Stig Fredriksson
- Magnus Erlingmark
- Niclas Alexandersson
- Håkan Mild
- Torbjörn Nilsson
- Glenn Hysén
- Glenn Strömberg
Citește poveștile altor cluburi uitate:
- Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C., Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético Tetuán, Eintracht Braunschweig,FC Sete 34, Blackburn Rovers, Foggia, Hulme Athenaeum, Preston North End, FC Red Star, Pro Vercelli, Torpedo Moscova, HVV Den Haag, Avellino, Le Havre, Royale Union Saint-Gilloise, CA Oradea, Juventus Italia, United Ploiești, Unirea Tricolor București, Spartak Vladikavkaz, Linfield FC, RWD Molenbeek, Derby County, Ararat Erevan
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat