INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OLIMPIA CLUJ

EXCLUSIV VIDEO Inginera chimistă venită din Iordania pentru a juca fotbal în România: „Eram singura fată care bătea mingea cu băieții. Am cel mai bun job posibil”

Ayah Al-Majali a înscris deja în competiția internă pentru „U” Olimpia Cluj, în prima etapă de campionat, continuă să-și reprezinte țara în competițiile internaționale, Foto:  Ionuț Iordache
Ayah Al-Majali a înscris deja în competiția internă pentru „U” Olimpia Cluj, în prima etapă de campionat, continuă să-și reprezinte țara în competițiile internaționale, Foto: Ionuț Iordache

Articol de , - Publicat marti, 20 septembrie 2022 14:06 / Actualizat marti, 20 septembrie 2022 15:34

Ayah Al-Majali, jucătoarea de 30 de ani de la Olimpia Cluj, a explicat cum o femeie provenită din lumea arabă poate să-și urmeze visul de a juca fotbal, evidențiind cum a trecut peste prejudecăți.

Ayah Al-Majali se mândrește cu titlul de prima fotbalistă iordaniancă participantă în Women Champions League, ea fiind atrasă de acest „premiu” în momentul în care i s-a ivit ocazia de a semna cu „U” Olimpia Cluj. După o carieră impresionantă în țara natală și un an petrecut în Turcia, la Izmir, Ayah a decis să îmbrace tricoul alb-negru al clujencelor, campioane an de an în fotbalul feminin românesc începând cu 2011!

În acest sezon, ardelencele au câștigat la penalty-uri cu Glentoran Belfast, dar au fost eliminate din preliminariile WCL de către FK Sarajevo, având ca obiectiv să-și mențină hegemonia în competiția internă. Bruneta cu ochi verzi este fundaș central, unul spectaculos și sigur pe gazon, dar și o femeie inteligentă în afara fotbalului.

- Ayah, a fost greu pentru tine să te dezvolți în fotbal în lumea arabă, în Iordania? 
- Am început să joc fotbal în urmă cu mai bine de 17 ani, la început ne-am chinuit un pic. Vorbim totuși de societatea din lumea arabă. Dar după ce-am obținut performanțe și am avut ajutorul federației, plus sprijinul prințului Hussein, toată lumea a început să ne privească altfel, cu ochi calzi, să ne susțină. Oamenii au început să ne cunoască, să ne susțină, să vadă niște sportive de performanță în jucătoarele de fotbal.

- Cum ai început tu fotbalul? 
- De la 12 ani, în 2004, la un club iordanian, apoi din 2006 la echipa națională. Am urcat pas cu pas.

Ayah Al-Majali: „Am avut norocul de a avea sprijinul total al familiei”

- Părinții tăi ce-au zis? 
- Da, nu cred că se așteptau ca fiica lor să joace și să performeze în fotbal. Am crescut într-o familie de sportivi. Fratele meu chiar a jucat fotbal, la unul dintre cluburile mari ale țării. Nu era ceva ieșit din comun să ne uităm la fotbal, dar a fost altceva să practic eu acest sport. Nu era privită precum „ceva normal” ca o fată, o femeie, să joace fotbal. Am avut norocul de a avea tot sprijinul familiei, al tatălui, al mamei. Acesta este lucrul cel mai important. Nu poți să atingi ceva deosebit fără sprijinul din cercul tău strâmt, al familiei. Acesta a fost marele meu noroc.

16 ania adunat Ayah la echipa națională a Iordaniei, joacă la acel nivel de la 14 ani

- Ce a zis tatăl tău în primul moment când l-ai anunțat, clar, sigur, că vrei să faci din fotbal o profesie? 
- El mă văzuse jucând fotbal pe stradă cu băieții. Eram singura fată care bătea mingea cu băieții. Mă observa, mă supraveghea, el mi-a zis primul că am talent. El mi-a dat aceste aripi, mi-a oferit suportul său, apoi mi-a dat ideea de a fi o fotbalistă profesionistă. Mă repet, dar familia m-a sprijinit enorm. În primii 7-8 ani, tata îmi urmărea nu doar orice meci, ci și fiecare antrenament. De aceea spun că am fost foarte norocoasă.

Afecțiunea care l-a adus pe marele Mike Tyson în scaunul cu rotile: „Când se înrăutățește, nici măcar nu pot vorbi”
AFECȚIUNE
Afecțiunea care l-a adus pe marele Mike Tyson în scaunul cu rotile: „Când se înrăutățește, nici măcar nu pot vorbi”

Ayah Al-Majali a studiat inginerie chimică și a practicat Taekwondo

- Ai avut și un plan B dacă nu-ți reușea cu fotbalul? 
- Da, desigur. Eram foarte bună la școală, am avut note mari la multe materii. M-am gândit că aș putea să mă aleg cu o accidentare sau se poate întâmpla ceva rău. De aceea am urmat și cursurile universitare, am studiat inginerie chimică, am și o diplomă în acest sens în Iordania.

- Dacă nu ai fi avut fotbalul în viața ta, ce ți-ar fi plăcut să faci? 
- În 2003, la o vârstă fragedă, am început și taekwondo, am ajuns până la echipa națională, am și centura neagră. Dar pasiunea pentru fotbal a fost superioară. Nu aș putea să-mi imaginez viața fără fotbal, acum, după atâția ani. Poate că aș fi putut face și altceva, dar cu siguranță nu aș fi fost la fel de fericită.

4 goluri în 104 selecțiia strâns Al-Majali pentru prima reprezentativă a Iordaniei

- Ce a adus fotbalul în viața ta? 
- Știi, fotbalul este un joc complicat. Ai momente frumoase, dar și momente triste. Trebuie să te antrenezi din greu, să-ți schimbi stilul de viață, ce mănânci, cum și cât dormi, trebuie să faci sacrificii. Și nu ai prea mult timp cu familia sau o viață socială. Dar sentimentul de a juca la naționala țării tale, de a trece granițele ei și a performa la un nivel înalt este ceva suprem, cel mai bun feeling posibil. Cred că am cel mai bun job posibil.

Inginera chimistă venită din Iordania pentru a juca fotbal în România: „Eram singura fată care bătea mingea cu băieții. Am cel mai bun job posibil”
Bucuria primei victorii în Champions League cu „U” Olimpia Cluj, Foto: Ionuț Iordache

Ayah Al-Majali: „Femeile pot fi și stâlpul familiei, și la fotbal”

- Ți-ai planificat o familie, un copil, doi? 
- Da, bineînțeles. Dar cred că există o sincronizare, totul este decis de sus, de către Dumnezeu. Acum, sunt fotbalistă, am planuri apoi de a antrena, de a continua în fenomen, dar și de a avea o familie în viitor. Eu trăiesc momentul. Când mă voi retrage din cariera de fotbalistă, îmi voi îndeplini alte vise.

- La prima vedere, să practici acest sport aduce mai multe greutăți comparativ cu băieții. De exemplu, ca mamă ești mult mai conectată cu copilul, trebuie să ai direct grijă de el, dar apoi există și cariera care implică sacrificii. Tu cum resimți asta? 
- Da, e mai complicat. Femeile sunt stâlpul familiei. Uneori, se spune că femeile au calități fizice inferioare în acest sport, dar am văzut în ultimii ani că reprezentantele sexului frumos au foarte multe abilități de a se dezvolta fizic. Femeile pot să se educe, pot să facă copii și să-i crească, pot juca și fotbal, chiar dacă e un pic mai greu. Dar am văzut, chiar în țara mea, situații de femei care și-au urmat visele, carierele, chiar dacă au făcut copii și-au avut grijă de ei.

- Ai întâlnit situații de genul: "Du-te la bucătărie, la cratiță!"? 
- Da, bineînțeles, m-am întâlnit cu astfel de probleme. Mai ales la început, când eram în plină dezvoltare profesională. În social media există și reversul medaliei, oricine poate da de tine, poate scrie un comentariu negativ, mai ales negativ. Dar știi... Acest sport, fotbalul, nu e doar fizic, ci și mental, pentru oamenii puternici! Trebuie să te focusezi doar pe lucrurile pozitive. Ți-am mai zis, dacă ai suportul celor din cercul mic al tău, familia, prietenii, ești puternic, pe restul îi ignori, dai deoparte lucrurile negative din afară. Unii spun lucruri bune, alții rele, te focusezi pe cele bune și uiți de celelalte!

Inginera chimistă venită din Iordania pentru a juca fotbal în România: „Eram singura fată care bătea mingea cu băieții. Am cel mai bun job posibil”
Ayah a fost felicitată pe twitter de prințul Ali bin Hussein al Iordaniei pentru performanțele sale, Foto: Imago Images

Ayah Al-Majali și-a făcut autoportretul

- Ai vreun model în fotbal? 
- Chiar am. Îmi place să mă uit la fotbal. Și la băieți, și la fete. Îți dai seama că mă uit mai mult la cei din apărare. Mi-a plăcut mereu de Puyol, care juca la Barcelona și în naționala Spaniei. Știu că a fost un model pentru mulți fotbaliști, dar i-am apreciat și caracterul, nu doar felul de a se prezenta pe teren.

- Ai o echipă preferată? 
- Sunt suporterul echipei naționale a Angliei. De asemenea, îmi plac Barcelona și Manchester United. Mă refer și la fotbalul feminin, și la masculin.

- Care sunt calitățile tale în fotbal? 
- Cred că sunt un sportiv cu un puternic bagaj mental, stau bine fizic, sunt bine clădită pentru postul de fundaș central. În plus, am căpătat și multă experiență, compensez în momentele când nu mai pot fizic. Este o balanță echilibrată.

- Ai evoluat doar fundaș central toată viața? 
- Am început ca atacant, apoi antrenorul, după vreo câteva luni, m-a pus în centrul apărării. Și de-atunci acolo am rămas. Îmi place mai mult în apărare.

Ayah Al-Majali: „Mai iau și pauze de la fotbal”

- Cum este Ayah ca femeie, în afara sportului? 
- Sunt o persoană simplă. Îmi place viața socială, iar uneori să îmi iau pauze de la fotbal, să mă dedic altor lucruri. Când ai presiune, trebuie să o elimini cumva. Sunt ca oricare fată. Îmi place să fiu cu prietenii, să fiu cu familia. Am urmat și cursurile universitare, a fost dorința mea. Dar întotdeauna am fost atentă la ceea ce mănânc, ce beau, la programul de odihnă. Este un mix echilibrat între viața sportivă și viața de zi cu zi.

- Care sunt hobby-urile tale? 
- Nu întotdeauna am timp liber, dar îmi place să fiu cu prietenii, cu familia, totodată să citesc. Mă relaxează și îmi îmbogățește viața.

Îmi place să fiu surprinsă și cu gesturi frumoase, cu flori, cu un cadou. Chiar dacă între flori și mingea de fotbal voi alege mereu mingea! 

- Ayah Al-Majali, fundaș „U” Olimpia Cluj

Citește și:

După 74 de ani, Becali i-a readus pe loc de baraj! Atunci Steaua retrograda, dar era salvată de Federație

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (3)
danielbogdan25
danielbogdan25  •  20 Septembrie 2022, 15:29

Se spune Inginer chimist/Ingineră chimistă.

viggen
viggen  •  20 Septembrie 2022, 15:21

Ingineră chimică... GSP ce faceti cu limba română?

ViorelParvu
ViorelParvu  •  20 Septembrie 2022, 14:45

"inginera chimica"??? Pe bune? Care ai scris titlul, mă? Conținutul, nici nu mă mai interesează să-l citesc după așa titlu. Ai făcut școala cu femeia de serviciu? Vai de capul nostru!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează