Articol de Marius Mărgărit - Publicat joi, 27 octombrie 2022 10:55 / Actualizat joi, 27 octombrie 2022 13:50
Orașul în care CFR va juca azi cu Sivasspor te uimește la fiecare colț de stradă, oamenii sunt calzi și primitori, dar comunicarea suferă fiindcă mai nimeni nu vorbește decât limba turcă.
- Sivasspor - CFR Cluj se joacă azi, de la ora 22:00. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Pro Arena
- Marius Mărgărit, reporterul special al Gazetei Sporturilor, se află în Turcia, de unde transmite cele mai importante informații despre Sivasspor - CFR Cluj.
Ca să ajungă în primăvara Conference League, CFR trebuie să treacă și prin Sivas, pentru revanșa cu echipa locală, Sivasspor, singura care a învins-o în această grupă, chiar în Gruia.
„Yok english!” în Sivas
Sivas se află cam în centrul Turciei, în partea asiatică, la vreo 700 de kilometri sud-est de Istanbul. Cu avionul parcurgi distanța în 70 de minute. Orașul este frumos, dar și o adevărată provocare.
Din momentul în care aterizării, începe aventura. La ieșirea de la aeroport, dai de taximetriști, un fel de „otopeniști” de pe la noi. Zâmbesc mult, vorbesc repede, abia te așteaptă. Niciunul nu rupe o boabă de engleză sau altă limbă. De nevoie, iei unul. Te lasă chiar să fumezi în mașină. După numai câteva sute de metri, ai ajuns deja la 25 de lire turcești (cam 1,5 euro).
Ieși din aeroport, intri pe un fel de centură, impecabilă ca asfalt, și undeva scrie că orașul e la 16 km. Te ia cu amețeală, de la viteza „ceasului” de pe taxi.
Nenea de la volan zâmbește, mai aruncă un „OK!”. În oraș se face că a înțeles greșit destinația, te mai ocolește puțin și uite așa, la hotel, te-a „ars” de 350 de lire (cam 21 euro). Adică o sută lei, un fel de bir milion. Mai scump decât cartușul de țigări din aeroportul din Istanbul, care fusese 15,5 euro. Informațiile de pe net susțineau că drumul ar face 7-8 euro! Plasă!
Să-i ceri chitanță e deja prea mult. Repede spre recepție, poate știu băieții de acolo ceva engleză. Sunt doi tineri de vreo 20-22 de ani, sigur e de bine! Ei, aș! „Yok english”, adică „Deloc engleză!”. Singura metodă de comunicare e prin intrmediul unei aplicații de pe telefon. Vorbești în engleză, ei citesc în limba lor, răspund tot pe voce, în turcă, tu citești iar în engleză și tot așa. Sau pe Google translate.
Codul din Sivas: patru degete înseamnă „five”
Liftul spre cameră, obosiți de atâta "vorbit" cu mâinile. Un tip de peste 60 de ani, care asistase la discuție, ține să tasteze pe Google translate, pe telefon: „E rușinos că nu vorbim engleză deloc”.
În cameră, la televizor, pe un program rula "Intrarea Dragonului" cu Bruce Lee, care, evident, „vorbea” tot turcește! Abia atunci înțelegi. Totul e dublat în turcește, oamenii nu prea aud limba engleză. Cum nici nu e zonă turistică, nici n-au nevoie de ea.
Urmează o raită prin oraș, chiar dacă e deja întuneric. La întrebarea pusă într-o doară, unuia dintre tinerii de la recepție, cam câți kilometri sunt până la stadion, omul zâmbește sigur pe el, arată 4 degete de la mână și spune, mândru că a înțeles ce i se cere: „Five!”. În partea europeană a Turciei nu e așa, dar aici, fără Google translate, n-ai nicio șansă să vorbești cu cineva!
Piețe stradale, mirodenii, dulciuri, moschei, aur și zâmbete în Sivas
Spre periferie, orașul pare cam înghesuit, unele zone sunt cu blocuri aglomerate, bulevardele sunt înguste, dar circulația e decentă. E un amalgam de modern și vechi, chiar antic, urbea făcând parte din regiunea Sivas, care se afla pe vechiul Drum al Mătăsii.
Pe unele magazine se văd fanioane ale celor de la Sivasspor, semn că localnicii se mândresc cu echipa lor. Între blocuri, o imensă moschee, „Osman Pașa”, domină zona. La stradă, zeci de piețe cu legume și fructe de tot felul. La fel și magazine cu mirodenii parcă din toată lumea. Cofetării cu torturi care mai de care mai colorate, cu prăjituri și baclavale de toate soiurile.
„Kebăbării” la tot pasul, unele deschise non-stop, restaurante cu specific, dar și magazine de firmă, luxoase. Vânzătorii te îmbie să intri, sunt calzi, amabili, și zâmbesc mereu. Dar rămâne bariera comunicării. Se luminează când aud că ești de acasă de la Hagi. E singurul cuvânt pe care îl înțeleg toți. Altfel, parcă am fi de pe planete diferite. Chiar e o altă lume!
La o cofetărie, „Hakan Baclava”, omul de la tejghea, Erden, e mare fan Sivasspor. Arată niște facturi cu numele echipei. Apoi, tot prin Google translate, explică cum cei de la club vin și cumpără de la el dulciuri pentru jucători. Când aude de Hagi, oferă imediat două baclavale gratis, evident apelând tot la scrisul pe telefon: „No money”.
În centru e deja altceva. Bulevarde mai mari, aerisite, clădiri noi. Multe magazine de bijuterii, cu toate modelele posibile de brățări, lănțișoare, cercei.
Un polițist se oferă să ne arate cum se ajunge într-o anumită zonă. Normal, tot în scris. Apoi, amabil, încearcă să ne ajute să trecem pe „zebră”, face semn unei mașini să oprească, dar șoferul nici gând, aproape să-l calce! Chiar și pe "trecere", pietonilor nu li se dă prioritate, decât dacă e semaforizată!
Se pregătesc de sărbătoare
Piața Meydan e în centrul orașului. O moschee veche veghează locul, o alta nouă se construiește. O siglă a celor de la Sivasspor se află la intrarea unui mic parc. Ceva mai încolo, se află un magazin al clubului. E locul de întâlnire al fanilor, care pornesc de acolo împreună la meci.
Ieri, Piața Meydan era populată cu soldați care exersau pașii de defilare pentru cea de-a 99-a aniversare a proclamării Republicii Turcia. Parada va avea loc pe 29 octombrie. Oamenii se opresc curioși, fac poze și filmulețe. Jandarmii nu pot da amănunte. De ce? „Yok english”!
Stadionul și baza sportivă a celor de la Sivasspor, impresionante
Sivasspor își dispută meciurile de acasă pe noua arenă Yeni 4 Eylül, de 28.000 de locuri, inaugurată în 2016. În jurul arenei sunt alte săli mari pentru diverse discipline. Sivas chiar are o bază sportivă modernă, impresionantă, cum nu vezi în România. Ieri, o grupă de polițiști cu câini special dresați verifica tribunele.
Ni se spune că e ceva de rutină. Îngrijitorii tundeau gazonul, care arată impecabil. Iar la meci se așteaptă o audiență de cel puțin 10.000 de oameni, care speră să o vadă pe Sivasspor în primăvara europeană. Ar fi o premieră pentru echipa care nu este totuși printre forțele fotbalistice ale Turciei.