OPINII  »  EDITORIAL CĂTĂLIN ȚEPELIN

De ce mai dați, dom'le, premii?

Articol de - Publicat marti, 15 noiembrie 2022 17:59 / Actualizat marti, 15 noiembrie 2022 23:18

GALA GSP 2022. Despre dreptatea lui David Popovici, "fantoma" Stanciu și respectul din trenul de Craiova.

"De ce mai dați, dom'le, premii? Nu vedeți în ce hal a ajuns fotbalul ăsta? Lăsați-le dracu' de trofee, nu mai premiați mediocritatea! Ne facem de râs peste tot, hai mai bine să tragem obloanele și gata. Nimic nu mai e ca pe vremuri, se alege praful, ne scufundăm tot mai rău ..."

Amarul tribunelor poate fi contagios, dar să nu ne credem buricul depresiei.

Valul de negativism nu vine din sport, ci din spiritul tot mai defetist care cuprinde lumea pe de-a-ntregul. Doar 15% dintre români cred că țara merge într-o direcție bună. Și numai 6% spun că trăiesc mai bine acum decât în trecut. Și nouă ne arde de festivisme!?!

Da. Dăm premii pentru că nu poți progresa fără optimism și nici fără să-ți aplauzi vârfurile, chiar dacă unele-s mai boante. Dăm premii pentru că fiecare epocă are alte repere, cu eroi și erori, emoții și frustrări. Mai mici sau mai mari, depinde cum și de unde măsori. Dăm premii pentru că sportul e despre competiție, medalii, trofee. Pentru că suntem onorați să ducem mai departe o tradiție pornită în 1966, la "Sportul" alb-negru, cu Nicolae Dobrin prim-medaliat.

2022, capătul unui nesuferit hattrick pandemie - război - criză, ne-a lăsat mai multe minusuri decât plusuri pe fotbal, dar ne-a adus un val neașteptat de semne bune din sport, începând cu fantasticul David Popovici și continuând cu minunile de la canotaj, canoe, lupte, tenis de masă, atletism etc.

Sportul nu se oprește, așa că nu ne oprim nici noi din a-i scrie poveștile. Mai jos, doar câteva flash-uri decupate din Gala GSP 2022.

CRAIOVA, marți, ora 06:00

Bărbatul înalt, care pe vremuri părea un uriaș pe linia porții, a albit, dar e într-o formă bună, cei 66 de ani nu-i pun gram de lentoare în mișcări. Deschide ceremonial șifonierul, scoate costumul bun, cămașa călcată la dungă, cravata asortată și pantofii lustruiți. Se îmbracă atent, se mai uită o dată grijuliu la ceas și pornește la timp spre gară.

La ora 7:08, din Craiova pleacă spre București un Regio-Express care șerpuiește zgomotos pe traseul Balș - Piatra Olt - Slatina - Stolnici - Costești - Pitești - Golești - Găești - Titu și frânează în Gara de Nord.

Patru ore și zece minute, atât faci din Craiova la București cu trenul. Și încă pe-atât înapoi. Plus bucata dus-întors de la gară la studio, plus dublele "ca să iasă speech-ul perfect", se adună peste 10 ore cu totul. Zece ore a făcut Silviu Lung pe drum ca să primească în persoană trofeul de Legendă la Gala GSP 2022! "Am venit din respect, domnule Țepelin. Nu a fost o corvoadă, ci o plăcere. Și dacă lumea mă apreciază după atâția ani de la retragere, eu cum să nu răspund cu respect?".

De ce mai dați, dom'le, premii?

BUCUREȘTI, duminică, ora 22:45

Proaspătul adult se trântește pe canapeaua crem, obosit după 4 zile de competiție la Naționalele de înot în bazin scurt de la Otopeni. Dar obligațiile nu se termină la medalii, așa că din sufrageria apartamentului din Vatra Luminoasă vine reminderul: "David, să nu uiți să înregistrezi mesajul pentru Gala GSP!".

@ChlorineDaddy își potrivește smartphone-ul pe un mini-trepied, privește sigur pe el către obiectiv, mulțumește pentru trofeul de "Sportiv al anului 2022", apoi deschide discuția despre responsabilitate, despre relația presă - sportivi, despre cum uneori sportivii sunt tratați nedrept, despre cum am câștiga cu toții dacă în față ar fi aduse mai degrabă munca, performanțele și bucuria.

"Ca reprezentanți ai presei sportive, cu un public așa numeros, aveți un rol important în felul în care suntem percepuți. Și aveți și o responsabilitate mare, pentru că vă citește foarte multă lume. Voi creați valorile la care se uită publicul și influențați modul în care sunt priviți sportivii. Cuvintele pe care le folosiți au o putere mare și eu cred că sportul are puterea de a schimba lumea în bine. Sportul inspiră, motivează, ne arată cum să ne autodepășim, cum să depășim obstacolele și să muncim pentru visurile noastre. Sportul oferă exemple și modele pozitive. Am avea cu toții de câștigat dacă am aduce în prim-plan mai des, cu mai multe empatie, performanțele, eforturile, munca pe care o depunem zi de zi și bucuria pe care încercăm să le-o aducem oamenilor prin ceea ce facem"

Așa e! Are dreptate David, nu suntem perfecți. Dincolo de ariceala inițială, "bine, da' putea să nu ne certe tocmai azi?", e reconfortant să descoperi atâta profunzime la un tânăr din Generația Z.  

Popovici este un tip sclipitor, îi place să fie un model și pe uscat, nu doar în apă. Traiectoria lui sportivă se anunță fantastică și poate nu va revoluționa doar înotul, ci și stilul de raportare al marilor campioni la publicul larg. El visează la o presă perfectă, noi visăm la un uriaș performer pe care lumea să-l simtă ca pe o inspirație, nu ca pe "încă unul care a ajuns sus și s-a sufocat în PR". Să fie natural, deschis, comunicativ. Iar asta, cu toate TikTok-urile și Instagram-urile din lume, tot prin intermediul presei se va transmite. Comunicarea corectă, empatia, dialogul nu-s autostrăzi cu sens unic. David, dă-ne un flash, să simțim în retrovizoare că suntem colegi de drum.

WUHAN, CHINA, vineri, ora locală 16:30

Când auzi Wuhan ți se strepezesc dinții și cauți instant o mască. De-aici a plecat Covidul, cei aproape 10 milioane de locuitori din capitala provinciei Hubei au băgat lockdown-uri de li s-a acrit. Acum se caută variante de restart mental, iar fotbalul e una dintre ele. Echipa locală trage la titlu, cu Nicolae Stanciu prim-solist.

În camera lui de hotel, românul sărbătorește aproape ca la un gol marcat: "Doamne, de când îmi doream să iau trofeul ăsta!". Da, Stanciu a ieșit Fotbalistul anului tocmai în anul în care românii nu l-au văzut aproape deloc! A jucat aici, sub ochii noștri, doar un meci și-un sfert: 23 de minute la 1-1 cu Finlanda și 90 de minute la 4-1 cu Bosnia. În rest, YouTube-uri scurte cu goluri sau assist-uri asiatice.

Lumea a votat o fantomă. O nălucă, o speranță, o așteptare. Dar asta facem de vreo 12 ani, mai exact din 2010, când s-a încheiat dominația Mutu-Chivu. După ei, câștigători au fost Torje, Rusescu, Chiricheș, Sânmărtean, Tătărușanu, Alibec, Budescu, Țucudean, I. Radu, Man, Fl. Niță. Și-acum, Nicolae Stanciu, cel căruia publicul, antrenorii, căpitanii și managerii i-au dat trofeul pe datorie. La anul, ar fi frumos din partea lui să ne returneze creditul sub forma unei calificări la Euro 2024.

Da, de asta dăm premii

- Ca să ne emoționăm la emoția lui Silviu Lung, vorbind despre respect

- Să aplaudăm eleganța Pușei Diță și inocența fără ani a lui Belodedici

- Să prețuim loialitatea lui Mircea Dridea, omul care poate fi gravat pe emblema Petrolului, ambiția lui Sorin Babii - "sper că nu e un premiu ca de final de carieră, că eu vreau să mai fac lucruri"

- Să visăm la calificări împreună cu Nicolae Stanciu

- Să-l privim pe Dan Petrescu, după atâtea titluri și calificări, bucurându-se ca un copil că l-a egalat pe Lucescu în clasamentul celor mai premiați antrenori în Ancheta Gazetei

- Să admirăm modestia lui Compagno, italianul autentic și trendy care a venit la festivitate cu un Fiat Punto mic și boțit, de parcă ar fi cotit-o spre Gala GSP de pe o străduță din Palermo, Sicilia

- Și să ne dăm refresh împreună cu David Popovici, vorbind despre responsabilitate, motivație și bucurie prin sport

Ăsta e sportul nostru, cu bune și rele. Și fiecare an vine cu alte povești, alte zâmbete, alte speranțe, alte controverse. Noi vom fi aici, împrospătând culorile de pe un banner șters pe care scrie "Fă Rai din ce ai!". Vă mulțumim!

Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Comentarii (32)
Dino
Dino  •  18 Noiembrie 2022, 13:35
Postat de razvinio pe 17 Noiembrie 2022, 11:26

Nu asta punctam. Ipocrizia ma deranjeaza. Pot sa faca ce vor. Sa promoveze toate ***. Dar sa nu sa se laude ca o fac pt sport.

Inteleg dar incearca sa nu mai iei in serios tot ce zic astia in presa, sustrage doar ce ai nevoie si lasa-i in plata Domnului, si pe politie scrie Siguranta si Incredere si nu ofera nimic din astea, e doar un motto ca trebuie sa-l aiba .

GINTONIC23
GINTONIC23  •  17 Noiembrie 2022, 14:00

D-le Tepelin, ruta feroviara Craiova-Bucuresti este de obicei prin Rosiori-Videle si dureaza doua ore si 50 min. Nu cred ca S. Lung a ales ruta mai grea, mai ocolitoare. Iar alegerea lui N. Stanciu mi se pare si mie....pe datorie. ;)

itu52
itu52  •  17 Noiembrie 2022, 13:36

De ce dați, mă, de ce? Poate așa, să fim în rândul lumii cu fotbalul și toate cele. Oracolul din ... ne dă vești bune: „2022, capătul unui nesuferit hattrick pandemie - război - criză”. Să nu cădem din lac în puț și să ne trezim cu-n penta-trick(tot un fel de hattrick și după obicei, mai dur). În rest, pe alocuri, zugrăvitul acoperă lucrurile mai puțin plăcute sau lipsa de valoare.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează