OPINII  »  EDITORIAL

Edi, noi când mai câștigăm?!

Articol de - Publicat vineri, 18 noiembrie 2022 14:46 / Actualizat vineri, 18 noiembrie 2022 14:50

Amicalul pierdut cu Slovenia a însemnat, de fapt, două meciuri într-unul singur. În cel dintâi, jucat în repriza 1, echipa noastră s-a comportat lamentabil și să zică mersi că oaspeții s-au distanțat doar la 2-0. După pauză însă, odată cu introducerea inspirată a lui Moruțan, ea a devenit alta. 

Mai angajată, mai directă și mai dezinvoltă, a preluat controlul și nu l-a mai cedat. Deși poate ar fi meritat, n-a reușit să egaleze. A dominat autoritar după ce Drăguș, celălalt remarcat, a înscris primul său gol sub tricolor, dar atât. S-a terminat 2-1 pentru Slovenia.

Astfel, eșecul consemnat pe Cluj Arena a fost al cincilea pentru Edi Iordănescu din 9 întâlniri! Încă o bilă neagră și, din păcate, un bilanț slab, departe de promisiunile făcute la instalare de actualul selecționer.

Cu toate astea, parcă uitând de scor, acesta s-a declarat mulțumit! Privind numai spre sfertul plin al paharului, nu și-a ascuns încântarea că alți 5 jucători au debutat în națională. Cu ei, H. Moldovan și Vătăjelu introduși din start, Opruț, Petrila și Boloca pe parcurs, Iordănescu jr a bifat 10 debuturi în 10 luni de mandat. Nu-s puține, așa-i?

Edi, noi când mai câștigăm?!
Iordănescu s-a declarat mulțumit de meci, în ciuda eșecului cu Slovenia, 1-2 (foto: Cristi Preda/GSP)

Persistă însă întrebarea cui și la ce servește strategia de a produce debuturi pe bandă rulantă, impusă nu doar de o conjunctură potrivnică, ci și de voința de a întineri echipa ca scop în sine, de dragul de a primeni cu orice preț? Asta în condițiile în care Vătăjelu, 29 de ani împliniți, Opruț, 25 în curând, chiar și Boloca, 24 în decembrie, nu prea se mai încadrează în categoria fotbaliștilor foarte tineri. De mare perspectivă.

Cântărind impresia lăsată joi seara, când Boloca a jucat, corect, numai câteva minute, e greu de crezut că vreunul dintre ei va mai prinde echipa după reîntoarcerea „senatorilor de drept". Sincer, mă îndoiesc.

Discursul de după partidă al selecționerului a mai contrariat și prin afirmația că „Important pentru mine e meciul cu Moldova”, trimitere la amicalul programat duminică la Chișinău. 

Să-mi fie cu iertare, dar ce concluzii deosebite ar putea trage Edi după confruntarea cu o reprezentativă aflată pe locul 174 în ierarhia FIFA și în care sunt dați titulari Armaș, Rață și Damașcan de la Voluntari, probabil și Postolachi de la UTA, formații din SuperLigă mai aproape de play-out decât de play-off? 

S-ar cuveni ca Edi să dezvolte subiectul ca să pricepem și noi, muritorii de rând, ce mesaj a vrut să transmită. Firește, dincolo de „chimia” dintre „tricolori” și de „unghiurile deschise” de aceștia.

„Trebuie să avem curaj și încredere”, l-am mai auzit pe selecționer. Care a completat cu „Naționala, chiar dacă cu multe schimbări față de septembrie, a arătat că există viitor". Povestea cu viitorul e ca basmul cu cocoșul roșu, o scuză eternă. Până să vină viitorul cu performanțele lui, să constatăm că prezentul lasă de dorit. Că e suferind. Iar cine n-are prezent, de regulă, n-are nici viitor.

Tot așteptând luminoasa zi de mâine, iubitorii fotbalului au pregătit întrebarea „Edi, noi când mai câștigăm un meci?!”. Ia spune, Edi, când?

Citește și:
România - Muntenegru, în grupa B a Campionatului European de handbal » A început repriza secundă! Detalii din Fonix Arena de la reporterii GSP
Handbal
România - Muntenegru, în grupa B a Campionatului European de handbal » A început repriza secundă! Detalii din Fonix Arena de la reporterii GSP
Fiorentina - Inter, abandonat. Jucătorul s-a prăbușit pe teren » Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!
Campionate
Fiorentina - Inter, abandonat. Jucătorul s-a prăbușit pe teren » Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!
Sondaj de 1 Decembrie! Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de sportiv român care vă trece prin minte?” » 60 au oferit același răspuns
Handbal
Sondaj de 1 Decembrie! Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de sportiv român care vă trece prin minte?” » 60 au oferit același răspuns

Comentarii (38)
Dobermannul
Dobermannul  •  20 Noiembrie 2022, 11:39

Nu exista un viitor previzibil in care in Romania sa existe suficienti bani care sa sustina un fotbal de calitate ca in vest. De aia jucatorii romani daca au calitate vor migra in vest multi ani de acum incolo. Observati ca am spus daca au calitate. Numai ca ... Un jucator tanar se formeaza din copilarie intr-un mediu propice sau nu pentru cariera sa viitoare. Cand societatea promoveaza ca la noi valori ca smecheria, incultura, badarania, succesul fara munca, ... si in cazul nostru mimarea fotbalului numai propice calitatii nu este acest mediu. Intr-un astfel de mediu copilul viitor fotbalist se va adapta modelului creat de cei mai mari ca el. Copilul va invata repede de la ei sa mimeze jocul de fotbal pentru ca el vede ca aranjamentele de culise si nu jocul in teren sunt cele care castiga campionate. Copilul acesta ajuns la varsta maturitatii nu va mai fi un fotbalist bun sau rau ci doar un actor intr-o piesa de teatru care se joaca pe terenul de fotbal. Asa se explica si faptul ca jucatorii romani exportati in vest uneori pe sume mari in cele mai multe cazuri nu confirma ce aratau ei scouter-ilor straini in piesele de teatru jucate in Romania si pe care noi le numim acum Superliga si ajung imprumutati de colo colo in ligile inferioare sau in campionate exotice. Ramasi in Romania vor castiga campionate sub bagheta regizorilor dar cand vor merge sa joace cu strainii ne vor prezenta diferenta uriasa dintre un fotbalist si un actor care se face ca joaca fotbal.

parpalache
parpalache  •  20 Noiembrie 2022, 09:24
Postat de Dobermannul pe 19 Noiembrie 2022, 11:05

Noi nu jucam fotbal. Jucatorii romani se "antreneaza" pentru piese de teatru in care regizorii stabilesc scenariul cu cine pierde si cine castiga in asa fel incat in final marele premiu adica titlul de campion sa ajunga acolo unde trebuie. "Investitorii" se inghesuie sa cumpere influenta nu sa investeasca in tinerii jucatori. E mai rentabil si mai rapid rezultatul asa. De aia cand le cerem fotbalistilor sa joace fotbal pe bune in meciurile internationale iau o mama de bataie de nu se vad.

Cooperativa Omenia!A„binefacatorului fotbalului românesc”!Practic el finanțeaza trei sferturi din echipe!Are in buzunar comisia centrala de arbitri,Liga cu comisiile ei și FRF prin„oamenii”lui plantați acolo!Politicienii-in goana dupa„notorietate”și„soponsorizari”-ii manânca din palma!Jucatorii „s-au prins”de mișcare și mimeaza jocul!Deci?!Bani!Daca ar fi bani,influența„binefacatorului”nu ar mai fi atat de maligna!

Quem
Quem  •  20 Noiembrie 2022, 09:19
Postat de cita pe 18 Noiembrie 2022, 16:14

Schimbați bre mentalitatea la prima reprezentativa, că talent nu se poate spune că n-aveți. Aveți destul. Poate fi o bună motivație asta. Mentalitatea trebuie schimbată.

A schimba mentalitatea unora care se cred talentați este din cale afară de dificil. Doar tu, @cita, poți schimba mentalitatea lui Edi "talent" Iordănescu și prietenii lui foarte talentați, sau lui Burleanu și celor care l-au votat în unanimitate, toți niște microbiști foarte talentați și mari iubitori de fotbal totalitar sau total, cum preferi?!

Vezi toate comentariile (38)
Comentează