Articol de David Marinescu - Publicat miercuri, 15 februarie 2023 12:04 / Actualizat vineri, 17 februarie 2023 15:54
Dan Turturică, președintele TVR, a primit raportul final în cazul de agresiune pe numele lui Marian Olaianos. Care este concluzia celor trei membri ai comisiei de cercetare?
Gazeta Sporturilor a dezvăluit pe 8 noiembrie 2022 că Marian Olaianos e acuzat că a bruscat-o și a lovit-o pe Nadine Vlădescu, angajată și ea în TVR, la Secția Cultural. Nadine Vlădescu e jurnalistă în domeniul cultural de peste un deceniu. A colaborat cu mai multe publicații de profil, a realizat traducerea unor opere literare și a lucrat pe post de interpretă de conferințe.
După incident, Vlădescu și-a scos inclusiv un certificat medico-legal și a depus o plângere la conducerea TVR-ului. "Olaianos m-a înjurat, m-a lovit cu palmele, cu pumnii și cu un set de chei, m-a strangulat și m-a dat cu capul de perete", a susținut aceasta. La dosarul de cercetare disciplinară s-ar regăsi mai multe mesaje de pe WhatsApp cu tentă sexuală între cei doi. Olaianos s-a apărat spunând că, la rândul lui, a fost hărțuit sexual.
Recomandare în cazul Marian Olaianos: „Să îi fie desfăcut contractul de muncă”
În urma unei anchete interne preliminare, Olaianos a fost exclus din lotul comentatorilor pentru Mondialul din noiembrie-decembrie 2022. Cercetarea disciplinară a postului public a durat până de curând, conform informațiilor GSP.
Sursele Gazetei spun că cei trei membri ai comisiei de cercetare din TVR i-au recomandat președintelui-director general al postului public, Dan Turturică, ca lui Olaianos să îi fie desfăcut contractul de muncă. Adică, pe scurt, să fie dat afară.
Din comisia disciplinară au făcut parte Adelina Ciobanu (șef control intern al TVR), Silviu Gologan (directorul departamentului de resurse umane) și Amelia Vasile (șef achiziții și licitații).
Odată cu pornirea cercetării disciplinare a lui Olaianos, jurnalistul s-a îndreptat în instanță împotriva postului public, dar și a doi dintre membrii comisiei: Silviu Gologan și Amelia Vasile. Dosarul a fost înregistrat pe portalul justiției pe 2 februarie, iar Olaianos îi acuză pe cei doi de abuz de serviciu.
Din momentul pornirii scandalului, Olaianos a intrat în concediu de odihnă, urmat de concediu medical de două luni. Fără să aibă activitate la TVR, Olaianos comentează în acest moment meciuri din campionatul intern, dar și din străinătate, la Prima Sport.
Marian Olaianos, 48 de ani, este căsătorit și are doi copii. El este unul dintre cei mai vechi și mai apreciați jurnaliști din departamentul Sport al postului public: lucrează în TVR din 1999, a fost reporter de teren, comentator și a realizat mai multe emisiuni, cea mai de succes fiind Replay.
Plângere penală împotriva lui Nadine Vlădescu
Pe 14 noiembrie, comentatorul sportiv a depus la Secția de Poliție nr. 1 București o plângere penală împotriva Nadinei Vlădescu pentru hărțuire și hărțuire sexuală. Conform documentului, jurnalistul TVR susține că abuzurile au avut loc în lunile septembrie și octombrie 2022.
Interacțiunile profesionale dintre cei doi jurnaliști au început în luna august, iar Olaianos susține în plângere că Nadine Vlădescu a început să-i facă avansuri sexuale în septembrie. El reclamă în plângere că Nadine Vlădescu îl urmărea zilnic la locul de muncă – prin curtea instituției, pe holuri și în birouri – și îi scria zilnic sute de mesaje pe WhatsApp. În conversațiile online, atașate plângerii și consultate de Gazetă, Nadine Vlădescu îi cerea bărbatului, explicit și în repetate rânduri, să accepte să întrețină raporturi sexuale.
Aceasta mai susține că „În articolul dumneavoastră, aţi publicat informaţia că am fost acţionată în instanţă pentru fapta de abuz în serviciu, faptă incriminată de legea penală, informaţie complet eronată”.
Dar și că „Acţiunea formulată împotriva mea este o acţiune civilă pentru anularea unor acte emise de SRTv, eu nefiind semnatara acestora. Ca atare, scopul formulării acestei acţiuni civile este acela de a deschide calea recuzării mele din comisia de cercetare disciplinară, însă cererea este formulată tardiv, atâta timp cât mandatul meu în comisia de cercetare disciplinară prealabilă a încetat anterior comunicării acesteia”.
Gazeta, amenințată de avocații lui Olaianos
În luna noiembrie 2022, înainte de publicarea informațiilor despre Olaianos, pe adresa de email a Gazetei a fost trimis un mesaj din partea unui avocat, pe numele său Florin Ionuț Pascu, care susține că reprezintă interesele jurnalistului.
„Vă somez să nu publicați pe site-ul ce-l dețineți nici o informație în posesia căreia ați intrat cu privire la activitatea profesională, socială sau familială a clientului ce-l reprezint. Menționez faptul că, la acest moment, nu există nici o sancțiune dată, administrativă, civilă sau penală împotriva clientului ce-l reprezint astfel încât acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție”, scrie în mesajul amintit.
UPDATE 20:30 » Reacția Ameliei Vasile
Amelia Vasile, coordonator cu atribuții de Director al Departamentului Juridic din SRTv a făcut precizări după publicare materialului:
„La data 2 februarie 2023, pe adresa de serviciu am primit, în calitate de pârât, alături de pârâta SRTv şi de un alt coleg o cerere de chemare în judecată având ca obiect anularea unor acte şi plata unor daune către Olaianos Marian”.
1 milion de leieste suma pe care Marian Olaianos o cere ca despăgubiri (daune materiale și morale), pentru prejudiciul cauzat prin nelegala desfășurare a procedurii cercetării sale disciplinare
Dreptul la replică trimis de Marian Olaianos pe adresa Gazetei
În temeiul dreptului meu la replică, vă comunic următoarele:
1. Sunt profund false susținerile din articol potrivit cărora “din momentul pornirii scandalului, Olaianos a intrat în concediu de odihnă, urmat de concediu medical de două luni.” În realitate, după inițierea procedurii cercetării mele disciplinare, adică din data de 17.10.2022, subsemnatul mi-am continuat activitatea în cadrul TVR timp de peste 2 luni, participând inclusiv la 3 audieri in fața comisiei de cercetare disciplinară, în datele de 14.11.2022, 28.11.2022 și 09.12.2022.
În ce priveşte concediul de odihnă, acesta mi-a fost acordat de conducerea TVR abia anul curent, după sărbătorile de iarnă, potrivit drepturilor reglementate de lege în materie. În ce privește concediul medical, cauza acestuia a survenit în urmă cu doar câteva zile, mai exact sâmbătă, 11.02.2023, potrivit documentelor medicale pe care le-am comunicat conducerii TVR.
Or, această afirmație neadevărată din cuprinsul articolului dvs. are un evident caracter denigrator și defăimător la adresa persoanei mele, întrucât lasă să se înțeleagă faptul că aș încerca să mă sustrag în vreun fel procedurii de cercetare disciplinară, când, de fapt, lucrurile stau exact invers, dovadă fiind numeroasele mele cereri și memorii adresate comisiei de cercetare disciplinară și conducerii TVR în direcția urgentării finalizării cercetării, date fiind imensele prejudicii materiale și morale pe care aceasta mi le cauzează.
2. În prezent, subsemnatul sunt salariat al TVR, nefiindu-mi comunicată nicio eventuală decizie de concediere sau alt asemenea act vizând încetarea raporturilor de muncă.
În orice caz, chiar și in ipoteza în care știrea publicată de dumneavoastră s-ar dovedi reală, concedierea mea de către conducerea TVR ar constitui o măsură vădit nelegală, anulabilă de către instanțele de judecată, probele administrate in cadrul cercetăríi disciplinare infirmând in totalitate acuzațiile aduse subsemnatului de Nadine Vlădescu.
Sub acest aspect, astfel cum chiar comisia de cercetare disciplinară a constatat pe parcursul audierilor (a se vedea procesul verbal din data de 09.12.2023), înregistrările video efectuate in ziua respectivă (17.10.2022) de camerele de luat vederi din incinta sediului TVR contrazic de deplin susținerile doamnei Nadine Vlădescu, potrivit cărora as fi agresat-o fizic lovind-o “din senin peste fată, cap, urechi, degete, mâini și brațe (...)”. În același sens, imaginile video probează actele de hărțuire de către comisia de cercetare disciplinară.
3. Nu este adevărată nici informația din cadrul articolului durnneavoastră potrivit căreia „odată cu pornirea cercetării disciplinare a lui Olaianos, jurnalistul s-a îndreptat în instanță împotriva postului public, dar și a doi dintre membrii comisiei: Silviu Gologan și Amelia Vasile.”
În realitate, subsemnatul am fost nevoit să inițiez această acțiune în instanță abia la 4 luni de la începerea procedurii de cercetare disciplinară, mai exact în data de 02.02.2023, față de imensele și repetate abuzuri ale conducerii TVR și comisiei de cercetare disciplinară in instrumentare acestei proceduri.
De asemenea, mai important, în data de 21.12.2022, subsemnatul m-am adresat organelor de cercetare penală cu o plângere împotriva Președintelui TVR, Dan Cristian Turturică și Coordonatorului Comisiei de cercetare disciplinară, Silviu Gologan sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ABUZ ÎN SERVICIU, faptele sesizate fiind următoarele:
- nelegala înlocuire a domnului Mircea Duca din componența comisiei de cercetare disciplinară desemnată inițial, fără absolut nicio motivare/ justificare;
- nelegala convocare a mea în fața comisiei cu doar 1 zi înainte de termenul fixat;
- nelegala retragere a delegării mele în calitate de comentator sportiv la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, cu grava încălcare a prezumției de nevinovăție reglementate de Contractul Colectiv de Muncă al SRTv, a dispozițiilor Codului Muncii în materie, precum și a Deciziei Curții Constituționale nr. 261/05.05.2016;
- obstrucționarea posibilității mele de a mă adresa în timp util instanțelor de judecată, prin comunicarea actelor de retragere a delegării mele abia in data de 17.11.2022, deci tocmai la 9 zile de la emiterea lor și cu doar 2 zile înainte de efectuarea deplasării în Qatar;
- imensele presiuni exercitate de Dan Cristian Turturică asupra membrilor comisiei de cercetare disciplinară în vederea nelegalei mele concedieri, în ciuda evidenței relevate de probele administrate (prin refuzul inițial al punerii la dispoziția mea a înregistrărilor video efectuate de camerele de luat vederi din incinta sediului TVR, prin încercarea ascunderii probelor, precum și prin împiedicarea mea în participarea la audierea martorilor); exemplificativ, menționez mesajele transmise către departamentul tehnic aI TVR de coordonatorul comisiei de cercetare disciplinară, Silviu Gologan, în încercarea ascunderii înregistrărilor video certificând caracterul nereal al acuzațiilor de agresiune;
- lipsa de imparțialitate manifestată cu ocazia audierilor de coordonatorul comisiei de cercetare disciplinară, Silviu Gologan, prin abordările vădit ostile subsemnatului, inclusiv prin diverse insinuări menite să mă descurajeze în formularea apărărilor (dovadă sub acest aspect fiind înregistrările audio efectuate);
- tergiversarea finalizării cercetării disciplinare, prin amânarea întocmirii raportului final, în ciuda solicitărilor mele de urgentare a procedurii (date fiind imensele prejudicii materiale și de imagine care îmi sunt cauzate de această cercetare);
- refuzul conducerii TVR de a da curs sesizării mele împotriva doamnei Nadine Vlădescu pentru o serie de fapte deosebit de grave, având rezonanță infracțională, în condițiile în care, în cazul meu, desemnarea membrilor Comisiei s-a realizat cu maximă celeritate, chiar în ziua depunerii sesizării (și în ciuda faptului că, spre deosebire de conducerea TVR, Secția 1 Poliție a procedat la deschiderea dosarului penal nr. 11321/P/2022 împotriva doamnei Nadine Vlădescu, având ca obiect cercetarea penală a infracțiunilor de HĂRȚUIRE ȘI HĂRȚUIRE SEXUALĂ);
De altfel, din informațiile pe care le dețin, se pare că această atitudine vădit ostilă și abuzivă la adresa subsemnatului, în scopul concedierii mele nelegale, este determinată de o serie de presiuni exercitate prin santaj de către doamna Nadine Vlădescu, aceasta dețiând o serie de informații și materiale compromițătoare în privința anumitor persoane din cadrul conducerii TVR.
Așadar, contrar celor susținute în cadrul articolului publicat de dvs., inițierea acestor demersuri judiciare de către subsemnatul nu a avut loc „odată cu pornirea cercetării disciplinare”, ci după o lungă perioadă de timp de la declanșarea acesteia, în contextul imenselor abuzuri săvârșite de conducerea TVR în instrumentarea procedurii în discuție.
Citește și alte știri de media:
Un nou post de sport apare în România » Ce va transmite: „Poate genera venituri consistente!”
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat