SPORTURI  »  FITNESS  »  SFAT

Sfaturile doctorului Mihail Pautov » TOP 5 obiceiuri bune și TOP 5 obiceiuri rele de viață: „Lăsați telefonul la trezire! Faceți asta imediat”

GSP a realizat un interviu lung cu medicul Mihail Pautov
GSP a realizat un interviu lung cu medicul Mihail Pautov

Articol de GSP - Publicat miercuri, 29 martie 2023 13:03 / Actualizat miercuri, 29 martie 2023 13:05

GSP a realizat un interviu lung cu medicul Mihail Pautov, 34 de ani, care a fost provocat să exemplice top 5 obiceiuri bune și rele pe care fiecare dintre noi trebuie sau nu să le avem în viața de zi cu zi. 

  • Doctorul Mihail Pautov, 34 de ani, a renunţat la chirurgie şi a hotărât să educe oamenii pe reţelele de socializare în ceea ce priveşte un stil de viaţă mai sănătos.
  • Are 290.000 de urmăritori pe Facebook, 221.000 pe Instagram şi 104.000 pe YouTube. Este gazda emisiunii MediCOOL de pe Antena 1 şi a publicat o carte în care se regăsesc multe sfaturi despre o bună funcţionare a corpului uman.
Fiu milionar la Juventus, tată homeless: „Sunt pe străzi de mai bine de o lună”
JUVENTUS
Fiu milionar la Juventus, tată homeless: „Sunt pe străzi de mai bine de o lună”

Mihail Pautov: „Acea expunere la soare ne creează ritmul circadian și ne dă acea secreție benefică de cortizol”

- Vreau să ne spuneţi cinci obiceiuri bune pe care să le adoptăm şi cinci rele la care să renunţăm.
- Pe primul loc o să trec somnul. E foarte important să dormim 8 ore. E valabil pentru oricine. Al doilea obicei ar fi să ne expunem dimineața la soare. Să ne uităm cu ochii liberi, fără ochelari, fără să stăm în mașină, pentru că mașinile sunt foarte protejate de lumină, să ne uităm la cer. Acea expunere la soare ne creează ritmul circadian și ne dă acea secreție benefică de cortizol. Al treilea ar fi să facem sport dimineața. Șase zile pe săptămână, trei zile sală, trei zile alergat. 

Începem ziua respectivă cu sport, ne crește secreția de adrenalină, ne crește secreția de dopamină, rămânem motivați pe parcursul zilei. Al patrulea ar fi să facem un duş rece. Dacă ne permite corpul, e bine să facem aceste dușuri înainte de sport, nu după sport. E foarte important. Iar al cincilea obicei ar fi să avem relații sociale de calitate fiindcă toate studiile arată că fericirea se bazează pe calitatea relațiilor pe care le avem.

- Şi care ar fi cele rele?
- Să nu ne mai uităm imediat pe telefon când ne trezim. E o chestie cu care și eu mă lupt. Şi nici seara, înainte de somn, nu e bine să privim ecrane. Al doilea obicei ar fi să nu fim deshidratați. Mulţi oameni uită să bea apă, aşa că e un lucru foarte important. Al treilea ar fi să nu stăm pe scaun niciodată mai mult de o oră pentru că sedentarismul omoară la fel de rău ca fumatul. O persoană care stă 6 ore pe zi pe scaun fără să se ridice are un risc mai mare de a muri decât o persoană care fumează un pachet de țigări pe zi. Apoi să încercăm să nu fumăm și să încercăm să nu consumăm alcool sau dacă o facem, să o facem rar și în cantități mici.

Consum nesănătos, sport puţin » 50% din decesele din România sunt atribuite factorilor de risc comportamentali

Potrivit unui studiu OCDE din 2021 privind sănătatea în Uniunea Europeană, România se află pe penultimul loc în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, românii trăind în medie 74,2 ani, departe de media europeană, 80,6 ani. Doar Bulgaria stă mai prost decât noi, 73,6 ani.

Şi asta în condiţiile în care acest parametru a crescut cu mai mult de patru ani în perioada 2000-2019, de la 71,2 ani la 75,6 ani. În perioada 2020-2021, speranţa de viaţă a scăzut temporar în Europa, inclusiv în România, din cauza pandemiei de COVID-19.

Peste o treime dintre decesele din România sunt cauzate de boli cardiovasculare, mai exact 35,4%. Potrivit lui Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în ţara noastră se înregistrează de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă în Europa. 

Boala cardiacă ischemică e principala cauză de mortalitate în România, 19,1% din decese fiind cauzate de această afecţiune. Urmează accidentele vasculare cerebrale, 16,3%, cancerul pulmonar, 3,9%, bolile ficatului, 3,5%, şi pneumoniile, 3,3%. Datele sunt din 2018, ultimele dinaintea pandemiei de COVID-19.

Chiar dacă mulţi factori de risc nu pot fi influenţaţi, cum ar fi vârsta, genul sau istoricul familial, sau pot fi greu modificaţi, cum ar fi poluarea atmosferică, există totuși mulţi factori care depind de alegerile fiecăruia dintre noi. Aceştia sunt factori de risc comportamentali, care includ consumul de tutun şi de alcool, alimentația nesănătoasă și activitatea fizică scăzută. Citește totul aici. 

Citește și alte părți din Mihail Pautov:

„Consumul de alcool te face mai prost” » Ce spune celebrul doctor Mihail Pautov despre efectele secundare ale băutului

Cât de benefic este postul intermitent? Interviu exclusiv pentru GSP cu medicul Mihail Pautov: „Un avantaj și un dezavantaj”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (3)
enigmaticul
enigmaticul  •  29 Martie 2023, 18:56

Mda......Cred că e tare doftorașul ăsta!! Se pare că a terminat medicina la 30 ani, iar la 34 a renunțat la practicarea ei. Cu alte cuvinte nu a mai urmat nici rezidențiatul care dă dreptul de practică, însă e mare ”specialist” în efectele alcoolului. Păi, măi nene, ai făcut dumitale vreo cercetare în acest sens, ca să constați că orice picătură de alcool dăunează grav omului? Zici că ai citit multe articole care spuneau că.........Păi și eu am citit ”n” articole despre alcool, și culmea, unele chiar recomandau 1/2 pahar de vin roșu, când se ia masa. Așadar, nu-i chiar atât de ”negru” vinul, dacă știi când să te oprești.

telly
telly  •  29 Martie 2023, 17:33

Un scurt rezumat din ce spune Andrew Huberman! Mulțumim că l-ai tradus pentru cei ce nu știu engleză.

supereduardo10
supereduardo10  •  29 Martie 2023, 14:17

Si iti trebuie ani de studiu la medicina sa ne spui lucrurile astea? :))) Mama ei de televiziune cu toti trepadusii

Vezi toate comentariile (3)
Comentează