OPINII  »  EDITORIAL

Statului îi convine ca fotbalul să depindă de el

Articol de - Publicat vineri, 21 aprilie 2023 14:23 / Actualizat vineri, 21 aprilie 2023 15:08

Hagi a propus la un moment dat o soluție curată pentru finanțarea sportului: în loc să investească el, statul să le permită companiilor private să direcționeze ele banii. Bugetul național n-ar mai primi sumele pe care le virează acum către cluburi, ar dispune de ele, tot în sport, niște societăți private.

Bani publici existau deja în sport, chiar foarte mulți, însă inițiativa lui Vasile Dîncu i-a aprins pe toți, acum îi cer ajutorul statului și aceia care încă nu l-au primit. Și pot avea măcar un argument greu de urnit: Dinamo plătește impozite, atâtea câte plătește, apoi statul folosește sumele acelea ca să-i concureze pe roș-albi prin Clubul Sportiv al Armatei.

În care domeniu mai există o astfel de competiție? Dacă ar hotărî Guvernul să înființeze un lanț de hipermarketuri, ar falimenta în câteva luni Carrefour, Auchan și restul retailerilor privați, fiindcă ei nu ar beneficia de aceleași arme ca ale țării în care își desfășoară afacerile. Statul să reglementeze piața și apoi tot el să devină și un jucător. Guvernul și-ar permite să vândă la prețuri de dumping, fiindcă nu ar căuta neapărat profitul, ceva ce societățile comerciale nu ar avea cum să facă.

Dezamăgiți că alții au bani de la primării, iar ei nu au, privații din fotbal vor să înmulțească anomaliile. Popescu a explicat în Gazetă că a discutat cu primul ministru, căruia i-a explicat că nu e firesc să fie ajutate de stat doar societățile nonprofit, ar trebui să poată fi racordate la bani publici și o SA, și o SRL. Diferența este, totuși, una importantă: dintr-o fundație nu retrage nimeni profit, în vreme ce acționarii respectiv asociații din SA și din SRL au tocmai interesul acesta, să capete dividende.

Dacă primăria i-ar oferi Farului un milion de euro, să spunem, iar societatea ar raporta la finalul exercițiului financiar un profit nu mai mare de un milion, ar însemna că acela ar fi un profit pe care primăria i l-a făcut cadou lui Hagi.

Statului îi convine ca fotbalul să depindă de el
Gică Hagi

Tocmai Gică a oferit la un moment dat o soluție normală și corectă pentru finanțarea sportului: companiile mari să fie obligate să investească. Hagi ceruse ca multinaționalele să aloce pentru sport un procent din cifra de afaceri. Analistul economic Iancu Guda a explicat la DigiSport Special că "bucățica" aceea ar putea să fie ruptă doar din profit, nu din cifra de afaceri, fiindcă s-ar ajunge la o suprataxare și atunci unele societăți ar putea alege să-și mute afacerile în alte țări.

Ideea pe care a exprimat-o Hagi rămâne una foarte bună. În loc să colecteze niște bani și să-i distribuie el către cluburi sportive, statul le-ar permite privaților să hotărască ei unde preferă să trimită sumele acelea.

Distribuirea banilor ar fi făcută după niște criterii firești într-o competiție, ar căpăta mai mulți bani cluburile cu tradiție, cu suporteri, cu performanțe. Care e criteriul după care FC Voluntari a beneficiat de bani publici în toți anii aceștia, iar Dinamo, nu? Nimeni nu-l poate numi fiindcă nu există vreo condiție. Primarul Pandele a putut, așa că a inventat o echipă care nu interesează pe nimeni. 

Când Dan Șucu a hotărât să investească în fotbal, el a ales Rapidul, nu și-a dus banii la Clinceni, la Balotești, la Snagov. La fel ar calcula Vodafone, Orange și alte companii mari dacă ar decide ele care cluburi să fie finanțate și banii n-ar mai fi la cheremul primarilor, al ministerelor și al șefilor unor societăți de stat.

Cine se joacă de-a patronul cu bani publici nu riscă nimic, nu-și pierde averea proprie, nici nu e sancționat în vreun fel. Doar se distrează și are parte de o mediatizare pe care n-ar avea-o altfel. 

În anii mulți în care Marin Condescu a tocat sume imense ale statului prin Complexul Energetic Oltenia, Pandurii au retrogradat de două ori, o dată au cumpărat un loc în prima ligă. Condescu nu risca nimic, că el nici măcar nu fusese ales în funcția aceea, nu avea nevoie de voturi. Se distra și își alcătuia tot felul de fantezii. 

Într-o discuție pe care am avut-o în vremea în care se credea patron cu bani publici, Condescu mi-a spus că studiase istoria și că "Imperiul Roman, atunci când a colonizat Dacia, a adus catalani aici, în Oltenia. E un semn că Pandurii trebuie să joace tiki-taka". Năstrușnicii ca ale lui Condescu vor putea apărea și la Steaua, cu un comandant de Armată în locul șefului minerilor. E mare tentația să te joci relaxat atunci când nu sunt banii tăi. În playoff nu există nicio formație pe care s-o conducă vreun primar, vreun ministru. E o dovadă că Becali, cu toate excentricitățile lui, e un manager cu mult mai bun decât sunt aceia care gestionează în fotbal bani ai statului.

Există doar argumente pentru îndepărtarea din fotbal a primarilor, a comandanților, a directorilor de companii de stat. Ideea lui Hagi ar conduce către așa ceva, însă ea nu va fi aplicată, sigur nu în curând. Nu e în interesul partidelor să-și lase oamenii fără sumele uriașe cu care își cumpără în fotbal publicitate electorală sau pe care le consumă astfel încât nu mai știe nimeni câți bani au fost cheltuiți cu adevărat și câți s-au întors înapoi în instituții.

Citește și:
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale: „Când nu mai BOȚI, mai BOȚI puțin”
Stiri extrasport
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale: „Când nu mai BOȚI, mai BOȚI puțin”
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Special
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2
Stiri extrasport
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2

Comentarii (34)
mauru007
mauru007  •  23 Aprilie 2023, 15:08
Postat de Acidutzu_67 pe 21 Aprilie 2023, 16:44

Tu intrebi cam asa: de ce sa dau mancare unui cerșetor slabanog si flamând? Ca sa-l transformi intrun om normal si fericit. Pai de-aia e falimentar fotbalul romanesc si nu poate intra in competitie cu cluburile din vest, pentru ca are buget de supraviețuire, nu de performanța. Companiile ar avea interes sa cedeze procent din profitul lor sportului daca acesta, adica procentul ala, nu ar fi impozitat de stat, daca s-ar da o lege corecta a finantarii private a sportului . Adica o companie care face profit, cedeaza un procent din acesta sportului decat sa fie impozitat si sifonat de birocratia statului, acel procent putând ajunge la un club de forbal de ex prin sponsorizare sau alte forme legale iar compania respectiva va avea (mai multa ) expunere pe piata, reclama, etc.implicit mai mult profit anul viitor....Capisci ?

Eu nu dau bani la cersetori. Le cumpar mancare. Companiile sa doneze catre amatori si juniori, daca e cazul. In momentul in care esti profesionist se prespune ca ai niste calitati care iti garanteaza un venit pe baza rezultatelor. Daca tot ce poti obtine este un contract la un club care nu e in stare sa genereze venituri si sa se fintanteze singur, ai gresit meseria si clubul ala nu are de ce sa existe, sa lase loc pentru altii care sunt in stare sa produca fara sa stea cu mana intinsa si sa spuna povesti.

dacia_berlina
dacia_berlina  •  22 Aprilie 2023, 13:00

Pe an, statul cheltuie cu sportul 400 de milioane de euro si incaseaza 5 miliarde de euro din impozitul pe profit de la persoanele juridice. S-ar putea da o lege, ca 3% din impozitul pe profit sa fie colectat tot de stat, dar, platitorul sa aleaga o organizatie sportiva care sa primeasca banii; daca nu alege niciuna, sa se duca la o organizatie de sport(minister de exemplu; sau impartiti banii catre federatii, in functie de numarul de practicanti). Asta ar insemana 150 de milioane. Apoi, organizatiile statului sa nu fie lasate sa doneze/sponsorizeze/cumpere servicii de la organizatiile de sport, mai mult decat sumele primite de la firmele private de catre acele entitati sportive. In felul asta privatii ar imparti ei 150 de milioane, statul ar mai da inca 150 si restul de 100, sa fie distribuiti catre competitii de amatori, de masa.

lulu58
lulu58  •  22 Aprilie 2023, 09:40

intr-un sport sanatos nu exista ajutor de la stat...exista sponzori, actionari privati....de ce ferencvaros e o forta , dincolo de tisa? sponzorul de pe tricou e Telekom...si mai are 40....vom avea fotbal competitiv, doar cand se va axa pe o competitie echidistanta....altfel vom fi un azerbaidjan, armenia....cu cate o echipa de la magnati, restu stiuleti

Vezi toate comentariile (34)
Comentează
Close