Articol de Daniel Grigore - Publicat miercuri, 02 august 2023 20:47 / Actualizat miercuri, 02 august 2023 20:59
Peluza Sud 1997, principalul grup de susținători ai clubului patronat de Adrian Mititelu, FCU Craiova, a anunțat că începând de astăzi și-a suspendat activitatea și că nu va mai asista, cel puțin în mod organizat, la meciurile echipei. Motivul? Decizia recentă a Curții de Apel Timișoara, care i-a atribuit palmaresul echipei istorice, din 1948 până în 1991, clubului de drept public CS Universitatea Craiova.
Veste zguduitoare pentru clubul lui Adrian Mititelu, FCU Craiova. Principalul nucleu al suporterilor echipei, Peluza Sud 1997, a anunțat că își suspendă activitatea, decizia fiind luată „în unanimitate, de toate brigăzile componente”.
Decizia acestora vine în urma verdictului pe care Curtea de Apel Timișoara l-a dat de curând în procesul dintre FCU Craiova și CS Universitatea Craiova pentru palmaresul echipei istorice.
Veste DEVASTATOARE pentru Adrian Mititelu și FCU Craiova: Peluza Sud 1997 și-a suspendat activitatea
În urma deciziei care a venit pe 10 iulie, clubul de drept public CS Universitatea Craiova a primit palmaresul din perioada 1948 (anul înființării Științei) – 1991 (momentul în care a avut loc privatizarea clubului).
Iar clubul lui Mihai Rotaru, CS Universitatea Craiova SA, beneficiază de acesta în baza asocierii cu Clubul Sportiv Universitatea, al cărui director este Pavel Badea.
Chiar și așa, componenții PS '97 nu vor „migra” către echipa rivală, despre care sugerează că deține palmaresul „prin jocuri de culise”.
Iată explicațiile oferite de Peluza Sud 1997:
Ne vedem puși în fața luării unei decizii grele, o decizie care vine odată cu motivarea procesului recent încheiat, conform căreia entitatea sportivă pe care am susținut-o până în acest moment a pierdut palmaresul Universității Craiova, câștigat la aceeași instanță judecătorească în urmă cu câțiva ani. De asemenea, conform aceleași motivări, nici clubul înființat în 2013 la Mogoșoaia, județ Ilfov, nu deține acest palmares, ci îl folosește prin închiriere în scopuri comerciale și sportive.
Nu dorim să recatalogăm această decizie, am mai făcut-o și anterior, ci vrem să menționam că nu ne putem continua prezența și susținerea la o entitate care nu mai are nimic de a face cu Universitatea Craiova. Am așteptat în aceste săptămâni motivarea judecătorească pentru a putea avea toate detaliile “pe masă” și azi vă prezentăm decizia pe care am luat-o.
Anunțam în mod clar, încă de pe acum, că odată ce echipa noastră draga va reveni pe gazon vom fi primii prezenți, mai vocali ca niciodată.
Pentru a fi cât mai expliciți, date fiind insinuările și paranoia care orbitează în jurul oricărui comunicat, pentru noi Universitatea Craiova este echipa care va deține LEGAL palmaresul (nu prin jocuri de culise), echipa care va juca cu LEUL pe piept și cea care va fi susținută de PELUZA SUD. Această triadă este cea care a dat și va da mereu veridicitate clubului UNIVERSITATEA CRAIOVA. Până când aceste lucruri nu se vor soluționa, Peluza Sud nu va mai fi prezentă la meciul vreunei echipe de club.
Suspendarea reprezintă cel mai dificil lucru pentru un ultras, pentru o persoană care a fost meci de meci pe stadion. O decizie grea, dar corectă, pe care ne-o asumăm public. Poate Știința o să ne mai demonstreze încă o dată ca este nemuritoare și ne vom reîntâlni în Peluza Sud! Până atunci, rămânem o familie unită, nostalgică și cu speranță!
- Comunicat Peluza Sud 1997
Cum au motivat judecătorii decizia privind palmaresul
Cea mai importantă concluzie, cea pe baza căreia magistrații și-au construit sentința, este că „în protocolul de predare-primire a activelor și pasivelor nr. 1937/18.02.1991 încheiat între Clubul Sportiv Universitatea Craiova și Fotbal Club Universitatea Craiova nu este menționat palmaresul istoric”.
Iar avocații FCU Craiova nu au dovedit în nicio altă modalitate că ar fi dobândit palmaresul istoric al echipei de fotbal Universitatea Craiova.
Mititelu a argumentat că nu era necesară transmiterea în mod distinct a palmaresului, dar magistrații au fost de altă părere:
„Transmiterea unui drept trebuie să rezulte dintr-un act de transfer al dreptului respectiv, neputând fi presupusă, dreptul la palmares fiind un drept principal, iar nu unul accesoriu.
Astfel, deținătorul dreptului de proprietate asupra palmaresului poate încheia acte juridice având ca și obiect exclusiv palmaresul. Este un principiu fundamental al dreptului civil faptul că dreptul de proprietate nu se pierde prin neuz”.
Concluzia judecătorilor: „În condițiile în care nu s-a dovedit transferul dreptului la palmares nici prin convenția părților și nici ca efect al legii, concluzia este aceea că palmaresul a rămas la apelantul-reclamant Club Sportiv Universitatea Craiova”.