Articol de Costi Prună - Publicat sambata, 09 septembrie 2023 08:00 / Actualizat sambata, 09 septembrie 2023 09:34
CSM București și Rapid debutează în acest weekend în a 31-a ediție a Ligii Campionilor, contra celor de la Odense, respectiv Esbjerg.
- Meciurile CSM București-Odense și Esbjerg -Rapid vor fi transmise în direct de televiziunile DigiSport, Orange Sport și Prima Sport.
Cele două formații bucureștene reprezintă România pentru al doilea sezon consecutiv în Liga Campionilor, Bucureștiul fiind singurul oraș din Europa reprezentat de două echipe în Liga Campionilor.
În prima etapă, CSM o va întâlni sâmbătă, în Sala Polivalentă, de la ora 19:00, pe vicecampioana daneză, Odense, iar Rapid va juca duminică, de la ora 17:00, în Danemarca, împotriva lui Esbjerg. Este o reeditare a partidelor din sezonul trecut, când CSM și Esbjerg au ieșit câștigătoare.
La startul competiției sunt tot 16 echipe, împărțite în câte 2 grupe de 8, primele două se califică direct în sferturile de finală, iar echipele de pe locurile 3-6 în play-off-ul pentru „sferturi". Trofeul se va decerna în weekendul 1-2 iunie, în Final Four-ul de la Budapesta.
CSM București – Odense
Cele două echipe fac parte din grupa A, alături de: Gyor, Brest, Bietigheim, Buducnost, Savehof și Debrecen. Împreună cu Gyor și Brest, CSM București și Odense sunt favorite la primele 2 locuri în clasament și, astfel, la accederea directă în sferturile de finală.
Odense are pretenții la F4!
Față de sezonul trecut, vicecampioana daneză, Odense, s-a întărit considerabil începând cu banca tehnică, unde a fost adus antrenorul care a câștigat de 3 ori la rând Liga Campionilor cu Vipers, norvegianul Ole Gustav Gjekstad. El l-a înlocuit pe Ulrik Kirkely, care o va antrena pe Gyor.
Acesta a schimbat masiv lotul, au plecat 7 jucătoare, a adus 8 și și-a creionat propria strategie cu care speră că o va detrona pe Esbjerg în campionatul danez și va ajunge în F4 al Ligii Campionilor.
âPrintre cele mai importante jucătoare care au plecat de la Odense se numără interul stânga olandez Louis Abbingh și pivotul Rike Iversen.
La sosiri, Odense s-a întărit, printre altele, cu Malin Aune/ CSM București, Vale Dahl/ Vipers, Elma Halilcevic/ Nykobing sau portarul olandez Yara ten Holte de la Dortmund.
- Un prim "7" posibil Odense: Reinhardt, Van Wetering, Hojlund, Nusser, Housheer, Aune, Aardahl.
CSM este mai puternică decât în sezonul trecut
CSM București s-a întărit considerabil față de sezonul trecut, conducerea echipei reușind să creioneze un lot cu adevărat competitiv încă din lunile februarie-martie.
Pentru prima dată după 2016, CSM are în lot doi interi dreapta, Laura Flippes și Monika Kobylinska, care pot face față rigorilor Ligii Campionilor și campioana României pare o echipă completă. Și din acest motiv, casele de pariuri o dau pe CSM favorită 3 la câștigarea trofeului, după Gyor și Vipers.
„Tigroaicele" au câștigat toate partidele de pregătire din vară, au câștigat Supercupa și în campionat au punctaj maxim după 2 etape.
Prin transferul pivotului norvegian Vilde Ingstad, venit de la Esbjerg, bucureștencele și-au dublat un post care a fost deficitar sezonul trecut, Ema Ramusovic neputând niciodată să se ridice la nivelul Crinei Pintea.
CSM București are un lot complet, antrenorul Adrian Vasile având cel puțin câte două soluții pe fiecare post și dacă jucătoarele vor fi ferite de accidentări, echipa își va putea îndeplini obiectivul pentru prima oară după 2018, calificarea în F4 de la Budapesta.
„Cred că va fi un joc de handbal foarte bun între două echipe cu moral bun la start, pe lângă calitatea membrilor în sine.
Suntem pregătiți și conștienți că trebuie să depunem toate eforturile, înainte și mai ales în timpul jocului, pentru a avea debutul în favoarea noastră", a declarat, pentru Gazeta Sporturilor, antrenorul Adrian Vasile.
- Un prim "7" posibil CSM: Glauser, Gutierrez, Neagu, Zaadi, Flippes, Ostergaard, Ingstad.
2 a fost loculocupat sezonul trecut de CSM București în grupe
Esbjerg – Rapid
Cele două echipe fac parte din grupa B alături de: Vipers, Metz, Krim, FTC, Ikast și Zaglebie Lublin.
Campioana Europei, Vipers, alături de Metz, Esbjerg și FTC sunt favorite la primele două locuri care duc în „sferturi", Rapid fiind cotată de specialiști cu șansa 4-5 în această grupă.
Rapid și calculele lui Kim Rasmussen
Față de sezonul trecut, Rapid a făcut un singur transfer cu nume, iberica Lara Gonzales, în inter stânga și care face apărare pe zonă centrală. În afara acesteia, vicecampioana României le-a mai transferat pe Laura Kanor în extrema stângă și pe daneza Mathilde Neesgaard la 9 metri.
Rapid este descoperită în inter dreapta, unde a rămas doar cu sârboaica Andjela Janjusevic, după plecarea lui Carlos Azenaide la Corona Brașov. Minusurile formației s-au văzut în partidele de pregătire pierdute cu Bietigheim și Metz, dar și în campionat, cu Brașov, și în Supercupă împotriva CSM București.
Rapid a dat senzația suporterilor că arată mai rău decât în sezonul trecut, dar antrenorul danez Kim Rasmussen crede că situația se poate remedia și orice este posibil în Liga Campionilor.
„Trebuie să avem încredere în noi, că putem juca perfect. Dacă facem toate lucrurile corect, putem câștiga orice partidă. Mă bucură că lumea vrea mai mult, avem o echipă puternică și suntem concentrați pe fiecare meci.
Abia aștept să începem. Este grupa morții, întâlnim adversari foarte dificili", a declarat Kim Rasmussen.
- Un prim "7" posibil Rapid: Kapitanovic, Korsoș, Kanor, Buceschi, Fernandez, Lopez, Kassoma.
Esbjerg, constanță și valoare!
Pentru meciul de duminică din Danemarca, Esbjerg este superfavorită în partida cu Rapid, având o cotă de 1,14 la victorie, în timp ce Rapid are 8.
La început de sezon, campioana daneză este considerată a 4-a favorită la câștigarea trofeului, după Gyor, Vipers și CSM București.
Față de sezonul trecut, Esbjerg a pierdut-o pe Vilde Ingstad, care s-a transferat la CSM, și în locul său a fost adusă Rikke Iverssen de la Odense.
În continuare, formația pregătită de Jesper Jensen are unul dintre cele mai valoroase și omogene loturi, cu jucătoare care evoluează de mulți ani împreună și care s-au calificat în F4 la ultimele două ediții ale Ligii Campionilor.
Punctul forte al danezelor este linia de 9 metri, una dintre cele mai bune din competiție, formată din Kristine Breistol, Henny Reistad și Nora Mork.
4 a fost loculocupat sezonul trecut de Rapid în grupe
- Un prim "7" posibil Esbjerg: Kristensen, Solberg, Breistol, Reistad, Mork, Jacobsen, Heindahl.
GRUPA A
- CSM București (România)
- Gyori Audi ETO KC (Ungaria)
- IK Savehof (Suedia)
- Brest Bretagne Handball (Franța)
- Odense Handbold (Danemarca)
- WHC Buducnost BEMAX (Muntenegru)
- SG BBM Bietigheim (Germania)
- DVSC Schaeffler (Ungaria)
Programul lui CSM București în 2023
- 9 septembrie Odense (acasă)
- 17 septembrie Bietigheim (deplasare)
- 23 septembrie Gyor (acasă)
- 1 octombrie Savehof (deplasare)
- 21 octombrie Brest (acasă)
- 29 octombrie Buducnost (deplasare)
- 11 noiembrie Schaeffler (acasă)
- 18 noiembrie Schaeffler (deplasare)
GRUPA B
- Team Esbjerg (Danemarca)
- Metz Handball (Franța)
- Vipers Kristiansand (Norvegia)
- CS Rapid București (România)
- FTC-Rail Cargo Hungaria (Ungaria)
- MKS Zaglebie Lubin (Polonia)
- RK Krim Mercator (Slovenia)
- Ikast Handbold (Danemarca)
Programul lui Rapid în 2023
- 10 septembrie Esbjerg (deplasare)
- 16 septembrie Zaglebie Lubin (acasă)
- 24 septembrie Ikast (acasă)
- 30 septembrie FTC (deplasare)
- 22 octombrie Metz (deplasare)
- 28 octombrie Krim (acasă)
- 12 noiembrie Vipers (acasă)
- 18 noiembrie Vipers (deplasare)
Citește și:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat