Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu - Publicat luni, 25 septembrie 2023 09:03 / Actualizat luni, 25 septembrie 2023 11:19
Avem echipe multe și un fotbal din ce în ce mai slab. Guvernul adoptă măsuri fiscale pentru peticirea bugetului deficitar, primarii de la sate își fac câte două, trei echipe pentru distracția lor și a votanților încântați că sparg semințe pe marginea unui teren.
- Gazeta a pregătit o serie de reportaje speciale pentru a prezenta pitorescul fotbalului de la județ
- Vrei ca echipa din comuna ta să devină cunoscută? Scrie-ne la [email protected] despre personajele și întâmplările amuzante din ligile inferioare!
Mai economisim, da' tot jucăm și noi un fotbal! O comună din Călărași, Ileana, nu e atât de mică și de săracă încât să nu poată întreține trei echipe de fotbal.
Cine a crezut că sunt prea multe două Universități în Craiova s-a păcălit, se găsește loc destul pentru și mai multe formații în localități minuscule.
E drept că sunt incomparabile costurile. Aici, la țară, nu există vedete ca Mitriță și ca Ivan, nu sunt nici salarii de zeci de mii de euro lunar. Primarul finanțează lumea care aleargă prin praf după o minge.
„Pune-le același nume, ce rost are să-ți bați capul cu așa ceva?”
O echipă e chiar din Ileana și evoluează în liga a patra, e portdrapelul fotbalistic al comunei. Alta e din satul Florica, alta e din Ștefănești. Amândouă joacă în liga a cincea, la nivelul cel mai de jos al județului, într-un sport în care nu există tactici, antrenamente. Nici măcar gazon nu există!
Primăria din comună are bani suficienți pentru deplasări, pentru plătirea arbitrilor. Ce nu a avut deloc primarul: imaginație.
El a denumit la fel toate cele trei echipe! Pe toate le cheamă Viitorul Ileana, chiar dacă două sunt din sate mai mici incluse în teritoriul comunei.
De ce să-ți mai bați capul cu alegerea unor denumiri, când în fotbalul serios sunt atâtea dispute legate de mărci? Să le cheme pe toate Viitorul Ileana și gata!
Edilul Corneliu Alexandru are un orgoliu de fost fotbalist. El nu e Becali, nu e Rotaru, nu e Gentea din Pitești, el este un om venit din iarbă, deci beneficiază a priori de o competență:
Pentru oameni, fotbalul e o distracție, dar eu am fotbalul în sânge, l-am și jucat. Avem trei echipe, două pentru plăcere și una, aceea din liga a patra, pentru performanță. Acolo suntem pe primul loc și avem gânduri mari de tot! Fotbaliștii sunt doar băieți din localitate și ne mândrim cu ei.
- Corneliu Alexandru, primarul comunei Florica
Comunitatea îi acceptă mai ușor pe sătenii-sportivi amatori decât îi acceptă suporterii echipei naționale pe George Pușcaș, pe Răzvan Marin, pe Denis Alibec.
Concurența primarului cu locuitorii comunei lui
Trupa din Florica are meci cu Odobescu, o localitate în care lumea nu e la fel de pacifistă, oamenii au vrut și ei să aibă două echipe și au ajuns să fie prinși în hățișurile unor litigii. Primul club a fost Viitorul Odobescu, unul privat.
Privații au ajuns în concurență și în conflict cu primarul, care și-a făcut propria formație, Rapid. Ca să se asigure că nu va exista o competiție pentru popularitate, edilul a scos Viitorul din comună, l-a exilat, pur și simplu.
În Odobescu există două terenuri, însă ambele sunt ale primăriei, deci ale primarului, cum ar veni, care poate face orice vor mușchii lui.
Antrenorul de la Viitorul e sătul să joace numai prin deplasări: "Noi am făcut prima echipă, pe urmă și-a făcut și primarul una. Omul nu ne mai lasă să jucăm la noi acasă, se comportă ca un vătaf!”.
„Patronii noștri sunt Walter Dragnea și soția lui, Dana. Avem o patroană și doamna ne ajută așa cum poate, păcat că n-avem și teren, ne rugăm de toți să ne primească. Primarul din Vâlcele ne mai lasă să jucăm acolo”, mai spune.
Fotbaliștii români, dușmanii găinilor
La Florica, oaspeții de la Odobescu sunt întâmpinați pe un așa-zis teren de fotbal, un maidan pe care nu există mai deloc fire de iarbă, e doar pământ chel. Bine, nu e chiar chel, că-l mai acoperă niște pene de la găinile pe care le-au jumulit sătenii din casele aflate în jurul terenului.
Ca să fie omologat pentru meciuri din liga a cincea, câmpul acesta a avut nevoie doar de un gard și de două bănci.
Nici nu e poziționat foarte bine, este exact în mijlocul satului și mingile șutate peste gard nimeresc întruna printre gogoșari, răsaduri de roșii.
Cel mai rău e când balonul șutat aiurea depășește gardul și, în loc să sară în sera cu legume, ajunge în cotețul găinilor. Păsările se sperie și intră pe teren într-un haos pe care jucătorii nu au cum să-l mai oprească.
Ei joacă în continuare în timp ce ocolesc găinile, de milă să nu le lovească.
Găinile nu știu că în liga a cincea, în prima și chiar și în Champions League fotbalul e un pretext pentru politică.
Un tip de pe marginea terenului suflă într-o goarnă când simte că urmează startul partidei. "Merg peste tot, că am mașina mea! Acasă, deplasare". Îl atrag și fotbalul, și cadoul, șapca roșie de pe cap pe care scrie "PSD plus PNL egal USL".
Vestiarele: mașinile
La Florica, terenul îndeplinește numai condițiile minime pentru omologare, vestiarele ar fi constituit un bonus. Jucătorii se schimbă în mașinile proprii înaintea meciului.
Arbitrii sunt privilegiați, ei au norocul că antrenorul gazdelor "a confiscat" cheile de la școala din sat și brigada beneficiază de condiții de lux într-o sală de clasă. Școala e lângă "stadion", așa că "centralul" și asistenții lui nu au un drum de parcurs înainte să iasă pe teren.
„Ianis” de la Florica
Hagi l-a promovat pe fiul lui de mic în prima ligă și i-a dat banderola de căpitan într-o formație în care se aflau fotbaliști cu mult mai experimentați și mai buni în momentul acela.
La Florica, în liga a cincea din Călărași, antrenorul își titularizează și el fiul. Și nu e de ajuns! Vărul copilului e și el titular, iar verișoara a prins postul de asistentă medicală. "Totul e în familie, dar eu nu iau niciun ban, vin aici doar ca să-i ajut", explică nepoata tehnicianului.
Nainggolan de la Odobescu
Vedeta oaspeților e "Ninja", un jucător tatuat peste tot. Pe gât și-a desenat două buze mari. Ninja era poreclit Radja Nainggolan, fostul internațional belgian care a jucat la AS Roma și la Inter Milano.
Ninja de la Odobescu se înviorează înaintea jocului cu o găleată în care se află apă și gheață. Colegii lui au mai adus în deplasare și o găleată cu struguri, "vitamine naturale".
Arbitrii sunt amuzanți involuntar când adună echipele la centrul terenului: "Fair-play, da? Noi arbitrăm, voi jucați. Nu vă scuipați, nu vă înjurați! Baftă, copii!".
Unul dintre "copiii" din formația gazdelor are 45 de ani, e mai în vârstă decât e antrenorul. "Sunt din garda veche. Intru, văd ce mai pot și apoi cer schimbare, să lăsăm tineretul să se afirme!".