Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 05 octombrie 2023 08:00 / Actualizat joi, 05 octombrie 2023 11:50
Răzvan Zăvăleanu, 48 de ani, administratorul judiciar al lui Dinamo, a acordat un amplu interviu pentru cititorii Gazetei Sporturilor. În prima parte a dialogului, el a explicat până unde se va întinde relația sa cu clubul, dar a dezvăluit suporterilor și alte detalii despre el însuși, de la faptul că e fanul marilor fotbaliști la „chimia” dintre el și patronatul grupării.
- De la Dasaev la Van Basten, de la Sabău la Caniggia
- Răzvan Zăvăleanu: „Mi-am confecționat tricoul cu numărul 8 al Argentinei, mi-am lăsat părul lung ca al lui Caniggia"
- Răzvan Zăvăleanu: „E greșit să credem că știm să reparăm țevi sau să facem agricultură"
- Ce va face după ce Dinamo iese din insolvență
- Răzvan Zăvăleanu: „Dinamo nu e o cămașă pe măsura oricui"
- Răzvan Zăvăleanu: „Nu a contat niciodată fața sau numele acționarilor"
- „Aș deschide acționariatul"
- Relația cu Nicolae Badea
Răzvan Zăvăleanu este un om în continuă mișcare. Atât în România, cât și în străinătate, prins cu diverse angajamente. Ideea unui interviu care să nu aibă legătură doar cu activitatea de la Dinamo i-a surâs.
Chiar dacă s-a amânat câteva zile din cauza programului încărcat. Ceasurile petrecute în parc, pe malul lacului Herăstrău, într-o dimineață de toamnă, l-au făcut să lase deoparte stresul cotidian și să developeze momente, unul dintre cei mai importanți oameni ai lui Dinamo din ultimii ani dezvăluindu-și pasiunile, printre care muzica și lectura. Greu de imaginat, bărbatul cu mină și ținute serioase de acum are propriul band rock în timpul liber și cântă la chitară într-un studio amenajat, iar la diverse reuniuni amicale interpretează chiar la orgă și tobe!
- Domnule Zăvăleanu, ce reprezenta Dinamo pentru dumneavoastră înainte de a deveni administratorul judiciar al grupării în vara lui 2021?
- Dinamo era un reper important pentru mine de când juca marea echipă de la sfârșitul anilor '80. Am tot timpul în gând acele rezultate, iar clubul Dinamo a reprezentat mereu pentru mine seriozitate, exigență, rigurozitate, performanță, lucruri pe care mi le-am dorit aici și în prezent.
De la Dasaev la Van Basten, de la Sabău la Caniggia
- Ați deschis ochii cu fotbalul anilor '80, care era fotbalistul preferat?
- Rinat Dasaev, portarul Uniunii Sovietice. Când încercam să joc fotbal, eram tot portar. Dar fotbalistul suprem pentru mine a fost Van Basten.
- Aveați o echipă preferată în România?
- Sincer, da. Dar lucrând la diverse echipe, m-am atașat tare de toate. Dincolo de Dinamo, echipa cu care lucrăm de peste doi ani și de care sunt legat afectiv, e greu să spun că-mi mai place de alta. Dar, evident, au rămas foarte tare în sufletul meu CFR și U Cluj, Gaz Metan și ASA Târgu Mureș.
- Este un secret personal cu cine simpatizați în copilărie?
- N-aș vrea să detaliez. Am apreciat întotdeauna fotbalul frumos și Dinamo era pe vremea lui Mircea Lucescu o echipă extraordinar de frumoasă. Trăiesc cu ideea că dacă nu s-ar fi destrămat după vara 1990, cu siguranță ar fi câștigat Cupa Campionilor Europeni.
- Ce fotbalist român vă plăcea?
- Sunt foarte mulți. Dacă vorbim de un dinamovist, mi-a plăcut foarte mult Neluțu Sabău, tehnic, cerebral, care ne-a bucurat și cu prestații în alb-roșu, dar și la echipa națională, la 3-1 cu Danemarca sau apoi la Cardiff, meciuri decisive pentru două calificări la Mondiale. Îmi plăcea și Dănuț Lupu, care era foarte tehnic, în ciuda gabaritului. Dinamo avea o echipă atât de bună...
Răzvan Zăvăleanu: „Mi-am confecționat tricoul cu numărul 8 al Argentinei, mi-am lăsat părul lung ca al lui Caniggia"
- Copil fiind nu aveați posibilitatea unor tricouri de fotbal precum ale favoriților. Cum le procurați?
- Țin minte că era în vogă Caniggia, unul dintre preferații mei. Mi-am confecționat un tricou cu numărul 8, de la naționala Argentinei. Copilărind în Corabia, județul Olt, 99 la sută dintre copii țineau cu Universitatea Craiova și-l aveau pe Rodion Cămătaru pe spate.
- Aveați și părul lung?
- La un moment dat, da, prin liceu, eram clasa a IX-a. A fost Campionatul Mondial de fotbal din Italia, mi-a plăcut enorm Caniggia, recunosc că i-am copiat stilul. (zâmbește) Sper doar că și-a uitat proastele obiceiuri. Am fost dezamăgit de problemele pe care le-a avut cu drogurile, fiindcă îmi plăcea mult.
- La profilul de WhatsApp al numărului personal de telefon apar deseori fotografii cu mari fotbaliști din anii '80 și '90. Ce alți jucători v-au mai plăcut, ați putea încropi un prim 11 preferat?
- Clar, Dasaev, apoi Caniggia și Van Basten în atac, nu poate lipsi Gică Hagi, românul ce ne-a adus cele mai mari satisfacții. Maradona, de asemenea, un lider, fabulos. Deși îl apreciez foarte tare pe Cristiano Ronaldo pentru implicare și pregătire, Messi îmi place foarte mult ca fotbalist. Îmi place și explozia lui Mbappe.
Răzvan Zăvăleanu: „E greșit să credem că știm să reparăm țevi sau să facem agricultură"
- Jucați în poartă sau în câmp, copil fiind? Vă plăceau și portarii, și atacanții, de aceea vă întreb.
- Am jucat fotbal organizat și-am fost portar. Și la școală, și la echipă. Cred că dacă aș fi continuat ca fotbalist, aș fi fost portar. Am jucat în echipa facultății. Mai joc fotbal, dar având și anumite probleme la genunchi, nu pot evolua mai mult de o dată pe săptămână. Nu mai joc portar, ci în câmp.
- V-ați dat cu părerea despre portari, pe la echipele unde ați activat?
- Dincolo de părerile mele de chibiț, de profan, mai ales atașat de fotbal, încerc din răsputeri să nu mă implic. E o greșeală imensă să credem că știm să reparăm țevi sau să facem agricultură, cu atât mai mult că știm fotbal. Ai profesioniști la echipă, lasă-i să-și facă treaba, să se ocupe. Pot să am păreri despre portarii lui Dinamo, dar prefer să le păstrez pentru mine.
- Sunt destui conducători de fotbal care se implică.
- Un motiv în plus să stau deoparte, e profund greșit. Dacă n-ai încredere în omul pe care-l pui să lucreze, atunci nu-l mai angajezi.
Ce va face după ce Dinamo iese din insolvență
- Câți bani mai aveți de recuperat după ce-ați sprijinit Dinamo financiar?
- Mai e vorba de sute de mii de euro. Motivația financiară e importantă, dar nu ea ne-a împins la luptă la Dinamo, ci am vrut să salvăm acest brand istoric.
- Mai există interes dezinteresat?
- Din păcate, în cazul Dinamo, am întâlnit foarte puține persoane care aveau interes pur salvarea clubului. În general, am întâlnit altfel de persoane, cu interese pecuniare sau în altă direcție. În afara domnului Cornel Dinu, am întâlnit foarte puține persoane care să ajute dezinteresat, gen suporteri pătimași care și-au dorit exclusiv salvarea clubului, nu-i interesau considerente meschine.
- Există estimări optimiste că se va ieși din insolvență anul viitor. Veți rămâne și după aceea, mai ales că misiunea administratorului judiciar se încheie?
- Pur legal nu avem de ce să rămânem la Dinamo! Dacă vom rezolva cu bine, evident că voi rămâne cu sufletul întotdeauna pentru Dinamo. Am revenit după retrogradare și reușim să salvăm clubul. Despre ceea ce se va întâmpla cu clubul, vorbiți cu acționarii.
-Și?
- Dinamo este un club care impune performanța, dincolo de așteptările de creștere economică, durabilă, sustenabilă, organică... Suporterul dinamovist e foarte exigent. Clubul a obișnuit suporterii cu performanță, cu rigurozitate. În această lume mercantilă de astăzi, rigurozitatea poate fi susținută doar cu bani. Dacă există resursele necesare, este extraordinar, dacă nu există, acționarii să se gândească profund, fiindcă niciun suporter nu va suporta mediocritatea acestui club.
- Veți rămâne la Dinamo într-o formă sau alta?
- Nu cred că este cazul, nu există premise acum. Singura atribuție legală este de a salva clubul prin planul de reorganizare. Astăzi, ar constitui un conflict de interese pe care nu ni-l dorim.
Dincolo de efuziunea promovării și a sosirii lui Ovidiu Burcă, am beneficiat și de o doză importantă de ajutor divin. S-au aliniat niște rezultate, apoi am bătut FC Argeș cu un scor la care nu ne așteptam niciunul din noi, lucruri care au fost aranjate de alte forțe decât cele umane.
– Răzvan Zăvăleanu
Răzvan Zăvăleanu: „Dinamo nu e o cămașă pe măsura oricui"
- V-ar tenta ideea de a fi patron de fotbal la Liga 1?
- Știu organizarea unui club, dar nu pot spune că m-am gândit la patronatul unui club de Liga 1.
- Dar v-ați gândit vreodată câți bani ar trebui să aveți ca să fiți patron la Dinamo?
- La Dinamo, un buget de 10 milioane de euro anual te-ar putea face să crezi că poți aspira la marea performanță. Pentru suma asta, trebuie să ai afaceri de sute de milioane. Nu este o cămașă pe măsura oricui. Dinamo nu înseamnă doar o echipă de fotbal ce se prezintă la teren sâmbăta să joace fotbal, ci o masă mare de suporteri, 1,6 milioane de oameni declarați oficial, doar în România, de fani care pun suflet, suferă, o chestie sentimentală cu care nu trebuie să te joci niciodată.
- Cât este bugetul actual?
- Din declarațiile acționarilor, ar trebui să se ducă înspre 5-6 milioane. Vă pot răspunde exact după încheierea campionatului.
Atributele unui patron de Liga 1: o persoană cu aptitudini manageriale extinse, care să știe să gestioneze foarte bine lucrurile, o persoană care produce foarte mulți bani pe care să-i poată cheltui zilnic fără apăsarea zilei de mâine, o persoană loială, onestă, ca lucrurile care s-au întâmplat la Dinamo să nu se mai repete.
– Răzvan Zăvăleanu
Răzvan Zăvăleanu: „Nu a contat niciodată fața sau numele acționarilor"
- Sincer, vă plac actualii patroni ai lui Dinamo, vizavi de cum se mișcă pe teren?-
Pentru mine nu a contat niciodată fața sau numele. Ci doar ceea ce poate face pentru Dinamo. Ei mi-au expus planul lor de acțiune pentru Dinamo, pot să-l înțeleg ca un plan de business pe termen mediu spre lung, personal, nu cred că suporterii au răbdare. Lumea se așteaptă ca acționarii să vină, să injecteze capital pentru performanță.
- Drept dovadă, sunt voci tot mai puternice care contestă și la adresa acționarilor, și la adresa lui Ovidiu Burcă.
- Nu cred că e cazul ca Ovidiu Burcă să fie luat în vizor, el dă tot ce are mai bun ca să se rezolve lucrurile la Dinamo cu mijloacele pe care le are la dispoziție.
- Există "chimie" între dumneavoastră și actualii acționari?
- Dacă am avut opinii diferite, am pus pe masă tot ceea ce am avut de spus, spre binele lui Dinamo. Vorbim oricând. Interesul comun este să salvăm clubul. Dacă reușim să sincronizăm lucrurile, dincolo de viziuni... Pare că lucrurile funcționează bine.
Nu voi uita niciodată noaptea retrogradării lui Dinamo. Se închisese lumina pe tot stadionul. Mai rămăseserăm eu cu colegul meu, Claudiu Balog, și 40 de jurnaliști care așteptau o declarație. Fără falsă modestie, cred că acel moment a însemnat ceva în revirimentul clubului, fiindcă am ieșit și am zis că Dinamo nu o să moară și mi-am asumat o misiune.
– Răzvan Zăvăleanu
„Aș deschide acționariatul"
- De ce nu mai vin acționari noi la Dinamo? S-a spus că implementarea noului plan de reorganizare modificat va aduce cel puțin doi noi acționari.
- Întrebarea nu este corect pusă, pentru că se vorbea de acționari la Red&White. I-am spus și lui Andrei Nicolescu, nu cred că persoanele care au făcut foarte mulți bani și sunt persoane inteligente își doresc să investească într-un vehicul, și nu direct la Dinamo. Cine vrea să investească la Dinamo, vrea să o facă direct. Acest lucru, investiția prin intermediul Red&White, reprezintă o barieră pentru cei ce vor să vină la Dinamo. Eu aș deschide acționariatul, ca să aduc cât mai mulți acționari în Dinamo.
- De ce se abordează acest sistem?
- Discuțiile din interiorul Red&White nu sunt la dispoziția mea, nu știu care e motivarea internă, dar ei cred mult în această modalitate de lucru. Voi fi prima persoană bucuroasă dacă o să le iasă.
Am trecut prin momente grele și la alte insolvențe, în portofoliul nostru, din punct de vedere financiar, Dinamo nu este la nivelul de sus, avem companii cu o relevanță mult mai mare la nivel național, pentru economia României. Și pe acelea le-am rezolvat cu bine.
– Răzvan Zăvăleanu
Relația cu Nicolae Badea
- Îi puteți nominaliza pe cei care au lăsat clubul la greu?
- Nu vreau. Ar trebui să se uite cu rușine în oglindă. Sunt persoane în care am crezut, care mi-au spus la început că vor sprijini orice s-ar întâmpla, apoi nici n-au mai răspuns la telefon...
- În ce relații mai sunteți sau mai este Dinamo cu Nicolae Badea?
- Deși relația a fost tensionată la un moment dat și, din păcate, n-am mai vorbit cu domnul Badea din acea perioadă, în ultima vreme, poziția dumnealui a devenit una bună pentru club. La ultimul termen nu s-a mai intervenit pe respingerea planului, am apreciat tare acest lucru. Când au apărut în presă controversele noastre, nu au apărut de la mine, doar am dat răspunsuri. Sunt convins că Dinamo a rămas în sufletul dumnealui și sper într-o reapropiere.
5 milioane de euroeste beneficiul minim obținut de Dinamo prin implementarea noului plan de reorganizare modificat