FOTBAL  »  LIGA 2  »  CSIKSZEREDA

EXCLUSIV Interviu cu cărțile pe față cu președintele de la Csikszereda: „Asta este baza de selecție pentru academie și nu o extindem!” + „Atât e bugetul anual. Normal că e mult”

Zoltan Szondi, președintele clubului Csikszereda
Zoltan Szondi, președintele clubului Csikszereda

Articol de - Publicat joi, 19 octombrie 2023 17:51 / Actualizat joi, 19 octombrie 2023 18:17

Zoltan Szondi, președintele clubului Csikszereda, a vorbit despre academia pe care clubul din Harghita o are, ținte și planuri de viitor.

- Domnule Szondi, cum ați situa academia Csikszereda? 
- Păi, spuneți-mi dumneavoastră! Pentru că nu știu ce e în România. Cred că 4.000 de copiii înseamnă mult. Am început să construim totul de la bază. Cele mai multe academii din România aleg un alt drum. Ele pun mare accent pe scouteri, mare accent pe relațiile din fotbal, ca să spun așa, ei cheamă copiii când au 13-14 ani. Nu spun că una dintre aceste căi e greșită.

- Dar? 
- Ambele căi sunt bune! Și noi avem scouteri și, la urma urmei, alte academii aduc și copii mai mici. Dar în mare, majoritatea academiilor din România așa procedează. Recrutează numai de la 13 ani în sus.

Csikszereda, „copilul” de 10 milioane de euro al lui Orban, s-a făcut mare: România profită mai mult de pe urma dezvoltării clubului decât Ungaria
Csikszereda
Csikszereda, „copilul” de 10 milioane de euro al lui Orban, s-a făcut mare: România profită mai mult de pe urma dezvoltării clubului decât Ungaria

Jucătorii locali, ținta principală la Csikszereda

- Ce-i mai important la Csikszereda? Academia sau clubul de seniori? 
- Academia e mai importantă. Spun foarte răspicat că la seniori fotbalul feminin este o rudă săracă. Am rămas surprins că oameni din România cu state vechi vorbesc de fotbalul feminin mai mult la batjocură! La noi academia înseamnă și fotbal feminin. Dar ambele echipe, fie că vorbim de feminin din L1 sau de masculin din L2, trebuie să fie ale academiei. Asta-i primordial. 

Bineînțeles că în fotbalul modern nu mai poți să spui că ai autarhie. Că de la portar până la ultima rezervă, totul e produs al propriei academii. Asta nu se poate, pentru că este o circulație în fotbal. Dar în mare, chiar ieri m-am uitat la statistică, lotul echipei de seniori băieți are 14 jucători formați la Csikszereda.

- Tot trebuie să dați drumul pentru bani, cum a fost cu El Sawy. 
- Vârfurile, bineînțeles, pleacă. La o academie trebuie să te arăți. Dacă ții totul pentru tine, atunci e mai greu și cu finanțarea și cu totul. Mai sunt și vârfuri care au plecat și s-au întors, dar punem foarte mare accent să avem în echipele de seniori câți mai mulți jucători locali.

- Câți oameni lucrează la nivelul academiei? 
- Cu aproximație 80. Aici nu vorbesc numai de antrenori. Aici vorbesc de la femeia de serviciu, portar la bază, tot. Pentru că nu uitați că noi chiar avem o academie. Fapt interesant, pentru că în România toată lumea care are o grupă de copii se cheamă academie. Dar noi chiar suntem academie pentru că trebuie să asigurăm și cazare copiilor, și masă, și învățământ. Nu vreau să mint, dar am 10 educatori care au pregătire de pedagogi, deci profesori care să fie și la noi. Cu fotbalul au mai puțină treabă, ei se ocupă cu educarea copiilor.

Regulile și obiectivele la Csikszereda

- Îmi spuneați înainte de interviu de niște reguli. 
- Da, dar asta nu e invenția mea. De dragul discuției, dacă pot să divaghez puțin, e o obișnuință japoneză. În Japonia, la majoritatea locurilor de muncă, lucrul începe cu o gimnastică în comun sau un antrenament în comun. Noi nu facem zilnic, dar oamenilor care nu sunt angrenați în fotbal nu le cerem să facă mișcare în timpul lor liber, ci în timpul de lucru. Să iasă să facă o alergare sau ceva la sală.

- Ultimii ani au fost cu rezultate la academie. Au fost trofee, finale. 
- Noi încercăm. Sezonul trecut, dacă vă uitați la statistica sau la clasificarea academiilor,a celor 115 academii care există în România, noi am fost pe locul 2. Dar de câștigat pe teren, anul trecut, n-am câștigat nimic. Am avut finale, dar n-am câștigat nimic. Însă eu zic că ăsta a fost anul nostru cel mai de succes pentru că, vorbind pe limba banilor puțin, noi am fost bine la vânzare de juniori. La nivel de juniori, spun încă o dată, toți copiii pe care i-am transferat în altă parte erau sub 19 ani. Am atras în total 1 milion și jumătate de euro, ceea ce la o academie din România este o sumă imensă.

- Va fi și mai bine? 
- Pentru majoritatea academiilor din România e o sumă imensă. Nu cred că în anul care vine vom putea face acest lucru. Să ai mare succes la juniori e foarte greu, copiii sunt mai labili, dar sperăm la un sezon reușit.

- Câți jucători ați reușit să vindeți? 
- Au fost. Mai mulți în fotbalul maghiar. Am dat cu transfer definitiv ori împrumut, cred că nu mint dacă spun 10 jucători. Am dat jucători în prima ligă din România, Ungaria și Slovacia. Și bineînțeles am dat și în liga a 2-a maghiară.

Zoltan Szondi: „În România și Ungaria sunt aceleași greșeli! Parcă am fi frați”

- Vin scouteri de la cluburi foarte mari? 
- Vin scouteri! Aici eu, dacă-mi permiteți, vreau să duc discuția mai departe de ograda mea. În România și Ungaria, pentru că ambele țări se aseamănă foarte mult în fotbal. Nici nu credem, dar parcă în greșelile făcute am fi frați. Și aici scouterii mai vin și pleacă. Din păcate, la noi, strategia fotbalului e făcută mai mult de agenți. Dacă eu vreau să plasez un jucător undeva, atunci intervin agenții care au un cuvânt mai mare de spus decât nevoile reale ale clubului. Încercăm să ne descurcăm cum putem. Ăsta este sistemul, astea sunt condițiile și încercăm să ne descurcăm și noi.

- Vreți să extindeți căutările? La modă sunt africaniii. 
- Nu, nu! Ar însemna că-mi spun mie, ca președinte, și antrenorilor mei că: „Măi băieți, nu facem treabă bună! Trebuie să aducem pe altcineva”. Deci, noi niciodată n-o să facem acest lucru. În al doilea rând, noi am spus întotdeauna că facem ceva pentru comunitatea în care trăim. Reprezentăm secuimea. Baza noastră de selecție este în Ardeal, maghiarii din Ardeal, românii din Ardeal. Baza noastră de selecție este Ardealul, n-are rost să mergem mai departe.

- E suficient? 
- Să vă spun un număr. N-are rost să mergem să vorbim de toată Transilvania. Doar în județele Harghita și Covasna trăiesc mai mult de 60.000 de oameni. Islanda a ajuns la campionatul mondial cu 300.000 de mii de cetățeni.

Buget de 1,5 milioane de euro pe an

- E presiunea rezultatelor? 
- Pentru mine e important ce face Csikszereda în L2, dar e la fel de important ceea ce face în L3 Odorheiu Secuiesc. Sau câte grupe de juniori putem să înscriem în campionatul național de la Satu Mare, pentru că acolo sunt probleme. Sau ce o să fac juniorii din Târgu Mureș. Deci încercăm să avem o gândire regională. Nu doar locală.

- Chiar dacă poartă alt nume.. 
- Bineînțeles, pentru că țin de noi. Suntem parteneri. Programul de antrenament este comun, practic e dat de Csikszereda și ceilalți lucrează…

- Cam cum se procedează în Vest. 
- Păi, să spunem că ideea în mare cam asta este.

- Ce buget are Academia? 
- În total, funcționarea academiei, fără echipele de seniori, cam un milion jumătate pe an.

- E mult? 
- Păi, cum să nu fie mult?

Despre bugete și investiții la Csikszereda

- Gândindu-ne la FCSB, care dă un milion, nici ei n-au câștigat mare lucru. 
- Acum nu știu ce face FCSB cu banii. Eu de când am crescut, sunt ceva mai puritan cu banii. Să arunc banii degeaba nu prea mi-a convenit. Câteodată am avut surprize foarte neplăcute din cauza asta, nu vreau să spun numele orașului. Într-un oraș important din Transilvania, unde fotbalul e eradicat, cum în mai multe orașe se întâmplă, am fost chemat de primar, viceprimar și consilieri, să facem acolo un subcentru.

- Și? 
- M-am dus. Era un oraș 80% locuit de români, dar nu contează asta, voiam să vă spun de ce eram foarte mirat. Discutăm ce facem, angajăm antrenor etc, etc. Și, dacă merge bine treaba, atunci facem terenuri de antrenament. Toți oamenii erau agitați și tot mai neliniștiți. Mă ascultau și vedeam că-și cam pierd răbdarea. La un moment dat, le-am spus că lunar dau două mii de euro, ceea ce într-un an venea peste 20 de mii de euro. 

La care ei: „Păi ăștia nu sunt bani, pentru că noi cheltuim pe sport mai mult de un milion de euro”. Le zic: „Domne, dar nu aveți fotbal, unde-s banii ăștia?”. Acum înțelegeți? Am impresia că aici dacă nu vorbești de un milion de euro, practic n-ai exista. Inclusiv la noi, la copii și juniori, părinții mai cotizează.

- Deci nu e totul gratis. 
- Bineînțeles! Asta la nivel de copii, după, când ajunge la academie, primește de la noi tot. Alimentație, vitamine, tot, de atunci noi plătim. Dar până atunci, un copil de 8-9 ani care azi vine, mâine nu mai vine. Nu putem. Înțelegeți ideea! Unui copil din academie îi oferim tot ceea ce are nevoie. În afară de mașini... (râde), tot ce are nevoie.

- Se pune accent pe școală? 
- Da. Aș minți dacă aș spune că școala e primordială. Nu e adevărat, pentru că fotbalul este. Dar punem accent pentru că de la toamnă vreau să pornim un sistem de burse pentru copiii care au ajuns de la noi la facultate.

- Cum mai exact? 
- Pentru că mulți nu rămân la noi și pleacă la facultate. Din toamnă vrem să le dăm burse celor care sunt la facultate, ca să nu-i scăpăm din sistem. Noi avem o datorie față de acei copii, pentru că cei mai frumoși 4 ani din tinerețe i-au petrecut aici. De fapt, 4-5 ani, adică de la 14 la 19 ani. Avem și o regulă scrisă: cine nu devine la noi fotbalist, dar termină facultatea de sport, noi avem obligația să-l angajăm.

- Adică le dați post la club? 
- Exact! În momentul de față, majoritatea antrenorilor de la noi sunt foști jucători legitimați la Csikszereda. La echipa de seniori, în afara preparatorului venit din Ungaria, toți antrenorii și staff-ul sunt foști jucători legitimați la Csikszreda.

În fotbal nu există maximum. Vrem să câștigăm tot ce putem, dar eu n-aș intra în această discuție pentru că-mi amintește de deziderate… Că în primul cincinal facem asta, asta și asta. În fotbal există doar ziua de azi, ce ai făcut acum 10 ani sau ce vei face peste 10 ani chiar nu prea e interesant.

Ne facem treaba fără prea multă gălăgie. Nu suntem un club din Capitală sau un club cu un brand mare în spate. Ne știm locul și încercăm să facem cât de bine putem treaba.

Copiii merg la școală. Avem școli maghiare, române. De fapt, după câte știu, avem în oraș două licee maghiare de top. Au unde să meargă copiii la școală. Îi ajutăm și cu temele. Au educatori, au profesori care îi ajută.

De 2 ani avem un procentaj mai ridicat la Bacalaureat decât procentajul pe țară. Deși se spune că fotbaliștii sunt proști, noi avem procentaj mai ridicat de reușită decât nivelul pe țară.

- Zoltan Szondi, președinte Csikszereda

Citește și: 

FRH face pase cu PSD. Unul dintre votanți și-a luat bilet de avion, dar n-a mai venit la vot, ca să nu supere filiala partidului

Un elvețian trecut prin Superliga a transmis românilor cum pot răpune echipa lui Murat Yakin: „Contraatac și atenție în ultimele minute!” + Mesaj pentru U Cluj

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
Liga Campionilor
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
Pus pe liber de Manchester United, Ruud van Nistelrooy va fi instalat antrenor principal în Premier League!
Campionate
Pus pe liber de Manchester United, Ruud van Nistelrooy va fi instalat antrenor principal în Premier League!
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul
Diverse
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează