Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 14 noiembrie 2023 11:11 / Actualizat marti, 14 noiembrie 2023 13:11
Mariko Daouda, 42 de ani împliniți luni, fost fundaș la FC Universitatea Craiova (echipa dezafiliată în 2011), Dinamo sau FC Argeș, își ocupă astăzi timpul cu o academie de fotbal pe care a deschis-o în Abidjan, cel mai mare oraș din Coasta de Fildeș. Africanul vorbește cu nostalgie despre perioada petrecută în România, într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor.
Printre primii fotbaliști străini veniți în România la începutul anilor 2000, Mariko Daouda și-a consumat o bună bucată a carierei în fotbalul nostru.
Aventura stoperului pe plaiurile românești a debutat în 2002, la vechea Universitatea Craiova, unde a evoluat și cel mai mult timp, până în 2005. Când, în buna „tradiție” oltenească din acea perioadă, a lăsat Bănia pentru o mutare la Dinamo.
Periplul africanului din Ștefan cel Mare a durat puțin și a coincis și cu un episod rasist de tristă amintire. Pe care charismaticul Mariko spune, la aproape două decenii distanță, că l-a iertat și dat uitării.
De altfel, Daouda mărturisește în confesiunea făcută Gazetei că România nu i-a lăsat impresia unei țări rasiste, în ciuda unor episoade reprobabile ce l-au avut în prim plan.
Mariko Daouda: „Domnul primar Solomon mi-a făcut pașaport de oltean”
- Salut, Mariko! La mulți ani! Ce faci, cu ce îți ocupi timpul?
- Mulțumesc, sunt bine. Am o academie, «Mariko Daouda Academy», alcătuită din două grupe. Prima e cu jucători sub 19 ani, o echipă cu jucători talentați, formată din 25 de jucători. Iar a doua e cu jucători sub 13 ani, din care fac parte 20 de copii.
- Au trecut 20 de ani de la venirea ta în România... O groază de timp, nu-i așa? Cu ce amintiri ai rămas după perioada petrecută în fotbalul românesc?
- Lucruri frumoase! Mai ales la Craiova, unde domnul primar Solomon mi-a dat un pașaport de oltean. Plus că la Craiova s-a născut al doilea copil al meu... În fine, sunt iubit acolo.
- Sunt curios cum a decurs povestea cu pașaportul oltenesc.
- Cum ți-am spus, eram iubit și sunt în continuare iubit la Craiova. Eram în cantonament când mi-au zis ziariștii că domnul primar a venit să mă întâlnească. A venit cu un pașaport, voia să-mi demonstreze că sunt binevenit în orașul pe care el îl administra.
- Dar Mititelu? Ce relație ai avut cu Mititelu, fiindcă te-ai intersectat și cu el la Craiova.
- Am o relație foarte bună cu domnul «president» Mititelu. Îmi amintesc de anii în care eram cu el la Craiova, mereu mă invita la birou să mâncăm împreună.
Mariko Daouda: „Nu pot să spun că România a fost o țară rasistă”
- Ai schimbat patru echipe în campionatul nostru, unde te-ai simțit cel mai bine?
- M-am simțit bine la toate echipele la care am jucat, Craiova, Dinamo, FC Argeș, Mioveni.
- Îmi amintesc că ai avut de-a face cu un incident nefericit, profund rasist, în perioada petrecută de tine în România. Ai rămas cu impresia unei țări rasiste?
- Nu pot să spun că România a fost o țară rasistă, pentru că m-am simțit bine acolo. Dacă au fost unele probleme de acest gen cu niște persoane, nu înseamnă că tot poporul român e rasist. Vorbesc cu mulți suporteri români, care-mi cer să vin să vizitez România. Cu siguranță o să vin într-o zi acolo.
** În 2005, după o serie de rezultate negative ale echipei, mai mulţi suporteri au intrat la antrenamentul roş-albilor din cantonamentul de la Săftica pentru a-şi apostrofa jucătorii. Fanii au aruncat în Mariko Daouda cu coji de banane, africanul plângând apoi în vestiar!
Amintirile lui Daouda din România
- Ai o poveste amuzantă din România? Ceva care te face să râzi și acum...
- S-a întâmplat cu prietenul meu Adnan Guso. Știm cu toții că era prea mare (n.r. - înalt, bosniacul măsura 1,98.). Când mergeam la meciuri în deplasare, avea probleme să doarmă, pentru că paturile din hotel erau prea mici pentru el.
- Uitându-te înapoi, ce ți-a plăcut cel mai mult în România?
- Cel mai mult mi-a plăcut simpatia suporterilor.
- Și, la polul opus, cel mai puțin?
- Vremea! Mai ales iarna... Îmi amintesc că am facut pregătire de iarnă în Poiana Brașov, la munte, erau minus 25 de grade! Nu era ușor pentru mine. Mai ales că noi, în Coasta de Fildeș, nu avem iarnă.
- Ce-ți plăcea să mănânci la noi?
- Mâncarea mea preferată în România? Cartofi prăjiți cu carne de pui.
- Cu cine mai ții legătura din România?
- Cu mulți dintre foștii mei colegi și cu unii antrenori. Vorbesc cu Cornel Papură, Marius Radu, Lucian Dobre, Prepeliță, Augustin Chiriță, Alin Chița, Bratu, Ionuț Luțu, Mădălin Murgan, Pleșan, Claudiu Drăgan și mulți alții. Plus nea Sorin Cârțu și Eugen Neagoe.
- Vreo amintire specială cu Ionuț Luțu? A rămas în memoria microbiștilor drept un personaj aparte.
- Cu Luțu era ceva special. Băiat deosebit! M-a ajutat foarte mult. Nu aveam mașină, iar el era cel care-mi spunea după antrenament: «Hai, Daouda, vii? Că merg cu tine acasă». Mâncam împreună în oraș, la restaurant. Un jucător extraordinar!
- În final, ai un mesaj pentru olteni?
- Baftă celor două echipe din Craiova! Și sper ca într-o zi să vin la Craiova ca turist, să văd un meci pe noul stadion și să mă văd cu toți suporterii și prietenii mei. Românilor le doresc multă sănătate și bucurii!
1 trofeua cucerit Daouda în România: Supercupa, alături de Dinamo, în 2005
Citește și alte știri de actualitate:
Plecare de urgență din lotul României » A venit cu probleme medicale și nu a putut fi recuperat
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat