Articol de GSP - Publicat vineri, 17 noiembrie 2023 17:02 / Actualizat vineri, 17 noiembrie 2023 17:02
În ciuda tuturor progreselor pe care le-a înregistrat medicina dentară, în continuare foarte multe persoane se confruntă cu problema dinților lipsă. Unele persoane nu mai au unul sau mai mulți dinți din cauza unei traume suferite, în timp ce alte persoane și-au pierdut dinții din cauza cariilor dentare sau a bolii parodontale. De-a lungul timpului, medicii stomatologi au abordat problema dinților lipsă folosind fie proteze dentare, fie punți sau alte lucrări dentare. Totuși, în prezent, din ce în ce mai multe persoane optează pentru implanturi dentare pentru a-și îmbunătăți aspectul, dar și pentru a-și restabili funcția orală.
Implant dentar – ce este și ce avantaje oferă?
Un implant dentar este un stâlp din titan compatibil cu corpul uman, care acționează asemeni unei rădăcini dentare naturale. Practic, implantul dentar este o rădăcină sintetică ce preia funcțiile rădăcinii naturale. Acest stâlp de titan este introdus chirurgical în osul maxilarului, sub linia gingiei. Odată instalat, implantul are nevoie de o perioadă în care va fuziona cu osul gingival, după care medicul poate monta deasupra implantului fie o punte dentară, fie dinți de înlocuire. Un implant dentar oferă multiple avantaje. În primul rând, contribuie la un aspect îmbunătățit, deoarece este conceput pentru a fuziona permanent cu osul gingival, ceea ce înseamnă că se va simți și va arăta exact ca un dinte natural. Spre deosebire de protezele detașabile sau alte lucrări dentare, un implant este mai confortabil, mai ales după ce are loc osteointegrarea. Prin urmare, nu va fi însoțit de disconfort sau de iritații specifice altor lucrări orale. De asemenea, un implant vă permite să vorbiți fără probleme, așa cum ați proceda în mod normal, ceea ce nu se poate spune despre protezele dentare care vă pot incomoda la vorbit. Deoarece funcționează la fel ca dinții naturali, implanturile dentare vă permit să mâncați fără să simțiți niciun disconfort. De fapt, acesta este și rolul principal al implantului. Deși contribuie la o estetică îmbunătățită, funcția implantului este aceea de a reda pacientului sănătatea orală. Domeniul de implantologie orală întotdeauna a căutat modalități prin care să elimine cât mai multe probleme de care suferă pacienții care și-au pierdut unul sau mai mulți dinți. Implantul dentar vă permite să vorbiți clar și fluent, să mestecați și să mușcați fără niciun disconfort și să zâmbiți larg, având siguranța unui aspect natural, care nu trădează prezența unui implant. Având în vedere toate aceste beneficii, persoanele cu implant dentar prezintă o stimă de sine sporită. Un alt mare avantaj este acela că implantul este proiectat să reziste foarte mulți ani. Cu îngrijirea adecvată, un implant poate dura chiar toată viața.
Implantul dentar – când se recomandă?
O clinică stomatologică modernă include în serviciile sale implantul dentar, deoarece medicii recomandă cu încredere acest tratament, și asta pentru că nu mai sunt nevoiți să intervină asupra celorlalți dinți, așa cum este în cazul punților dentare. Realizarea unei punți dentare presupune tratarea și șlefuirea semnificativă a dinților existenți, însă implantul nu se leagă de ceilalți dinți. Deoarece dinții adiacenți nu necesită nicio modificare, sunt lăsați intacți, reducând riscul de carii dentare. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care medicii stomatologi recomandă implantul dentar. Totuși, pentru a susține eficient implanturile dentare, pacienții trebuie să aibă gingii sănătoase și suficient suport osos. Dacă osul a devenit prea moale sau subțire, se recomandă o grefă osoasă, care determină ca osul maxilarului să fie mai durabil și suficient de dens pentru a putea susține un implant. În unele cazuri, pacienții pot avea nevoie de un lifting sinusal dacă nu prezintă o înălțime osoasă adecvată în maxilarul superior sau dacă sinusurile lor sunt prea aproape de maxilare. Rata de succes a unui implant dentar poate varia în funcție de situația individuală a pacientului și de zona maxilarului unde este plasat implantul. În general, implanturile dentare au o rată de succes de până la 98%. Pentru a îmbunătăți rata de succes a unui implant, medicul dentist întotdeauna evaluează cu atenție starea osului maxilar. Dacă stabilește că maxilarul nu are o densitate adecvată, va recomanda o procedură de grefare, care durează de obicei câteva săptămâni sau câteva luni, în funcție de starea osului existent și de dimensiunea grefei.
După finalizarea întregii proceduri de implantare, este deosebit de important să acordați o atenție sporită îngrijirii orale. Periajul regulat și folosirea aței dentare sunt esențiale, la fel ca și controalele stomatologice și curățările dentare regulate. Medicul dentist vă poate explica ce presupune un regim de îngrijire dentară preventivă. Este important de reținut că puntea sau dinții care se montează deasupra implantului după ce acesta a fuzionat cu osul gingival nu pot fi albiți, așa că va fi necesar să vă decideți dacă doriți să vă albiți dinții înainte de realizarea implantului dentar. Albirea dinților va îmbunătăți considerabil aspectul zâmbetului și va asigura o culoare uniformă.