Articol de Viorel Tudorache - Publicat marti, 12 decembrie 2023 18:25 / Actualizat marti, 12 decembrie 2023 22:02
Președintele FRF, Răzvan Burleanu (39 de ani), vizează postul de președinte al UEFA! Sursele GSP confirmă visul șefului de la Casa Fotbalului.
Publicația britanică The Independent a dezvăluit luni, 11 decembrie, că șeful de la Casa Fotbalului „are parte de sprijin în calitate de potențial viitor președinte al UEFA” în vederea alegerilor din 2027, după ce expiră și cel de-al treilea mandat al slovenului Aleksander Ceferin (56 de ani).
Din informațiile GSP.ro, numele lui Răzvan Burleanu a început să fie vehiculat încă din primăvară pe lista potențialilor contracandidați ai lui Ceferin.
„Nu este un scenariu SF. S-a auzit despre asta încă de la Adunarea Generală FIFPro a sindicatelor fotbaliștilor din Europa, găzduită în luna mai, la București”, spun sursele.
Potrivit „The Independent”, mulți membri importanți UEFA pun la cale detronarea lui Ceferin, care vrea să schimbe statutul UEFA astfel încât să poată candida și la alegerile din 2027, pentru al patrulea mandat în fruntea UEFA.
Surse GSP: „Răzvan Burleanu are relații foarte bune cu David Gill, vicepreședintele UEFA”
O măsură nedemocratică, acuză opozanții slovenului, considerat „omul Rusiei”. Revoluția ar fi orchestrată de David Gill, vicepreședintele UEFA din partea Ligii Engleze, și „mulți dintre cei implicați” îl văd pe Răzvan Burleanu drept candidat ideal al opoziției!
„Burleanu are relații foarte bune cu David Gill, vicepreședintele UEFA din partea Ligii Engleze, și cu alți conducători din Marea Britanie. Este văzut foarte bine la FIFA și la UEFA”, au dezvăluit sursele GSP.ro.
Burleanu este un nume vehiculat, în momentul de față, dar asta nu înseamnă că va și fi ales președinte UEFA. Ceferin mai are o listă importantă de susținători și s-ar putea să ne trezim că modifică în februarie statutul, la Congresul UEFA de la Paris, și câștigă în 2027 încă un mandat de patru ani
- sursă GSP
Surse GSP: „Burleanu este susținut din Vest, nu din România”
Un personaj foarte bine ancorat în culisele fotbalului internațional a confirmat pentru GSP.ro că Răzvan Burleanu este în „cărți” pentru șefia UEFA:
„Burleanu figurează pe lista cu mai mulți candidați, dar, mai degrabă, este văzut ca un «iepure». Sunt câteva federații din Vest care îl susțin pe Burleanu, mai mult pe considerente politice.
Dacă Burleanu ajunge șef la UEFA, atunci va ajunge că vor alții, nu din România. Doar nu se implică Serviciile Secrete din România sau politicul din România într-un lobby susținut, acceptat și de alte țări ca să ajungă Burleanu președinte la UEFA.
Probabil că Vestul va merge tot pe o candidatură, așa-zis neutră, cum a fost și Ceferin, ales după suspendarea francezului Michel Platini.
Cei din Occident nu prea mai vor să conducă UEFA, pentru a nu se acuza între ei de favoritisme.
Preferă pe cineva aparent echilibrat, care să corespundă însă la anumite comenzi, dar care să nu tragă spuza pe turta unuia”.
Pentru a fi ales, Burleanu trebuie să-i convingă pe membrii UEFA. Argumentele la astfel de alegeri sunt pe bani, nu pe altceva. Ceferin a venit în siajul rușilor și cu Gazprom la pachet, care a investit miliarde de euro în UEFA. Ce companii din România vin în spatele lui Burleanu să-i susțină campania și să devină parteneri UEFA?
- sursă GSP
Surse GSP: „Burleanu este doar o piesă pe tabla de șah. E greu de crezut că va fi agreat de oamenii care bagă miliarde în fotbal”
Alte surse GSP cred că șefia UEFA ar fi o pălărie prea mare pentru Răzvan Burleanu.
„UEFA este o «jucărie» extrem de puternică din punct de vedere politic, la fel ca FIFA. Acest instrument politic UEFA se va dori în continuare controlat de oameni puternici politic și financiar.
E greu de crezut că Burleanu va fi agreat de oamenii care bagă miliarde în fotbal. În toată povestea, Burleanu este doar o piesă pe tabla de șah.
Cu siguranță, vor mai apărea și alte nominalizări. Scenariul lansat de «The Independent» pare mai mult un test. Un test pentru Ceferin și gașca lui”, susțin sursele Gazetei Sporturilor.
Ce funcții are Răzvan Burleanu la UEFA și la FIFA
Președintele Răzvan Burleanu este membru în Consiliul FIFA începând din aprilie 2021, fiind votat pentru un mandat de 4 ani, în cadrul celui de-al 45-lea Congres UEFA.
Mandatul președintelui FRF reprezintă o premieră pentru România, de la afilierea FRF la FIFA în 1923 până azi.
Răzvan Burleanu a devenit și cel mai tânăr membru al Consiliului FIFA, iar mandatul echivalează și cu poziția de membru al Comitetului Executiv UEFA.
În 2016, Răzvan Burleanu l-a susținut pe olandezul Michael van Praag și l-a votat pe Aleksander Ceferin
Persoane influente din lumea fotbalului românesc susțin că Răzvan Burleanu l-a susținut pe Aleksander Ceferin la alegerile din 2016, după ce a întors armele împotriva olandezului Michael van Praag, omul despre care spunea într-un interviu Libertatea că este modelul său de manager.
„Răzvan Burleanu a avut votul Comitetului Executiv al FRF să-l voteze pe Michael van Praag ca președinte UEFA, dar la alegeri l-a votat pe Ceferin, care între timp obținuse susținerea puternică a Rusiei”, au precizat sursele GSP.
Președintele FRF afirma în 2016 că Aleksander Ceferin constituie liantul dintre Estul și Vestul fotbalistic european. „Sunt în contact direct şi permanent cu Aleksander Ceferin, împărtăşim aceleaşi valori şi avem obiective comune”, a declarat Burleanu, după ce l-a votat pe Ceferin, potrivit Mediafax.
„Am luat această decizie în urma analizelor și dezbaterilor din cadrul grupului regional de lucru format din 13 asociații naționale, membre UEFA și reprezentante ale fotbalului din această zonă a Europei.
Încă de la întâlnirea acestui grup din luna iunie, la Moscova, am precizat poziția noastră, pe care am reconfirmat-o cu ocazia întâlnirii regionale de zilele trecute, de la Florența”, a explicat Burleanu.
Răzvan Burleanu l-a contrat pe Aleksander Ceferin pe tema reintegrării Rusiei în fotbalul internațional
În septembrie 2023, Răzvan Burleanu și trei vicepreședinți UEFA au protestat într-o ședință de Comitet Executiv împotriva planului UEFA de reintegrare a Rusiei în fotbalul internațional la nivel de juniori.
Potrivit Sky News, trei vicepreședinți UEFA, polonezul Zbigniew Boniek, englezul David Gill și galeza Laura McAllister, s-au opus planului de a reaccepta Rusia și s-au abținut de la vot.
Ceilalți doi vicepreședinți, italianul Gabriele Gravina și suedezul Karl-Erik Nilsson, au votat pentru întoarcerea Rusiei.
Rob Harris, corespondentul Sky News, a dezvăluit că „Răzvan Burleanu a profitat de prezența la ședință pentru a vorbi împotriva readmiterii echipelor Rusiei, dar nu a putut vota”.
Ca membru al Consiliului FIFA, șeful FRF poate asista la reuniunile Comitetului Executiv UEFA, însă nu are drept de vot.
De altfel, FRF a anunțat pe site-ul oficial, pe 29 septembrie, că va boicota revenirea Rusiei.
În urma presiunilor, președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a dat înapoi. Astfel, în octombrie s-a confirmat că reprezentantele Moscovei rămân suspendate la orice nivel!
VIDEO. Răzvan Burleanu: „FRF a fost un partener bun pentru UEFA în acest proiect”
Citește și alte articole:
Numit „un personaj conflictual” de presa din Turcia, Marius Șumudică a răbufnit: „Rămân blocat!”
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!