Articol de Luminița Paul - Publicat vineri, 15 decembrie 2023 15:15 / Actualizat vineri, 15 decembrie 2023 16:15
Italianul Ahmed Abdelwahed, 27 de ani, specialist al probei de 3.000 m obstacole, a primit suspendarea maximă, de 4 ani, din partea Unității de Integritate a Atletismului, după un test pozitiv la meldonium din august 2022
Meldoniumul, medicamentul inclus pe lista celor interzise începând cu 2016 și care a dus la o listă lungă de teste pozitive, revine în atenție.
Atletul italian Ahmed Abdelwahed a fost sancționat cel mai dur posibil de Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU), 4 ani și retragerea medaliei de argint pe care a cucerit-o la Campionatele Europene din 2022.
„Toate rezultatele sportivului obținute la Campionatele Europene și cel care au urmat datei de 19 august 2022 vor fi anulate, urmând să îi fie retrase orice titlu, premiu, medalie și premiu în bani”, se precizează în decizia făcută publică de AIU.
Proba care s-a dovedit pozitivă a fost recoltată chiar în ziua finalei în care Abdelwahed a trecut linia de sosire al doilea, în urma finlandezului Topi Raitanen.
Italianul de origine egipteană, născut la Roma, s-a aflat în stare de suspendare provizorie începând din septembrie 2022, notează Reuters, iar sancțiunea a venit după ce proba B a confirmat prezența substanței interzise.
El poate face apel la Curtea de Arbitraj Sportiv în termen de 30 de zile.
A susținut că meldoniumul provine dintr-un supliment
Abdelwahed a susținut tot timpul că nu a folosit meldonium în mod intenționat și că testul pozitiv a fost rezultatul unui proces de biotransformare care a implicat un supliment alimentar.
Unitatea de Integritate a respins însă teoria atletului, menționează AP, calificând-o drept „nespecifică și extrem de puțin probabilă”.
500de cazuri pozitive la meldonium au fost înregistrate în 2016, aproape 300 dintre ele fiind ale unor sportivi ruși
S-a adăugat și faptul că meldoniumul fiind declarat interzis de 8 ani aproape, „dacă ar fi apărut o asemenea biotransformare, cu siguranță ar fi fost deja identificată”.
După descalificarea lui Ahmed Abdelwahed, compatriotul său Osama Zoghlami, care a încheiat al treilea cursa de la Munchen, va urca în poziția de argint, iar spaniolul Daniel Arce în cea a medaliei de bronz.
Abdelwahed a concurat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, sosind al 14-lea.
Maria Sharapova, cel mai faimos caz
Meldoniumul a stârnit o adevărată furtună în 2016, mai ales după ce Maria Sharapova, fost lider WTA și cvintuplă campioană de Grand Slam, a anunțat în februarie că a testat pozitiv la acest medicament.
Comercializat cu numele de Mildronat, a fost creat în 1970 de Ivars Kalvins la Institutul Leton al Sintezei Organice și este folosit în afecțiuni cardiace și probleme de circulație sanguină.
A fost trecut pe lista substanțelor interzise pentru că „mărește capacitatea de oxigenare a organismului și anduranța”.
Finala europeană la 3.000 m obstacole de la Munchen 2022
Citește și:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!