Articol de Ovidiu Minea - Publicat miercuri, 27 decembrie 2023 12:18 / Actualizat miercuri, 27 decembrie 2023 13:20
Fostul golgheter al Ligii 1, Andrei Cristea, a fost în practică la clubul spaniol Villarreal, prin intermediul Academiei lui Răzvan Raț. Și oferă detalii din experiența trăită la fosta semifinalistă a Ligii Campionilor (2006) și Europa League (2004, 2011, 2016).
După ce a renunțat anul trecut la cariera de jucător, fostul golgeter al României din 2010, Andrei Cristea (39 de ani), care e în top 25 marcatori din toate timpurile în Liga I, cu 114 reușite, a îmbrățișat meseria de antrenor.
Eroul Stelei în dubla cu Valencia din 2005 și deschizătorul miracolului dinamovist de la Liberec, din 2009, a ales să pornească de jos, după experiența din Liga I, de la Poli Iași, din 2021.
Deținător al licenței A de antrenor, Cristea a pregătit, mai întâi, pe ACS FC Dinamo, iar în această toamnă a urcat în eșalonul trei. A spus pas rapid unei colaborări cu Înainte Modelu, iar în decembrie a semnat cu SC Popești-Leordeni, unde va începe să lucreze de anul viitor.
Deși a lucrat cu nume mari, Pițurcă, Răzvan Lucescu, Olăroiu, Zenga, Cristea caută mereu să se perfecționeze. Ultima experiență a băcăuanului care a scris istorie și la Poli Iași s-a derulat recent, la Villareal.
Într-un dialog cu GSP.ro, Cristea a oferit detalii despre experiența de la fosta semifinalistă a Champions League (2006) și Europa League (2004, 2011, 2016), câștigătoare a Cupei Intertoto în 2003 și 2004.
Implicarea Academiei lui Răzvan Raț
- Andrei, cum ai ajuns la Villareal?
- Grație Academiei lui Răzvan Raț, de la Slatina, care a organizat un curs la clubul din La Liga, la care au participat 40 de antrenori din România.
- Practic, despre ce a fost vorba?
- În cele cinci zile în care am stat la Villareal, am avut posibilitatea de a intra în toate detaliile lui Villareal. Am urmărit organizarea unui club puternic al Spaniei, modul în care se lucrează la toate capitolele, la toate nivelurile, juniori, tineret, seniori. Firesc, accentul a fost pus pe latura tehnică. Am avut șansa ca de noi să se ocupe directorul sportiv Cezar Arzo, care mă știa, deoarece făcea parte din lotul lui Villareal în 2005, când am jucat cu Steaua împotriva lor. Cezar a fost extrem de deschis, mi-a spus toate secretele care au făcut din Villareal un club important al Europei. Vânzări de jucători de 100 de milioane de euro!
- Care sunt diferențele care generează decalajul uriaș dintre cluburile românești și cele spaniole?
- În primul rând vorbim de forța financiară. În Spania, sunt bugete și de sute de milioane de euro, provenite din vânzări de jucători, drepturi TV, sponsorizări, vânzări de bilete etc. De pildă, Villareal a vândut de 100 de milioane de euro numai în ultima perioadă. Apoi, e vorba și de modul în care sunt cheltuiți banii. Firesc, se acordă salarii consistente la seniori, pentru a fi atrași jucători de valoare. Totuși, Academiile nu sunt uitate, ba sunt la mare preț. De pildă, la Villareal, 10 procente din vânzările de jucători au ajuns la Academie, care e cotată a fi în primele cinci din Spania.
Cinci antrenori la o grupă de juniori!
- Ce te-a impresionat la nivelul juvenil?
- În fiecare după amiază am urmărit antrenamentele de la juniori, modul în care se lucrează. Este absolut fabulos! Sunt șapte-opt terenuri rezervate Academiei, la fiecare grupă lucrează câte cinci antrenori! Există doctori, psihologi, nutriționiști, nu mai vorbesc de preparatori pe latura fizică. Salariile sunt atractive, toți sunt stimulați să producă jucători de valoare.
- Cum sunt evaluați juniorii?
- Sunt o mulțime de teste în urma cărora se determină rata de progres și potențialul de a ajunge fotbalist. Vorbim de la teste IQ, la evaluări fizice, psihologice. Nu se ia în calcul doar ceea ce faci pe teren, la antrenamente sau meciuri.
Paralelă între Bergodi și Marcelino
- Cum ți s-au părut metodologia de antrenament?
- Nu sunt mari diferențe între ce se lucrează la noi și ce se lucrează în Spania! Și la noi există antrenori de la juniori care lucrează modern. Iar în ceea ce privește antrenamentele la seniori, sunt și mai multe lucruri asemănătoare. Eu am participat recent la multe antrenamente ale Rapidului, unde lucrează fostul meu antrenor de la Iași, Cristiano Bergodi, care a avut amabilitatea de a mă primi în intimitatea echipei sale. Multe din cele ce am văzut la Mister am văzut și la Marcelino, celebrul antrenor al lui Villareal, care a mai lucrat la Sevilla, Valencia, Bilbao ori Marseille. Iar când Sandu Tăbîrcă, secundul lui Neluțu Sabău la U Cluj, a prezentat metodologia antrenamentelor de la noi, și spaniolii prezenți la cursuri au găsit foarte multe asemănări.
Amintiri cu Pepe Reina
- Ce generează atunci diferențele mari dintre echipele noastre și cele spaniole?
- Nu ne putem compara încă la valoare individuală. În plus, la Villareal am văzut că se lucrează sută la sută la fiecare exercițiu, e intensitate maximă. Totul cu zâmbetul pe buze, nu e nimeni supărat că nu a jucat sau că nu prinde nici lotul. Totul pornește de la educația fotbalistică primită, de la mentalitatea care se formează de-a lungul anilor.
- În afară de muncă, ai rămas cu vreo amintire din Spania?
- Am avut plăcuta surpriză ca uriașul portar Pepe Reina, care joacă și acum, să mă recunoască, deși au trecut 18 ani de la dubla dintre Steaua și Villareal. Am stat de vorbă cu el, a fost deschis, nu ca la dubla din Cupa UEFA, de atunci, când nu am reușit să-i dau vreun gol (râde).
Planurile lui Cristea
- Va fi greu de implementat ce ai văzut la Villareal la Popești-Leordeni...
- Meseria se și învață, se și fură. Important este să găsesc soluțiile de adaptare a lucrurilor moderne văzute în Spania la realitatea de la noi. Eu am o sete uriașă de a face treabă ca antrenor, iar la Popești-Leordeni mi se pare că am găsit exact ce îmi trebuie pentru etapa actuală a mea. Există condiții foarte bune pentru Liga a III-a, un primar, domnul Petre Iacob, care își dorește să ofere modele în comunitate, pentru a încuraja copiii să facă sport, emulație mare în rândul locuitorilor orașului.
- Ce obiective are Popești-Leordeni?
- Suntem într-o perioadă de schimbare, accentul va fi pus pe creșterea unor tineri jucători. Totuși, ne dorim să ne clasăm pe locul II în acest an și să intrăm la baraje. Apoi, va urma o evaluare în vară și vom vedea ce ținte ne vom putea propune.