Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 06 februarie 2024 19:57 / Actualizat marti, 06 februarie 2024 21:00
Stadionul „Dunărea” din Galați, o arenă istorică a României, astăzi în stare avansată de degradare, a găzduit până zilele trecute un amplu exercițiu solicitat de ONU și pus în practică de ISU Galați. Scopul acestuia? O simulare a unei ipotetice acțiuni de primire a unui flux ridicat de refugiați.
Arena pe care Juventus se înclina pe 7 septembrie 1988 în fața Oțelului nu mai e funcțională de ani buni și stă să cadă. E locul pe care primarul urbei, Ionuț Pucheanu, promitea recent construirea unei arene ultramoderne, un capitol la care Galațiul a rămas restant, în raport cu alte orașe din țară.
Stadionul „Dunărea”, transformat în tabără mobilă de refugiați
Până ca proiectul să prindă contur, stadionul de 23.000 de locuri, construit pe vremea comuniștilor, a devenit spațiu pentru un exercițiu efectuat la cererea Organizației Națiunilor Unite.
Pe rămășițele gazonului de pe „Dunărea” a fost montată o imensă tabără mobilă, la solicitarea Agenției pentru Refugiați din cadrul ONU.
Acțiunea a avut drept scop testarea capacității de mobilizare a orașului în cazul în care Galațiul ar fi nevoit să găzduiască un număr considerabil de persoane evacuate.
Fiindcă nu mai găzduiește evenimente sportive, arena old-school din Galați a mai fost într-o postură similară în februarie 2022, la începutul conflictului din Ucraina, când zeci de astfel de corturi au fost amplasate în stadion, fără ca ele să fie utilizate.
Antrenorii acuză că cei de la ISU au deteriorat pista de atletism
Dincolo de simularea desfășurată pe „Dunărea”, mai mulți sportivi care obișnuiau să se antreneze acolo s-au plâns din cauza deranjului creat în această perioadă. Iar un antrenor din cadrul CSM Galați, profesor al Clubului Sportiv Școlar din oraș, chiar a acuzat că echipajele ISU care au montat tabăra mobilă au deteriorat pista de atletism, singura piesă a arenei rămasă în condiții cât de cât decente.
Nicolae Ciocan, profesor de atletism în cadrul instituției menționate, a relatat într-un dialog cu Gazeta Sporturilor ce l-a deranjat în simularea care a avut loc pe stadionul în paragină de la Galați.
„În sfârșit, s-a terminat! Sperăm să nu mai vină. Pista de acolo era funcțională, o pistă de zgură, ca-n anii '60, ne făceam treaba pe ea. Și terenul ar fi fost funcțional, dar l-au blocat cu corturi! Doi ani a fost acoperit de ele!
Au luat corturile montate acum doi ani, ceea ce rămăsesese din ele, fiindcă s-au deteriorat. Dar au rămas tari pe poziție și au continuat cu această nouă acțiune. Ar fi trebuit să fie o acțiune de două-trei zile, dar s-a prelungit până ieri (n.r. - luni, 5 februarie).
Au luat ultimele corturi și au nivelat pe unde au stricat în ianuarie.
După ce am făcut public ce au făcut și-au schimbat atitudinea, n-au mai intrat pe pistă decât printr-o zonă de traversare. Dacă-i lăsam să se manifeste, cred că în momentul de față era distrusă complet (n.r. pista). Inițial, au crezut că-i glumă, dar când au văzut că a luat amploare s-au liniștit și nu și-au mai bătut joc”, a declarat profesorul Ciocan, pentru GSP.ro.
ISU Galați: „Acțiune inopinată, în parteneriat cu Agenția ONU pentru refugiați”
„ISU Galați participă la o acțiune inopinată care se desfășoară în parteneriat cu UNHCR (n.r. Agenția ONU pentru refugiați), privind testarea capacității de operaționalizare a unei tabere mobile de cazare temporară a unor persoane evacuate.
Activitatea se desfășoară pe Stadionul Dunărea, unde este instalată o tabără mobilă. Periodic se organizează astfel de acțiuni destinate testării capacității operaționale pentru gestionarea optimă a diverselor situații de urgență.
Chiar dacă derularea acestora poate genera un disconfort în rândul populației, sunt benefice și binevenite pentru verificarea funcționalității echipamentelor și a tehnicii de intervenție, testarea procedurilor specifice și a timpului de răspuns aferente instituțiilor implicate”, a transmis ISU Galați.
Decenii de nepăsare. Stadionul „Dunărea” din Galați, de mult timp în paragină
Gazeta a vizitat arena veche de peste 75 de ani în 2011. Încă de atunci, stadionul arăta precum unul lăsat în paragină. Scaune existau doar la tribuna 0, aproximativ 7.000 de locuri, montate în 2004, când Oţelul a jucat acolo pentru scurt timp. În rest, peluzele şi tribuna I însemnau doar nişte trepte de ciment şi fier, în timp ce tribuna a II-a nu exista.
Citește și alte știri de actualitate:
FOTO Începe demolarea stadionului istoric din România! Noua arenă va costa 140 de milioane de euro
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!