INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

A murit Andi Brehme! Autorul golului din finala CM 1990 care i-a adus Germaniei titlul mondial avea 63 de ani!

Andreas Brehme / Foto: GettyImages
Andreas Brehme / Foto: GettyImages

Articol de - Publicat marti, 20 februarie 2024 10:53 / Actualizat marti, 20 februarie 2024 12:00

Andreas Brehme (63 de ani) s-a stins fulgerător azi, din cauza unui stop cardiac, medicii nemaiputând să-l resusciteze. 

Fostul fundaș polivalent era foarte afectat de moartea bunului său prieten și mentor, Franz Beckenbauer, de la începutul lui 2024.

Andreas Brehme a fost preluat de o ambulanță, dar n-a mai putut fi salvat

După Franz Beckenbauer, decedat la începutul anului, s-a stins din viață un alt fost campion mondial german. Andreas Brehme, cunoscut ca „Andi”, n-a supraviețuit unui infarct, pe care l-a suferit în noaptea de luni spre marți, deși casa din Munchen în care locuia se afla foarte aproape de o clinică pe Ziemssenstrasse, după cum informează cotidianul Bild. 

A murit Andi Brehme! Autorul golului din finala CM 1990 care i-a adus Germaniei titlul mondial avea 63 de ani!
Andreas Brehme cochetase o vreme cu postura de analist TV / Foto: Imago

El a fost preluat de o salvare chemată puțin înaintea miezului nopții și n-a mai putut fi resuscitat de medici, pe drumul către spital, și a fost declarat mort. Andi nu avea decât 63 de ani!

Brehme l-a avut antrenor pe Beckenbauer în finala CM 1990

Presa germană susține că starea lui de sănătate se deteriorase în ultima vreme, Brehme fiind afectat de dispariția bunului său prieten și mentor, Franz Beckenbauer, alături de care a cucerit al treilea titlu mondial pentru Germania, cu „Kaiserul" în postura de selecționer. 

Andi Brehme a avut 86 de selecții și 8 goluri în Mannschaft

Soția sa, Susanne Schaefer, a declarat pentru agenția DPA: „Cu profundă tristețe, anunț, în numele familiei, că partenerul meu Andreas Brehme a murit brusc și neașteptat, în urma unui stop cardiac. Vă rugăm să ne respectați intimitatea și să vă abțineți de la a pune întrebări în aceste clipe dificile".

În perioada în care a jucat, fotbalistul originar din Hamburg a evoluat la Saarbrücken, Kaiserslautern (unde a fost ulterior și antrenor), FC Bayern, Inter și Zaragoza. Andi a bifat 86 de selecții și 8 goluri pentru Mannschaft și lasă în urmă și doi fii adulți din căsătoria cu Pilar.

Andreas este cel care a marcat unicul gol al finalei cu Argentina din 1990, în meciul (1-0) cu naționala Argentinei, cu regretatul Diego Maradona în teren, dintr-un penalty transformat pe „Olimpico” din Roma în minutul 85.

Andi a strâns în cariera sa de jucător în tricoul a patru cluburi 623 de partide și 80 de goluri. Fostul "Balon de Aur", Lothar Matthaus, liderul selecțiilor în reprezentativa Germaniei, a declarat că Andi a fost cel mai bun fotbalist alături de care a evoluat! În 1989, când juca la Inter Milano, fusese declarat cel mai bun fotbalist din Serie A.

Andreas Brehme i-a marcat două goluri Craiovei

Andreas Brehme a fost și adversarul românilor. În traseul său fabulos către semifinalele Cupei UEFA din ediția 1982 - 1983, Universitatea Craiova a trecut în sferturile de finală de FC Kaiserslautern. 

În tur, pe terenul lor, nemții au câștigat cu 3-2, iar două dintre goluri au fost marcate de puternicul Andreas Brehme, care avea un șut devastator cu piciorul stâng.

A fost și colegul lui Dorin Mateuț la Zaragoza în 1992-1993

Duelul cu Știința din Craiova nu a fost unica legătură cu fotbalul românesc. Spre finalul carierei, înaintea revenirii la Kaiserslautern pentru ultimii cinci ani, Andi l-a avut coechipier la Real Zaragoza pe Dorin Mateuț. 

Fostul mijlocaș dinamovist era la prima experiență în străinătate, în sezonul 1992-1993, înaintea transferului în Il Calcio, la Brescia și Reggiana.

Brehme a fost și asistentul lui Trapattoni la VfB Stuttgart

În 2000, Brehme și-a început cariera ca antrenor, la fosta sa echipă, Kaiserslautern, de la care a plecat doi ani mai târziu. În 2004-2005, Andi a trecut la SpVgg Unterhaching și n-a rezistat nici acolo decât o stagiune. Punctul său de vârf l-a avut la VfB Stuttgart, unde a fost „secundul” celebrului italian Giovanni Trapattoni.

7trofee a câștigat Andreas Brehme în cariera sa de jucător la Kaiserslautern, Bayern, Inter și Zaragoza. Cu naționala Germnaniei a fost campion mondial (1990) și vicecampion mondial (1986) plus vicecampion european (1992). În 1990, Brehme s-a clasat al treilea în topul "Balonului de Aur"

În urmă cu un deceniu. Andrea Brehme ajunsese falit și spăla toalete!

În toamna lui 2004, Andi a trecut printr-o mare cumpănă a vieții. Urmărit de creditori pentru o datorie de un sfert de milion de euro. Atât de rău a ajuns încât a acceptat ajutorul lui Oliver Straube, fost jucător modest la Nurnberg şi Hamburg: să cureţe WC-uri! Beckenbauer a cerut atunci ajutorul întregii Germanii: „Trebuie să-l salvăm pe Andreas. E un erou".

CITEȘTE ȘI ALTE ȘTIRI DIN FOTBALUL INTERNAȚIONAL: 

E considerat principalul vinovat pentru plecarea lui Kylian Mbappe de la PSG » Eșecul l-ar putea costa postul

Antrenorul din Premier League și-a dat demisia, la 3 zile după ce a leșinat pe teren

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (14)
portardelegenda
portardelegenda  •  25 Februarie 2024, 16:23
Postat de Ceferinho pe 20 Februarie 2024, 13:43

Pentru cineva care traieste din spalat wc-uri oare ce sa inteleaga citind asemenea comentarii? Trebuie sa invatam sa respectam munca, oricare ar fi ea, cu mentiunea ca prostitutia nu e munca.

Probabil ca m ai ințeles gresit. Eu chiar respect munca . Insa nu poți fi decât socat sa vezi ca un astfel de jucator ajunge sa spele wc uri. Să fim serioși . Discrepanța între statutul de campion mondial si nu numai ,in contrapartida cu spalator de wc uri e MULT prea mare. In nici un caz nu am o lipsa de respect, sunt doar șocat si atât.

VardyParty
VardyParty  •  20 Februarie 2024, 16:32
Postat de Don_Carlo pe 20 Februarie 2024, 14:10

A fost sau n-a fost penalty în '90? Aceasta va fi dezbaterea în Rai...între el și Diego. D-zeu să-l odihnească. A fost un mare jucător

Bineînțeles ca n’a fost penalty. D’aia l-a si chemat Diego la el, sa nu se mai umilească pe’aici… Auzi tu, sa spele WC-uri. Campion Mondial. Si nici o afacere, omenie cu Statul German!!?! Cum vine asta? Si atunci de ce sa te mai chemi Campion Mondial? Nici măcar un hotel la Poiana Brasov…? Pfff.

theo_s
theo_s  •  20 Februarie 2024, 14:16

D'le, nu inteleg o chestie: ce sunt dl Brehme, dl. Matthaus, dl. Klinsmann, dl. Völler, daca dl. Hagi e "Regele"? Si, generatia Germaniei din 1990 ce e, daca a Romaniei din '94, e "de aur"?? Deci, jucatorul cel mai tare al Romaniei, superman, a atins extraordinara performanta: locul 6!! La Cupa Mondiala din '90: locul 12. Si e "Regele", iar echipa "de aur"!!! Adica, asa, pe o scara a penibilului si a manelismului jurnalistic, de la voi, de la GSP, cam unde se situeaza etichetarile astea? Unde 1 = "nu sunt penibile" si "10" = "sunt culmi ale penibilului". A?

Vezi toate comentariile (14)
Comentează
Close