Articol de Romeo Ene - Publicat luni, 25 martie 2024 12:15 / Actualizat luni, 25 martie 2024 14:33
Gabriel Glăvan, fostul director sportiv de la Dinamo, a fost invitat luni la GSP Live și a comentat lupta la titlu din Superliga. Deși FCSB este lider autoritar, cu 7 puncte avans față de Universitatea Craiova și Rapid, fostul oficial al „câinilor” este de părere că giuleștenii au un lot mai valoros decât vicecampioana.
Glăvan a plecat de la Dinamo în decembrie 2023, după ce a contribuit la revenirea echipei în Superliga. Întrebat de moderatorul Alexandru Barbu despre lupta la titlu, dinamovistul a explicat că FCSB se bazează exclusiv pe Florinel Coman și Darius Olaru, golgheterii echipei, în timp ce Rapid, ocupanta locului 3, la egalitate cu Craiova, are un lot mult mai echilibrat.
VIDEO. Gabriel Glăvan: „Nu văd FCSB având un lot extraordinar de bun”
„FCSB pare favorită în acest moment, dar Rapid nu trebuie neglijată. Are un lot foarte bun, a investit mult în jucători, mai au două meciuri directe, se poate, au demonstrat în ultimele meciuri.
Nu văd FCSB având un lot extraordinar de bun. Lotul Rapidului e mult mai echilibrat. FCSB trăiește prin doi jucători, Olaru și Coman, pe când la Rapid, cel puțin în compartimentul ofensiv, au dubluri pe toate posturile”, a explicat Glăvan, la GSP Live.
Fostul oficial de la Dinamo a explicat motivul pentru care echipele din România nu mai fac performanță în Europa: „Se întâmplă următorul fenomen”
Scouterul a detaliat motivul pentru care echipele de club din România nu mai au performanțe la nivel european. El a detaliat procesul prin care o echipă precum FCSB transferă jucători de la echipele mai slab cotate din Superliga.
„FCSB transferă doar din campionatul intern, cu mici excepții. În momentul în care tu transferi din campionatul intern și celelalte echipe nu au departamente de scouting se întâmplă următorul fenomen.
Acesta este motivul pentru care nu mai avem performanțe la nivel european. Dacă echipele mari transferă din campionatul intern, transferă cei mai buni jucători de la echipele mici.
Să zicem că este o echipă în România care în vară transferă 6-7 jucători. Joacă 11, din 11 se vede unul că e mai bun decât toți. Și FCSB spune «eu îl vreau», să zicem un mijlocaș central de la Iași, acum dacă nu ai departament de scouting de la Iași, în momentul în care tu vinzi mijlocașul central nu mai găsești unul care să fie de aceeași valoare și iei alt jucător.
Peste un an, iese în evidență alt jucător, fundaș stânga de exemplu, se uită FCSB și zice «ce bun s-a făcut», dar nu e mai bun, e la fel ca anul trecut, numai că acum el iese în evidență.
Tu îi triplezi salariul la tine, îți păstrezi valoarea, devalorizezi celelalte echipe. Îți faci lotul peste 4 ani format din al doilea sau al treilea jucător de la echipele mai mici. Te duci afară și joci cu echipe din Kazahstan sau Armenia, de unde au venit acei jucători pe care îi ai acum, dar au făcut o oprire în România.
Nu se vede diferența pentru că acei jucători și-i permit și cei din Armenia. Tu îi supraplătești”, a explicat procesul fostul director sportiv de la Dinamo.