Articol de Oana Duşmănescu - Publicat marti, 16 aprilie 2024 15:33 / Actualizat marti, 16 aprilie 2024 16:44
Dincolo de ring, Conor McGregor a devenit, fără voia lui, influencer într-un domeniu delicat al zilelor noastre. Un tweet l-a transformat în simbol al extremei drepte irlandeze.
La 35 de ani, McGregor e luptător MMA, boxer, actor, și-a câștigat celebritatea mai ales după lupta cu Floyd Mayweather Jr. din 2017, fără ca asta să însemne că înainte de ea era un anonim.
Controversele și scandalurile nu l-au ocolit, culminând cu acuzații de furt calificat și chiar agresiune sexuală. Anul trecut însă McGregor, al doilea irlandez din istorie care a luptat în UFC, și-a făcut intrarea pe un teren periculos, care inflamează dintr-un capăt în altul Europa.
„Ireland, we are at war!” „Irlanda, suntem în război!” scria luptătorul pe platforma X în toamna lui 2023, apăsând un buton deja sensibil: imigranții și resentimentele pe care localnicii le au împotriva acestora. Nici măcar nu a fost clar la ce se referă postarea cu pricina, dar asta nu a contat.
Zeci de milioane de vizualizări pentru mesajele ostile ale lui Conor McGregor
Însemnarea de pe fostul Twitter a fost însă vizualizată de peste 19 milioane de ori și legată apoi de alte postări din care răzbătea ideologia extremei drepte. Totul bazat pe faptul că, în 2022, își exprimase sprijinul față de cei care protestau împotriva fenomenului imigrației.
Bulgărele de zăpadă s-a rostogolit și BBC a explicat într-un material de unde a plecat toată povestea și cum McGregor a devenit eroul unei cruciade relativ noi în Irlanda.
La o zi după postarea vagă a lui Conor, lângă o școală din Dublin s-a înregistrat un incident violent, care s-a soldat cu înjunghierea a trei copii și a unui adult.
Câteva ore mai târziu, orașul a fost luat cu asalt de aproximativ 500 de protestatari, membri ai grupărilor extremiste, care au incendiat mașini de poliție și autobuze și au aruncat sticle incendiare înspre forțele de ordine. Pentru siguranța cetățenilor, magazinele au fost închise, provocând pierderi de milioane de euro economiei irlandeze.
28de lupte a susținut irlandezul Conor McGregor în MMA, dintre care a câștigat 22 - 19 prin KO
Conor McGregor - un glas popular, care incită la ură
Tentaculele fake news au lucrat rapid, astfel că s-a răspândit ideea că autorul era străin. De fapt, era cetățean irlandez de origine algeriană, stabilit în Dublin din 2003. Asta nu i-a împiedicat pe extremiști să apară cu pancarte pe care scria „Irish Lives Matter” sau să ceară expulzarea din Irlanda a imigranților.
Socioanaliștii au ajuns la concluzia că extrema dreaptă l-a transformat pe McGregor într-un simbol al cauzelor sale, profitând de faptul că ajunge ușor la „popor” și are o voce mai mult decât convingătoare pentru a deveni un adevărat influencer.
Pe măsură ce haosul se instaura în Dublin, McGregor turna gaz pe foc din spatele tastaturii. „Culegi ceea ce semeni”, a scris el, atrăgând asupra sa atenția poliției, sub acuzația de incitare la revoltă și la acțiuni rasiste, pe care s-a grăbit însă s-o nege: „Noi, irlandezii, suntem cunoscuți pentru inimile noastre generoase și pentru faptul că nu am îmbrățișat niciodată rasismul”.
„McGregor e un clovn care se mulează după așteptările publicului”
Ciarán O’Connor, analist la Institutul pentru Dialog Strategic, un organism care cercetează dezinformarea și abuzurile online, spune că McGregor „a devenit un influencer vocal anti-imigrație și își folosește popularitatea pentru a încuraja ostilitatea și atmosfera suspicioasă față de imigranți”.
Dincolo de acest fapt, jurnaliștii irlandezi, inclusiv Ewan McKenna, care a scris cartea „Chaos is a Friend of Mine: The Life and Crimes of Conor McGregor”, sunt mai degrabă de acord că starul UFC a fost mereu un clovn, care s-a mulat după așteptările publicului. Cu alte cuvinte, ar face orice ca acțiunile sale să rezoneze cu trendul general. Orice care să-i sporească popularitatea.
Așa s-ar explica și dorința lui McGregor de a intra în politică și chiar de a candida la președinție.
Același sociolog susține că, de când a apărut pe scena artelor marțiale mixte, McGregor s-a folosit intens de faptul că e irlandez pentru a împrumuta imaginea unui luptător neînfricat. „Dar, în ultimele luni, s-a îndreptat spre etnonaționalism și spre ideea că Irlanda trebuie protejată de refugiați”, explică O’Connor.
Autobuzul cu imigranți - ținta urii lui McGregor
Conor McGregor are obiceiul de a-și șterge postările în care incită la ură și la violență. Însă unele au rămas în conștiința celor revoltați de noua sa ideologie. De exemplu, aceasta, apărută pe rețeaua X după ce sportivul a văzut o filmare cu un autobuz plin cu azilanți: „Membrii comunității nu află ce fel de oameni sunt aceștia. Și nici de ce sunt aici. Asta am vrut să spun când am afirmat că suntem în război. Nu se poate aștepta nimeni ca locuitorii Irlandei să tolereze așa ceva”.
Și o parte din locuitorii Irlandei nici nu tolerează. S-au raportat mai multe incidente în care locuințele care adăposteau imigranți au fost incendiate.
Irlanda are cinci milioane de locuitori. Doar din aprilie 2022 până în aceeași lună a lui 2023 au intrat în țară aproape 142.000 de azilanți - cea mai mare creștere din ultimii 16 ani, provocată de perioada ecomomică înfloritoare pe care o străbate țara. Reprezentanții partidelor extremiste în Parlamentul irlandez sunt însă puțin la număr, pentru că societatea nu este atât de scindată ca în țări precum Germania, Franța, Italia sau chiar Suedia, unde formațiunile politice de extremă dreapta au câștigat voturi subtanțiale.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern