OPINII  »  EDITORIAL

De ce nu sunt de acord cu Radu Naum

Ionuț Iordache
Ionuț Iordache

Articol de - Publicat marti, 23 aprilie 2024 17:07 / Actualizat marti, 23 aprilie 2024 19:21

Chiar dacă mă despart 12 ani de Radu Naum, mă consider din aceeași generație cu el. Mă simt mai aproape de felul său de gândire decât de cel al generației din care face parte Florinel Coman.

Îi înțeleg perfect atitudinea sfătoasă, superioară, acea relație pe verticală, despre care vorbea Alfred Adler, atunci când intrăm într-o discuție cu cineva mai tânăr decât noi.

Considerăm că dacă avem mai mulți ani de viață știm mai bine decât tinerii ce ar trebui să facă ei cu viața lor.

Și mă regăsesc în această atitudine pentru că așa am fost crescuți noi, cei din generația 40+.

Pe timpul în care ne-am format noi ca oameni, nu prea conta ce vrem noi. Noi eram mici și proști, știau mai bine părinții sau profesorii ce e mai bine pentru noi.

Și pentru că preluăm multe din lucrurile care nu ne plăceau când eram copii sau adolescenți, am ajuns acum să ne situăm superior, vorbim cu „stimate domn” ca să le arătăm noi cât de culți suntem.

Le trasăm obiective pe care ei nu și le doresc și apoi ne scandalizăm că nu le-au îndeplinit.

Le spunem că „puteau fi modelul multor tineri” deși ei sunt deja modelul foarte multor tineri. Doar că nu sunt modelul la care visăm noi, cei din altă generație.

Că ne place sau nu, asta e. Cei mai mulți tineri se regăsesc în Florin Coman real, nu în Florinel Coman imaginat de noi.

Șeptarul FCSB-ului e de departe cel mai iubit jucător din Liga 1 nu pentru că dă dovada de sinceritate, autocritică sau simț al adevărului.

De ce nu sunt de acord cu Radu Naum

Ci pentru că este reprezentantul perfect al “Generației Eu”, așa cum a numit-o Jean Twenge.

Studiile făcute de psiholoaga americană au arătat că noua generație are o apetența crescută pentru avuția materială și o dorință scăzută pentru muncă.

Și că rețelele de socializare alimentează acest narcisism.

Iar acești tineri nu au nicio vină că au crescut în acest mediu în care drepturile și privilegiile se confundă adesea.

În care oamenii cred că au „dreptul de a fi fericiți” sau „dreptul de a fi tratați cu respect”, chiar dacă înseamnă că trebuie să încalce drepturile altora pentru a obține ceea ce își doresc.

În care publicitatea ne ispitește să cumpărăm produse prin promovarea răsfățului personal și al materialismului.

Iar dacă ne doare cu adevărat ce se întâmplă cu “cel mai bun fotbalist al campionatului”, cu tinerii din ziua de azi, cu viitorul acestei lumi, ar trebui să ne schimbăm noi mentalitatea.

Să lăsăm aerele de atotcunoscători și de moraliști și să încercăm să-i înțelegem, pe ei și societatea în care au crescut.

Să ne purtăm cu mai mult respect față de ei, din acela adevărat, nu zeflemitor. Să îi ascultăm, să le oferim încredere, să îi tratăm ca egalii noștri.

Și apoi am putea rămâne surprinși de potențialul lor, de calitățile lor și de aportul lor la o lume mai bună.

Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Comentarii (54)
dragan
dragan  •  25 Aprilie 2024, 09:52
Postat de ray51 pe 24 Aprilie 2024, 14:47

Nu stiu ce sa zic dar, penca exista un dar, de la Florinel (cel supus lupei!) nu pot crede ca s-ar putea inspira tinerii nostri olimpici, merituosii la concursuri de robotica, de AI, medicii adulati si platiti regeste afara numai sa plece de aici, etc. O fi sursa de inspiratie pentru cei cu familii monoparentale sau dezagregate, cu analfabetism functional, cu o viata defecta generata de o democratie stramba si esuata, etc. Asadar, nu mi-l dati ca exemplu. Peste cativa ani va va spune si el CAND a gresit in viata, nominalizand plecarea asta in Qatar. Punct.

tristule, in ultimii zece ani au plecat din Romania 15000 de medici si 50000 de asistente medicale- toti lucreaza (pe brinci) in tari dispuse sa-i primeasca si sa-i plateasca conform valorii lor profesionale! ca Florinel Coman! stai linistit, toti si-au luat familiile cu ei si n-au nicio dorinta de intoarcere- daca vrei sa scrii despre dezagregare, scrie despre Romania asta profund medievala, ramasa in urma lor!

dragan
dragan  •  25 Aprilie 2024, 09:34

domnule iordache, imi permit sa va dau un sfat! ultimul! nu mai raspundeti la comentarii- sinteti (cum sinteti!) editorialist al site-ului gsp, nu cuier adus de la arhiva pe care sa-si odihneasca toti neavenitii umbrelele si hainele de ploaie! imi veti spune ca, intr-o forma sau alta, toti cei care scrieti in (si pentru) gsp faceti asta! stiu, dar daca ati ales sa fiti o exceptie, fiti o exceptie pina la capat!

Andrei127
Andrei127  •  24 Aprilie 2024, 17:23

wow, n-am mai citit un articol asa de slab de la cele ale lui rusescu

Vezi toate comentariile (54)
Comentează