Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (video) - Publicat duminica, 28 aprilie 2024 18:19 / Actualizat duminica, 28 aprilie 2024 20:26
Elisabeta Lipă, președinta ANS, a vorbit la finalul Campionatelor Europene despre ce s-a întâmplat la Szeged, acolo unde România s-a situat pe locul 2 în clasamentul pe medalii, după Marea Britanie, cu 4 distincții de aur, 2 de argint și 2 de bronz.
Elisabeta Lipă a suferit pentru fiecare echipaj care a concurat la Szeged. I-a încurajat, a plâns, a râs, iar la final a tras concluziile. România a cucerit opt medalii, dintre care patru de aur, două de argint și două de bronz, clasându-se pe locul al doilea în clasament după Marea Britanie, care a avut un bilanț de zece medalii, opt de aur, una de argint și una de bronz.
VIDEO. Elisabeta Lipă, după Campionatele Europene de la Szeged
- Doamna Lipă, felicitări! În primul rând, au fost două zile pline de emoții și de medalii.
- Doar două? Două pentru voi, pentru noi au fost patru zile de emoții.
- Care sunt concluziile?
- Suntem pe drumul cel bun, având în vedere că acest Campionat European s-a desfășurat foarte devreme. Sportivii nu au decât aproximativ o lună de când au revenit dintr-un cantonament lung. A fost prima participare a lor la o competiție și eu sunt foarte mândră de rezultatele lor.
Mi-a plăcut cum au luptat, mi-a plăcut cum au evoluat, mi-a plăcut cum și-au dorit. Și ce aș vrea să adaug este următorul lucru: că la tot ceea ce am văzut aici și sper că și mulți români și specialiști care s-au uitat la noi au văzut că nu este chiar atât de ușor pe cât pare. Este foarte greu. Toată lumea își dorește să câștige, toată lumea își dorește să urce pe podium. Așa că Parisul se arată foarte frumos.
Elisabeta Lipă: „Nu îndrăzneam să spun că vor reuși acest rezultat fantastic”
- Care cursă v-a plăcut cel mai mult? Pentru băieții de la dublu vâsle ați plâns...
- Da, am plâns pentru ei pentru că eu i-am văzut de la Snagov. Un dublu pe care România nu l-a avut niciodată, un dublu care vâslește foarte frumos și vâslește foarte eficient. În sufletul meu îmi doream să câștige.
Timpii spuneau acest lucru, dar nu îndrăzneam să deschid gura să spun că acești doi sportivi minunați, care au făcut echipa asta de foarte puțin timp, adică din cantonamentul lor din Italia, vor reuși acest rezultat fantastic. Acest lucru să fie un mare imbold pentru ei, să creadă în ei, să creadă că pot urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic.
„Nu avem de ce să ne îngrijorăm pentru Ancuța și Simona”
- Dacă tot vorbim de vâsle, să ne îngrijorăm pentru Ancuța și Simona?
- Nu, nu avem de ce să ne îngrijorăm pentru că știți cum e, ar fi foarte frumos dacă sportivul ar fi așa, ca un fier care nu are nevoie de nimic, doar îi strângi șuruburile și dai drumul, dar și sportivul este foarte vulnerabil având in vedere că antrenamentele nu sunt deloc ușoare.
Și cu cât sunt mai grele, cu atat este predispus la accidente, dar cu siguranță că la Paris o să vedeți o Ancuța și o Simona așa cum ne-au obișnuit ele atât de mulți ani, că practic din 2019 au devenit imbatabile. Și cred că întotdeauna este bine să mai vezi și cum este pe lângă cea mai înaltă treaptă a podiumului, pentru că niciodată nu ești perfect.
Întotdeauna ai de adăugat ceva în pregătire, ceea ce nu este cazul lor. Dar zic așa, că sportivul și nu numai sportivul, omul în general, învățăm mai mult din greșeli decât din victorii. În cazul sportivilor și atunci când ai pierdut, cauți să vezi ce poți îmbunătăți ca să ajungi să fii mai bun decât ai fost la competiția respectivă. Nu, ele sunt două sportive care știu ce vor, sunt foarte bune, dar și ele au, să zic, problemuțe medicale care acum n-au fost să fie, dar nu este nici un capăt de țară.
Elisabeta Lipă: „Nu suntem ca Marea Britanie, dar compensăm”
- Foarte multe fete au dublat în barca de 8 plus 1. Așa se va întâmpla și la Paris? Sau se mai analizează?
- Din păcate, nu putem să analizăm prea mult, că ar fi foarte frumos să avem exemplul Marii Britanii, unde canotajul este sport național, când canotajul se practică în școala primară, gimnazială, liceală, în universități nu mai spun deja, trebuie să ai o anumită performanță ca să ajungi, să faci parte dintr-o universitate și să avem și sport universitar.
Din păcate, noi nu prea avem niciun palier din ce am enumerat eu că are Marea Britanie și suferim aici. Dar, după cum se vede, nu ne lăsăm și încercăm să compensăm. Compensăm prin muncă, compensăm prin valoare, compensăm prin alte modalități de a aduce sau a menține canotajul românesc acolo unde am reușit să revenim.
- Deci, ca o concluzie.
- Este foarte greu, antrenamentele sunt foarte grele, rezultatele, cursele sunt foarte grele pentru că toată lumea își dorește și aici ați văzut, că dacă nu vii să vezi cu ochii tăi și doar vezi un rezultat, zici aaa... Și ce mi-aș dori eu cel mai mult și cel mai mult... pentru că și pe vremea când făceam sport și la trei ediții ale Jocurilor Olimpice am fost pe primul loc în topul mondial și de câte ori veneau competiții sau urcam în avion înainte de plecare la Jocurile Olimpice, auzeam spunându-se: Voi oricum câștigați. Că la voi e ușor.
Și întotdeauna spuneam: Nu, la noi nu este ușor. La noi este foarte greu. Dar suntem noi foarte bune. Așa și cu acești băieți minunați. Sportul de performanță nu este ușor. Este foarte greu. Dar sunt ei foarte buni și asta o dovedesc competiție de competiție și mie nu-mi rămâne decât să le mulțumesc pentru acest comportament minunat.
Sunt un model pentru tinerii de vârsta lor. Să-i felicit pentru modul în care luptă, pentru dorința de care dau dovadă. Suferința - când pierde unul suferă toți. Pentru că asta înseamnă să fii o echipă unită, să te cunoști unul pe celălalt, să sufere unul pentru celălalt și să se bucure, bineînțeles, unul pentru celălalt.
„Voi nu aveți voie fără încununare la Jocurile Olimpice”
- A mai fost un dublu în care ați crezut, în Gianina și Ionela.
- Da, mă bucur enorm de mult pentru ele și am crezut și de fiecare dată le-am spus: Voi nu aveți voie să părăsiți această scenă a sportului de înaltă performanță fără să aveți o încununare la Jocurile Olimpice, pentru că după această ediție de la Paris, categoria ușoară se desfințează și apare Coastal Beach Rowing-ul.
Și atunci mi-am dorit, și au înțeles, și au revenit, și-au muncit, și-au râs, și-au plâns, a fost și greu, a fost și ușor, deci starea asta prin care trece un sportiv de performanță este atât de greu de descris în cuvinte, dar când dorința este peste aceste lucruri, rezultatul nu are cum să apară.
Și iată că, după opt ani de așteptare, această echipă a ieșit campioană europeană. Ele n-au arătat tot pentru că nu era cazul, dar au făcut o cursă extraordinar de frumoasă, o cursă de care eu sunt foarte mândră și de acest echipaj cu experiență și cu o mare dorință de a urca pe cea mai înaltă treaptă a podului și are toate atuurile.
Medaliile României la CE de la Szeged
- Dublu rame (f): Ioana Vrânceanu, Roxana Anghel » aur
- Dublu vâsle categorie ușoară (f): Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc » aur
- Dublu vâsle (m): Andrei Cornea, Florin Enache » aur
- 8 plus 1 (f): Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu » aur
- Dublu rame (m): Florin Arteni, Florin Lehaci » argint
- Patru rame (f): Mădălina Bereș, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Amalia Bereș » argint
- Dublu vâsle (f): Ancuța Bodnar, Simona Radiș » bronz
- 8 plus 1 (m): Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Ștefan, Berariu. Florin Lehaci, Adrian Munteanu » bronz
Citește și:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!