Articol de Sergiu Alexandru - Publicat sambata, 22 iunie 2024 17:03 / Actualizat sambata, 22 iunie 2024 17:31
Belgia este gigantul din grupa României, având un lot plin de vedete ♦ Echipa lui Domenico Tedesco a venit în Germania cu „greii” De Bruyne, Lukaku sau Jeremy Doku, dar fără portarul Thibaut Courtois ♦ Care sunt principalele atuuri ale belgienilor și ce puncte slabe poate specula România? ♦ Înfrângerea cu Slovacia, 0-1, a arătat că Belgia e departe de a fi perfectă.
- Belgia - România se joacă de la ora 22:00. Va fi liveTEXT pe GSP.ro.
După ce la Mondialul din 2022 nu a trecut de faza grupelor, Belgia vrea să-și ia acum revanșa în fața fanilor. A terminat cu 20 de puncte preliminariile (6 victorii, 2 egaluri), dar a scârțâit drastic în primul meci de la Euro, 0-1 cu Slovacia.
14 goluria marcat Romelu Lukaku în preliminarii
Cum arată lotul Belgiei pentru EURO 2024
Deși UEFA permite o listă de 26 de jucători, Belgia a ales să mizeze doar pe 25 pentru EURO. Iar lotul este un mix între jucătorii cu experiență și cei tineri, care au „explodat” în ultimele sezoane. Pe lângă De Bruye și Doku, decisiv în succesul lui Manchester City în Premier League, Belgia îi mai are pe Vertonghen Witsel, jucători cu sute de meciuri la nivel înalt, dar și talente ca Onana, Vermeeren sau Bakayoko.
Portari: Matz Sels (32 de ani, Nottingham), Koen Casteels (31 de ani, Wolsburg), Thomas Kaminski (31 de ani, Luton)
Fundași: Maxim De Cuyper (23 de ani, Club Brugge), Timohty Castagne (28 de ani, Fulham), Wout Faes (26 de ani, Leicester), Axel Witsel (36 de ani, Atletico Madrid), Thomas Meunier (32 de ani, Trabzonspor), Jan Vertonghen (37 de ani, Anderlecht), Zeno Debast (20 de ani, Anderlecht), Arthur Theate (24 de ani, Rennes)
Mijlocași: Kevin De Bruyne (32 de ani, Manchester City), Orel Mnagala (26 de ani), Youri Tielemens (27 de ani, Aston Villa), Aster Vranckx (21 de ani, Wolfsburg), Charles De Ketalaere (23 de ani, Atalanta), Amadou Onana (22 de ani, Everton)
Atacanți: Jeremy Doku (22 de ani, Manchester City), Yannick Carrasco (30 de ani, Al Shabab), Johan Bakayoko (21 de ani, PSV), Romelu Lukaku (31 de ani, Roma), Lois Openda (24 de ani, PSV), Dodi Lukebaio (PSV), Leandro Trossard (29 de ani, Arsenal)
65 de milioanee cota lui Jeremy Doku, cel mai valoros jucător din lotul Belgiei. Cu 40 de milioane mai mult decât Radu Drăgușin, cel mai valoros „tricolor”
Cine sunt portarii Belgiei
Cea mai importantă absență din lotul Belgiei este cea a portarului Thibaut Courtois, decisiv pentru Real Madrid în finala UCL. Deși a fost accidentat aproape tot sezonul, goalkeeperul a revenit pe final, a prins meciuri la Real și părea gata de EURO. Însă selecționerul a decis să nu mizeze pe el ca urmare a unor tensiuni.
Tedesco a avut un conflict cu portarul, pe tema banderolei de căpitan al naționalei, și de atunci nu-și mai vorbesc. La un amical de anul trecut, antrenorul nu i-a dat banderola lui Courtois, ci lui Lukaku. Iar portarul s-a supărat și a plecat din cantonament. Iar apoi, în preliminarii, au mai apărat Sels și Casteels.
Capitolul portari poate fi unul dintre punctele slabe din lot. Cei trei portari nu sunt obișnuiți cu meciurile la nivel înalt, iar împreună au 18 meciuri la acest nivel.
Fundașii Belgiei: experiență în centru, viteză pe benzi
Vertonghen e fundașul cu cea mai mare experiență din lot. La 37 de ani, fundașul lui Anderlecht este liderul defensivei. Va face, cel mai probabil, pereche cu Wout Faes. Iar Timohty Castagne, pe dreapta, și Arthur Teathe, pe stânga, vor completa defensiva. Cei doi jucători de pe benzi sunt extrem de rapizi și urcă mereu în atac, fiind extrem de periculoși pe faza ofensivă.
Un punct slab pe care l-ar putea specula „tricolorii” ar putea fi la Vertonghen. Trecut de prima tinerețe, apărătorul central nu excelează la capitolul viteză. Și nici Wout Faes nu este printre cei mai rapizi centrali. Astfel că atacanții lui Iordănescu ar putea avea o șansă să-i depășească în viteză.
Putem învinge orice echipă, dar în dreptul apărării există un semn de întrebare. Avem destulă stabilitate?
– George Leekens, fost selecționer
Belgia, plină de staruri la mijloc
Într-un sistem 4-3-3, care pare pe placul lui Tedesco, belgienii s-ar baza la mijloc pe Kevin De Bruyne, unul dintre cei mai buni jucători din lume și omul care e capabil de orice pasă și șutează incredibil.
Lângă el, vor sta, cel mai probabil, doi jucători de profil defensiv: Amadou Onana, care impresionează în Premier League, și Orel Mangala, de la Lyon.
Abia aştept să încep turneul. Avem o nouă echipă și există multă energie în cadrul grupului. Sper să facem o treabă bună
– Kevin De Bruyne
Viteză și forță în atacul Belgiei
Atacul e unul de 5 stele. Cu puternicul Romelu Lukaku în centru, care le va da bătăi de cap fundașilor români, și cu două „aripi” extrem de rapide: Leandro Trossard, pe dreapta, și Jeremy Doku, pe stânga.
Rezistă presiunii?
Cu o echipă plină de staruri, selecționerul Domenico Tedesco are în față două mari provocări: să-i facă pe fotbaliști să joace ca o echipă și să-i facă să reziste presiunii. În ultimii ani, care au coincis cu prezența lui De Bruyne și Hazard la nivel înalt, fanii Belgiei au avut mari așteptări de la naționala lor.
Dar niciodată jucătorii nu s-au ridicat la pretențiile fanilor. Acum, din nou, suporterii așteaptă un rezultat mare. Iar De Bruyne & Co trebuie să găsească o cale de a rezista presiunii.
Belgia a început EURO 2024 cu stângul
Startul EURO 2024 nu a fost așa cum se așteptau belgienii. Deși naționala lui Tedesco pornea cu prima șansă, a fost învinsă de Slovacia, 0-1. Prima repriză a meciului de la Frankfurt a fost una dezamăgitoare pentru naționala Belgiei, care a arătat că are probleme în defensivă, iar atacul a scârțâit.
În partea secundă, Belgia a dominat, însă nu a fost precisă la finalizare, așa că a început turneul final cu o înfrângere.
17e cota Belgiei la câștigarea EURO 2024. E a 7-a favorită, la egalitate cu Olanda
România, doar două partide oficiale cu Belgia. Restul, de verificare
România și Belgia s-au duelat de 12 ori. Scorul este egal: 5 victorii fiecare și două remize.
Primul meci a avut loc în 10 iunie 1937, 2-1 pentru „tricolori” într-un amical. Ultimul, în noiembrie 2012, tot 2-1 pentru România. Dintre cele 12 meciuri, doar două au fost de verificare, în preliminariile CM 1994: 1-0 pentru Belgia în tur și 2-1 pentru România la retur.
Cum arătau România și Belgia la ultima întâlnire directă
Echipa de start a României: Tătăruşanu - Chiricheş, Găman, Gardoş, Latovlevici - Pintilii, Nistor - Maxim, Grozav, Chipciu – Marica
Rezerve: Lung jr, Luchin, Şt. Radu, Bourceanu, Dr. Grigore, Lazăr, Tănase, Torje, Goian, Neagu, B. Stancu, Alexe
Echipa de start a Belgiei: Mignolet - Gillet, Van Buyten, Kompany, Verthongen - Witsel, De Bruyne - Defour, Fellaini, Mertens – Benteke
Rezerve: Courtois - Hazard, Ciman, Mboyo, de Camargo, Simons, Vossen, de Bock, Lukaku, Gillet
Au marcat: Maxim (32), Torje (66) / Benteke (23)
Romelu Lukaku, de la copilul care nu avea ce mânca la un star mondial: „Eu sunt cel mai puternic om pe care îl vei cunoaște”
Ajuns la AS Roma, după ce a mai jucat la Andrelecht, Chelsea, Manchester United sau Inter, Lukaku este unul dintre cei mai importanți oameni din lotul Belgiei. Atacantul de 31 de ani are 83 de goluri în 114 meciuri pentru națională și reprezintă mereu unul dintre pericolele naționalei lui Tedesco.
Înainte de a ajunge un star mondial, Lukaku a trecut printr-o copilărie dificilă. În 2018, a publicat un material în The Players Tribune, intitulat „Am ceva de spus", în care a vorbit despre problemele pe care le avea în copilărie, din cauza sărăciei.
„Îmi aduc aminte momentul exact în care am știut că suntem terminați. Îmi aduc aminte de mama, lângă frigider, și de chipul ei. Aveam 6 ani și veneam acasă pentru a mânca de prânz. Aveam același meniu: pâine și lapte. Când ești copil nu te gândești la asta. Dar bănuiesc că doar asta ne permiteam atunci.
Într-o zi am intrat în bucătărie și am văzut-o pe mama lângă frigider, agitând laptele. Îl amesteca cu ceva. Nu mi-am dat seama de ce se întâmplă. Apoi mi-a adus prânzul. Zâmbea, ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Dar mi-am dat seama. Amesteca laptele cu apă. Nu aveam bani să ne ajungă până la finalul săptămânii. Eram falimentari, nu săraci! Eram în sapă de lemn!”, mărturisea în 2018 Lukaku.
VIDEO. Cum se pregătește Belgia pentru EURO 2024 » Imagini de la antrenament
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul