OPINII  »  EDITORIAL

De ce nu Anglia

Sebastian Culea
Sebastian Culea

Articol de - Publicat luni, 17 iunie 2024 13:16 / Actualizat luni, 17 iunie 2024 13:22

Sigur, explicațiile sunt la îndemână: când ai o generație de top, dar ai adunat toate dezamăgirile la Campionatele Europene și ai un singur trofeu de anvergură în vitrină, jocul rămâne doar un instrument în drumul către titlu. E compromisul pe care Southgate e dispus să-l facă în Germania.

Anglia are un lot impresionant, cel mai bun din ultimii 30-40 de ani. Anglia e favorită la câștigarea Euro și orice alt rezultat îl catapultează pe Southgate de pe banca Albionului. În timp ce multe dintre reprezentative n-au nimic de pierdut, Anglia are cuțitul la gât și nu se sfiește să arate asta.

Cine l-a văzut pe Phil Foden în ultimul sezon la Manchester City știe ce face pe teren, de la cum își scoate adversarii din joc prin sprinturi teribile către bandă, până la șuturile violente din afara careului. Aseară? Foden n-a fost pe teren în prima repriză pentru că, probabil, a fost instruit să abordeze diferit partida, multe pase la siguranță între linii, către Trent și Rice, fără demarcare imediată, în ritmul întregului colectiv. Rio Ferdinand l-a certat. Spune că nu e un Scholes, că nu cere mingea.

Kane, săracul!, a fost ignorat trei sferturi de meci de o reprezentativă care a refuzat să atace până la capăt. Un gol venit devreme i-a transformat pe englezi în ”tricolorii” din preliminarii. Evident, cu o mai mare capacitate de control al posesiei și individualități mult superioare. Atacantul cu 36 de goluri în Bundesliga în ultimul sezon a fost găsit pentru prima dată târziu în meci, când a bifat și singurul șut pe poartă. De ce? Pur și simplu nu intra în planurile tactice.

Să ne imaginăm același prim „11” de ieri cu Guardiola dirijor. În ceea ce îi privește pe englezi, antrenorul își pune mai mult amprenta decât fotbalistul, poate mai mult decât la oricare altă participantă la Euro. În acest caz, dezamăgit rămâne spectatorul neutru, în niciun caz englezul.

Plus că ar trebui să ne calmăm cu atât de mult lăudata selecționată a Serbiei, care nu a strălucit nici în preliminarii. Să ne amintim că a terminat pe doi într-o grupă cu Ungaria, Muntenegru, Lituania și Bulgaria, cu ultima dintre reprezentative remizând de două ori.

Chiar și așa, băieții lui Stojkovici puteau da lovitura în câteva rânduri aseară. Poate Anglia, cu jocul afișat ieri, cu atitudinea din partida cu Serbia, să răzbească în fața unor naționale precum Franța, Germania, Spania sau Portugalia? Un Guehi în centrul apărării (care a lipsit două luni în 2024), un Trippier improvizat pe stânga, cum vor arăta toate astea în fața unei naționale solide?

Un lucru e limpede, fotbalul nu se întoarce acasă. Un trofeu, poate. Dar nu fotbalul.

Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Comentarii (8)
CONTRA2731
CONTRA2731  •  20 Iunie 2024, 11:06

E greu să acceptăm greșelile istoriei și cu atât mai greu să învățăm din ele.

MaxiP
MaxiP  •  19 Iunie 2024, 10:15
Postat de Nick111 pe 18 Iunie 2024, 10:48

Salut! 1.Terminați cu prostia că fotbalul ar fi fost inventat in anglia. Poate la beție sa fi lovit în sticle. 2. Furt calificat a făcut marele Orsato cu Serbia. Văd că nu comentează nimeni asta. 3. Anglia fara Guardiola și klop plus restul italienilor...nu era decât ciomăgeală și alergătură afro oceaniana și pe unde au mai cucerit și omorât băștinași..civilizatorii din perfidul albion 4. Restul e gargară și bani pentru a te da bine pe lângă stăpânitori. Măcar la competițiile astea mai avem parte de o Argentina, Spania, Japonia, Coasta de Fildes, vreo țară din fosta Yugoalavie și chiar Romania care mai scot capul când se adună.

Ok, si Spania ce ar fi fost fara adunarea tuturor brazilienilor, est europenilor si ulterior tuturor jucatorilor din alte natiuni de prin anii 90', inceputul anilor 2000? Vorbesti de parca Anglia ar exista de 5 ani in fotbal, ei erau o forta si acum 50 ani. De altfel Anglia a disparut o perioada din fotbal cand au fost suspendati de UEFA din cauza unui tragic accident, din ce stiu eu, erau cam pe val in acel moment. Iar la nivel de nationala, au fost tot timpul o forta. Ca generatie de jucatori arata foarte bine si acum. Greu de spus cine va castiga, exista o serie de echipe foarte echilibrate valoric, care isi vor decide meciurile directe pe momente, nu exista favorita, dar Anglia e fara discutie una dintre acele echipe.

IonSaliu
IonSaliu  •  18 Iunie 2024, 15:12

“OPINII » EDITORIAL De ce nu Anglia?” Fiindcă Imperiile NU ar mai trebui să conteze! Anglia a fost MIZERABILĂ împotriva Serbiei. Peste 75% din arbitrii FIFA/UEFA ar fi acordat penalty împotriva Angliei în acel ultim sfârtai de ceas al matchului cu Serbiai. Şi mai zic că peste 90% din arbitrii FIFA/UEFA ar fi acordat penalty — dacă se îmtâmpla în boxul Angliei. George Orwell, “Animal’s Farm”: “Unele ANIMALE sunt mai egale decât altele.”

Vezi toate comentariile (8)
Comentează