GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

A cincea rundă de la Superbet Chess Classic România 2024 s-a finalizat exclusiv cu remize. Clasamentul rămâne neschimbat

Articol de GSP - Publicat marti, 02 iulie 2024 17:55 / Actualizat marti, 02 iulie 2024 17:55

București, 1 iulie 2024 Runda de dinaintea zilei de pauză nu a adus vreo modificare a clasamentului Superbet Chess Classic 2024: în fruntea lui se plasează în continuare Fabiano Caruana, urmat, la egalitate, de Gukesh Dommaraju și Praggnanandhaa Rameshbabu. În a cincea rundă, datorită celor cinci remize, fiecare dintre cei 10 Mari Maeștri prezenți la București a obținut 0,5 puncte.

Deschiderea celei de-a cincea zile competiționale a avut loc duminică, 30 iunie, la ora 15.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută de fondatorul Grand Chess Tour, legendarul șahist Garry Kasparov. Dacă sâmbătă el a ales să facă prima mutare la masa celui mai tânăr jucător, duminică el a trecut la cea unde avea să se dispute partida dintre Wesley So și Praggnanandhaa Rameshbabu. O altă primă mutare festivă a fost făcută de Andreea Paul, inițiatoarea proiectului REKARO, dedicat renașterii caiacului românesc, proiect către care merg toate încasările din biletele vândute la turneul de șah. Ea a făcut prima mutare a partidei jucate de Bogdan Deac și Ian Nepomniachtchi. Cât despre Cristian Ionescu, directorul general al EAZY Asigurări, el a dat startul partidei dintre Maxime Vachier-Lagrave și Fabiano Caruana.

A cincea rundă de la Superbet Chess Classic România 2024 s-a finalizat  exclusiv cu remize. Clasamentul rămâne neschimbat
A cincea rundă de la Superbet Chess Classic România 2024 s-a finalizat  exclusiv cu remize. Clasamentul rămâne neschimbat
A cincea rundă de la Superbet Chess Classic România 2024 s-a finalizat  exclusiv cu remize. Clasamentul rămâne neschimbat

Cronica rundei a V-a

A cincea rundă de la Superbet Chess Classic România 2024 s-a finalizat  exclusiv cu remize. Clasamentul rămâne neschimbat

Vachier-Lagrave, Maxime - Caruana Fabiano- ½ - ½

Partidele din runda a 4-a au fost caracterizate de liniște, multă teorie și simplificări rapide ale pozițiilor, semn că jucătorii și-au dorit să își conserve energia pentru a doua jumătate a turneului. Partida dintre Vachier-Lagrave și Caruana a provenit din deschiderea spaniolă, varianta „deschisă” în care albul a avut mult mai multe perspective de joc, reușind să obțină chiar și un pion în plus. Totuși, abordarea foarte liniștită a celor doi jucători l-au condus pe Maxime spre alegerea unor variante ce au transformat un potențial câștig într-o remiză prietenească.

Gukesh Dommaraju - Nodirbek Abdusattorov - ½ - ½

Gukesh-Abdusattorov a fost derby-ul juniorilor și nu doar în cadrul acestui turneu, ci la nivel mondial, cei doi fiind cel mai bine cotați juniori ai lumii în acest moment. Gukesh, fiind cu piesele albe,  a ales să joace o structură solidă, dar cu perspective de atac și progresare a poziției. Din păcate, după o scăpare tactică la mutarea 27, în care reprezentantul Indiei nu l-a persecutat pe Abdusattorov, poziția s-a simplificat rapid și chiar dacă s-a luptat până când au mai rămas doar regii pe tablă, nicio parte nu a mai avut șanse la victorie. 

Anish Giri  - Alireza Firouzja - ½ - ½

După înfrângerea din runda a patra, Anish Giri a decis să joace o variantă pe care, considerând precizia și timpul de pe ceas, putem spune că o stăpânea foarte bine. Varianta provine din Apărarea Semislavă și chiar dacă nu i-a dat mari perspective de câștig, i-a oferit jucătorului olandez o partidă sigură și liniștită, exact de ce avea nevoie pentru a trece peste înfrângere și a se regrupa pentru rundele din a doua jumătate a turneului. Firouzja a părut mulțumit cu rezultatul egal având în vedere jumătatea de punct pe care o avea deja în avans și faptul că juca cu piesele negre.

Wesley So - Praggnanandhaa Rameshbabu - ½ - ½

Partida dintre So și Praggnanandhaa a fost prima Indiană a Regelui pe care am văzut-o în acest turneu. Și dacă de obicei această deschidere ne arată un spectacol pe contre, partida de azi ne arată că se poate juca și liniștit. Totuși, finalul nu a fost lipsit de șanse pentru reprezentantul Indiei. La fel ca în derby-ul împotriva lui Gukesh, când rezultatul meciului părea a fi evident, lui Pragg i se ivește ocazia de a lansa un atac extrem de puternic asupra regelui advers și care îi putea aduce victoria. Din păcate, nici de această dată nu valorifică ocazia.

Bogdan Deac - Ian Nepomniachtchi - ½ - ½

Poate cea mai lungă partidă pe care o vom avea în acest turneu, încheiată abia după 108 mutări, partida dintre Bogdan și Nepo a fost o luptă pentru victorie. Chiar dacă după deschidere ambii jucători au avut o abordare la fel de liniștită, într-un final teoretic de remiză, dar cu șanse de victorie doar pentru negru (turn contra turn + cal), Nepo a decis că e momentul să încerce să exploateze potențiale greșeli ale jucătorului nostru. Cu toate acestea, Bogdan nu i-a dat nicio emoție și nicio șansă de victorie și astfel s-a încheiat și ultima și cea mai disputată remiză a rundei 4.

Rezultate runda V

A cincea rundă de la Superbet Chess Classic România 2024 s-a finalizat  exclusiv cu remize. Clasamentul rămâne neschimbat

●      Maxime Vachier-Lagrave - Fabiano Caruana - ½ - ½

●      Gukesh Dommaraju - Nodirbek Abdusattorov - ½ - ½

●      Anish Giri  - Alireza Firouzja - ½ - ½

●      Wesley So - Praggnanandhaa Rameshbabu - ½ - ½

●      Bogdan Deac - Ian Nepomniachtchi - ½ - ½

Clasamentul după runda V

1.     Caruana Fabiano – 3,5 puncte

2.     Praggnanandhaa Rameshbabu – 3 puncte

3.     Gukesh Dommaraju - 3 puncte

4.     Vachier-Lagrave Maxime – 2,5 puncte

5.     Nepomniachtchi Ian – 2,5 puncte

6.     So Wesley – 2,5 puncte

7.     Firouzja Alireza – 2,5 puncte

8.     Abdusattorov Nodirbek - 2 puncte

9.     Giri Anish – 2 puncte

10.  Deac Bogdan – 1,5 puncte

Programul rundei a VI-a

Runda a șasea va începe marți, 2 iulie, la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest și se va disputa după cum urmează:

Fabiano Caruana - Ian Nepomniachtchi

Praggnanandhaa Rameshbabu  - Bogdan Deac

Alireza Firouzja - Wesley So

Nodirbek Abdusattorov - Anish Giri

Maxime Vachier-Lagrave - Gukesh Dommaraju

Prima mutare simbolică va fi făcută marți de legendarul șahist Garry Kasparov și de celebrul fotbalist Ioan Andone.

Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare

Evenimentul este accesibil publicului larg, iar iubitorii sportului minții pot rezerva bilete de AICI, pentru urmărirea partidelor dintre cei 10 Mari Maeștri, direct în sala de competiție. Biletele au fost puse la vânzare și sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-și asigure participarea pe pagina menționată anterior, în secțiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu mențiunea că trebuie păstrată liniștea în sala de competiție. Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renașterea caiacului românesc.

Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.

Premiile etapei din București ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 dolari pentru fiecare etapă de șah rapid și blitz. Totodată, ediția din 2024 va beneficia și de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasați la finalul întregului turneu.

Fondul de premiere al actualei ediții este pus la dispoziție de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.

Parteneri media: TVR, GSP.ro, Fanatik.ro, KISS FM, Prima Sport, Prima TV, Digi Sport, Digi 24, Antena 1, Antena 3

Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.  

Despre Saint Louis Chess Club

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale.

Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

Citește și:
S-au schimbat calculele după ultimele meciuri din Europa League » Cum se califică FCSB în play-off: șansele sunt imense
Campionate
S-au schimbat calculele după ultimele meciuri din Europa League » Cum se califică FCSB în play-off: șansele sunt imense
Jucătorul ridicat în slăvi de Mihai Stoica, „tăvălit” în direct de Basarab Panduru: „Mai puțin decât atât ce să faci?”
Europa League
Jucătorul ridicat în slăvi de Mihai Stoica, „tăvălit” în direct de Basarab Panduru: „Mai puțin decât atât ce să faci?”
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
Europa League
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează