Articol de Daniel Scorpie - Publicat miercuri, 10 iulie 2024 19:40 / Actualizat miercuri, 10 iulie 2024 20:15
Lamine Yamal (16 ani), extrema dreaptă spaniolă, ce a primit luni trofeul pentru jucătorul semifinalei cu Franța (2-1), este atacat xenofob în țară de simpatizanții Vox, partidul de extremă dreaptă, din cauza bucuriei sale de după gol. Starul celor de la FC Barcelona, ai cărui părinți sunt africani, mimează după ce înscrie ultimele trei cifre ale codului orașului natal Rocafonda, considerat de naționaliștii catalani ca un pol de sărăcie al Spaniei!
Probabil că ați remarcat modul deosebit în care Lamine Yamal celebrează reușite sale în tricoul Barcelonei și al echipei naționale a Spaniei. Puștiul, care și-a luat examenele de bacalaureat online la distanță, din Germania, în camera de hotel din cantonamentul Furiei Roja, a făcut în premieră la un Euro gestul cu degetele în fața camerelor TV.
Lamine Yamal a semnat o „bijuterie" în semifinala cu Franța
După ce a egalat scorul în semifinala de luni seară contra Franței, câștigată apoi de selecționata pregătită de Luis de la Fuente cu 2-1. Momentul a reprezentat un nou motiv de provocare pentru cei ce n-au încetat să-l conteste pe puștiul minor, implicat direct la patru goluri ale Spaniei la acest turneu final (trei assisturi și „bijuteria" din poarta lui Maignan, stâng magic de la 25 de metri!).
Mesajul lui Lamine Yamal, lobby pentru orașul natal
De unde a pornit conflictul? Colegul de cameră și de poante al lui Nico Williams i-a deranjat, până la atacuri și insulte pe rețelele sociale, pe simpatizanții și membrii partidului de extremă dreaptă Vox, care nu suportă creșterea imigranților și concentrarea persoanelor sărace și ce nu corespund tiparelor politice ale organizației, bazată pe naționalism.
Așa se face și cu mesajul de susținere transmis în direct de Yamal, prin intermediul camerelor de luat vederi, pentru cei care, la fel ca el, s-au născut în Rocafonda (în Mataro), o așezare rău famată în viziunea deformată a celor din Vox, considerată de extremiștii catalani o „periferie foarte săracă a societății", însă locul din care s-au ridicat destui talentați fotbaliști spanioli.
Partidul Vox este a treia forță politică a Spaniei
Adolescentul ce va împlini sâmbătă 17 ani mimează cu degetele și palmele ambelor mâini cifrele 3, 0 și 4, semnificând ultimii trei digiți ai codului poștal al Rocafondei, o suburbie considerată a concentra 24% din cei mai defavorizați financiar oameni din Spania. Și pe care adepții Vox, a treia forță politică în Spania, cu 3,6 milioane de voturi și 52 de locuri în Congresul Deputaților obținute la alegerile din noiembrie 2019, înființată în 2013 și condusă de Santiago Abascal, o detestă mult, considerând-o un fel de „Marsilie catalană".
Vox luptă împotriva unei „Catalonii islamizate"
Extrema dreaptă iberică a fost ținta urii rasiste în ultimele săptămâni, cu mesaje din cercurile de extremă dreapta ce clamau că nu susțin echipa națională. Din cauză că include jucători ca el, al cărui tată este marocan și a cărui mamă este din Guineea Ecuatorială. „Să se care înapoi în Maroc!", l-a atacat un naționalist furios, în pofida faptului că Yamal s-a născut în Esplugues de Llobregat, lângă Barcelona, și a crescut în Mataro.
„Gropi de gunoi multiculturale. Locuri în care voi, cei privilegiați, vreți să îi condamnați să trăiască pe cei mai umili spanioli", a scris Rocío de Meer pe contul său X (fostul Twitter). La una din vizitele sale în Mataro, secretarul general Ignacio Garriga (primul cunoscut politician afro-spaniol) a criticat o presupusă alianță între „stânga și islamism”, respingând totodată o „Catalonie islamizată".
Militanții Vox, atac rasist la o școală din Rocafonda
Un alt motiv pe care extrema dreaptă îl folosește pentru a-l ataca pe starul azulgrana e că tatăl său a aruncat cu ouă într-un cort Vox din cartier, fapt pentru care a fost amendat și i s-a cerut să prezinte public scuze: „În acea zi, fiul meu zbura cu echipa națională în Ungaria pentru a reprezenta țara și acești oameni au stat lângă o școală publică unde există tot felul de rase și i-au insultat pe elevi.
Părinții africani ai lui Yamal s-au despărțit în 2010
Mama mea a plătit impozite aici timp de 50 de ani, iar bunicul meu a fost soldat. Ei nu au dreptul să-mi spună «întoarce-te în țara ta!», pentru că Spania e patria mea", a declarat Mounir Nasraoui în timpul procesului intentat, potrivit El Español.
Și a conchis: „Ceea ce face Vox este greșit, suntem în secolul XXI". Tatăl internaționalul rojo, cu 13 selecții și trei goluri, de meserie zugrav, e marocan și s-a despărțit de mama fotbalistului, Sheila Ebana, chelneriță, originară din Guineea Ecuatorială, atunci când puștiul Barcei avea trei ani.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!