SPORTURI  »  FORMULA 1  »  CONTROVERSĂ

The Guardian: „Faptul că Ralf Schumacher a recunoscut că e homosexual va avea un impact pozitiv asupra Formulei 1”

Ralf Schumacher (stânga), alături de fosta sa soție și de iubitul său / Foto: Instagram
Ralf Schumacher (stânga), alături de fosta sa soție și de iubitul său / Foto: Instagram

Articol de - Publicat marti, 16 iulie 2024 12:04 / Actualizat marti, 16 iulie 2024 14:28

Fostul pilot Ralf Schumacher (49 de ani) a recunoscut în fața lumii întregi că e gay, deși provine dintr-o disciplină care aparține exclusiv testosteronului. The Guardian crede că decizia sa de a-și dezvălui apartenența sexuală îi va inspira și pe alții, făcându-i să nu se mai ascundă și să se teamă de reacția celor din jur.

„Mulți ani la rând, piloții care duc o viață extravagantă alături de femei frumoase au fost imaginea strict legată de lumea Formulei 1. Schimbarea aceasta e binevenită, deși se petrece lent”, scrie jurnalistul Giles Richards.

Duminică, Ralf, fratele mai mic al lui Michael Schumacher, a anunțat că are o relație cu un alt bărbat. Schumacher cel mic este doar al treilea om din universul sporturilor cu motor care și-au recunoscut homosexualitatea din 1950 încoace.

Ralf Schumacher a fost prezent pe pistele din Formula 1 între anii 1997 și 2007 și a fost însurat timp de 14 ani cu Cora Schumacher, care fusese foto model și de care s-a despărțit în 2015.

Femei frumoase și sumar îmbrăcate - lucruri obișnuite odinioară în sporturile cu motor

Zvonurile despre viața sa personală însă existau chiar din timpul activității sale în circuit și au persistat și după ce Ralf a renunțat la cariera pe patru roți.

„F1 și-a prezentat întotdeauna piloții ca pe niște personaje apropiate ca imagine gladiatorilor - vitezomanii care petrec la greu. Iar la petreceri erau mereu înconjurați de femei frumoase.

Acestea nu trebuiau să lipsească nici de pe fiecare traseu în parte, erau parte din showul F1, o normalitate sexualizată unde prezența fetelor sumar îmbrăcate era de la sine înțeleasă”, notează The Guardian.

Rezultatul era unul limpede: cine nu se încadra în tiparul impus de imaginea puternic masculină a acestui sport era împins la o parte, batjocorit și marginalizat.

Chiar dacă lucrurile privind diversitatea sexuală s-au schimbat remarcabil la nivel global, Formula 1 a rămas, o vreme, blocată în conservatorism.

Homosexualii, nu mulți în F1, erau batjocoriți și marginalizați

Unul dintre rarele exemple de bărbați gay care au cunoscut succesul în F1 este Matt Bishop, fost editor la revista F1 Racing, care a devenit directorul de comunicare al echipei McLaren în 2007.

Apoi a trecut la Aston Martin, iar acum deține propria agenție de PR, care s-a ocupat, de-a lungul timpului, de patru campioni mondiali: Lewis Hamilton, Jenson Button, Fernando Alonso și Sebastian Vettel.

El a fost primul om din F1 care și-a recunoscut homosexualitatea și care și-a împărtășit perspectiva despre cele trăite într-o lume care nu accepta bărbații care preferau bărbați.

„Simțeam că sunt ținta comentariilor și privirilor homofobe. Cele mai multe erau remarci erau făcute departe de urechile mele, dar un pilot al cărui nume nu-l voi dezvălui îmi spunea «poponar gras» direct în față”, a povestit Bishop.

Odată, pilotul în cauză a strigat în gura mare aceste cuvnte jignitoare în zona boxelor. Bishop l-a ignorat, dar un alt pilot, Alex Wurz, i-a luat apărarea, confruntându-l pe agresor și spunându-i, destul de dur, să se calmeze.

Wurz, care este acum președintele Asociației Piloților de Grand Prix, și Bishop sunt acum prieteni apropiați.

Formula 1 a îmbrățișat în ultimii ani diversitatea, deși lucrurile se mișcă mult mai greu ca în alte domenii

Sub conducerea sa, Formula 1 a făcut, în ultimii ani, eforturi pentru a-și îmbunătăți imaginea la capitolele egalitate, diversitate și incluziunea a comunității LGBTQ în tot ce înseamnă sporturi cu motor.

Acum, evoluția se simte în lumea F1. „Mulți angajați din F1 fac parte din comunitatea LGBTQ+, iar asta are un impact pozitiv și asupra piloților care ar vrea, într-o bună zi, să recunoască public că sunt homosexuali.

În trecut aceasta era, categoric, o problemă fundamentală”, notează The Guardian.

Hurley Haywood, primul pilot care a recunoscut public că e gay

Primul pilot cu statut de vedetă care a recunoscut că este gay înaintea lui Ralf Schumacher a fost Hurley Haywood. Americanul a câștigat cursa de 24 de ore de la Le Mans și pe cea tot de 24 de ore, de la Daytona, de cinci ori.

De-a lungul glorioasei sale cariere, Haywood a apărut în fotografii alături de o sumedenie de femei frumoase, deși era gay și asta se cam știa printre oamenii cu care lucra.

Dar fostul pilot, acum în vârstă de 76 de ani, a recunoscut că i-a fost teamă să facă acest lucru public, făcându-și griji că-și va pierde fanii și cariera.

Haywwod s-a retras din curse în 2012 și a anunțat de-abia în 2018 că este homosexual, după ce un tânăr fan i-a spus că fusese batjocorit toată viață pentru că e gay.

Haywood i-a spus atunci să fie el însuși. „I-am zis că nu contează cum este, ci contează cine este. Oamenii țin minte întotdeauna caracterul pe care-l ai, nu altceva”, a spus Haywood.

Mărturisirea acelui tânăr i-a dat lui Haywood curajul necesar de a-și declara public preferințele sexuale, în speranța că și mai mulți oameni își vor schimba viața în bine și se vor simți mai comod în propria lor piele.

„Decizia lui Ralf Schumacher de a dezvălui acest detaliu va avea un impact pozitiv asupra piloților și asupra celorlalți oameni din lumea sporturilor cu motor.

Așa cum spunea și Haywood în 2019, schimbarea se petrece, nu foarte lent, dar se petrece”, a conchis Giles Richards în The Guardian.

Ralf Schumacher, născut pe 30 iunie 1975 la Hurth-Hermulheim (Germania), a concurat între 1997 și 2007 pentru echipele Jordan, Williams și Toyota.

A participat la 182 de Grand Prix-uri și a obținut 6 victorii și 27 de clasări pe podium. A încheiat pe locul 4 CM din 2001 și 2002.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (2)
MamaLiga
MamaLiga  •  16 Iulie 2024, 14:23

Asa este,intrăm în normalitate având în fiecare sector de munca persoane gay,them/they,de culoare,cu dizabilități,etc. Cucu îți mai găsești loc de munca în vest dacă ești bărbat alb,heterosexual și în putere :)))

dante69
dante69  •  16 Iulie 2024, 14:20

The Guardian este un organ de propaganda de extrema stanga, pro migratie in masa, anti alba, si oficios al ideologiei lgbt. Ce putau ei altceva sa debiteze decat aberatii.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează