SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

Reacțiile canotorilor români care au adus alte trei calificări în finalele de la Jocurile Olimpice » De la „nu subestimăm pe nimeni” la „nu am venit aici să facem cadouri”

Florin Arteni și Florin Lehaci în acțiune la JO 2024 Foto: COSR
Florin Arteni și Florin Lehaci în acțiune la JO 2024 Foto: COSR

Articol de - Publicat miercuri, 31 iulie 2024 16:02 / Actualizat miercuri, 31 iulie 2024 17:50

Alte trei bărci tricolore au obținut calificarea în finală după ziua a cincea de concurs la Vaires-sur-Marne: Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, respectiv Florin Arteni și Florin Lehaci la dublu rame, Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle categorie ușoară. Deocamdată, România are 8 echipaje care se vor bate pentru medalii în zilele următoare.

Încă o zi de emoții și efort pe apele de la Vaires-sur-Marne, la 20 de kilometri est de Paris, iar „tricolorii” aveau în față alt set de provocări. Într-o atmosferă cu multă umiditate, după ploaia de peste noapte, primii au intrat în luptă Florin Arteni și Florin Lehaci în semifinale la dublu rame.

Ei au câștigat cursa și, la a doua participare olimpică, însă prima în această probă, așteaptă ultimul act cu încredere.

Florin Lehaci: „Până acum tactica noastră este foarte bună”

„Am avut o cursă perfectă, cursa pe care ne-am propus-o și pe care am pregătit-o. După cea din serii, care nu ne-a ieșit foarte bine, învățăm din asta și se vede că învățăm foarte repede pentru că acum am făcut cu totul altceva”, a explicat Lehaci la zona mixtă, unde băieții au venit după refacere.

„A fost o cursă minunată, a fost totul bine. Avem o echipă, tare, puternică, foarte încrezătoare, tânără, motivată și până la final eu cred că o să fie un tezaur cu care vom pleca acasă de aici”, a confirmat și Arteni.

Cei doi fac parte și din barca de 8 plus 1 rame, care în serii a făcut o cursă strategică, a mers într-un ritm lent observând că nu are rost să se bată pentru primul loc, singurul care asigura calificarea directă în finală.

„După cum se vede, până acum tactica noastră este foarte bună, avem încredere în antrenorul nostru, Antonio Colamonici, și în cei care îl ajută şi suntem încrezători că vom face și de acum încolo alegerile bune, așa cum am făcut și până acum”, a elaborat Florin Lehaci pe marginea acelei decizii.

Îi așteaptă cea mai importantă cursă din cariera lor de până acum. „Suntem foarte încrezători pentru finală. Adversarii poate cred că au un avantaj în fața noastră după serii, dar e bine să creadă asta pentru că acel avantaj nu există. Noi ştim foarte bine ce avem de făcut și o să dăm tot ce avem mai bun”, a subliniat Lehaci.

Ioana Vrînceanu: „Cursele sunt foarte diferite, toată lumea luptă”

La scurt timp după ei, mai puțin de 10 minute, a început semifinala aceleiași probe, dar la feminin, în care Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, campioane europene la ultimele două ediții, au concurat contra puternicelor olandeze Ymkje Clevering și Veronique Meester.

Reacțiile canotorilor români care au adus alte trei calificări în finalele de la Jocurile Olimpice » De la „nu subestimăm pe nimeni” la „nu am venit aici să facem cadouri”
Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel în acțiune în semifinale Foto: COSR

Acestea au trecut primele linia, urmate de românce. „Am făcut o cursă bună. Am avut adversare puternice, știam că semifinala va fi tare, dar cred că cel mai important lucru este că ne-am calificat în finală. Finala s-ar putea să fie diferită, vom vedea vineri”, a spus Ioana.

„Am plecat încrezătoare. Știam că avem adversarele din Olanda, care sunt campioane mondiale. Nu le-am subestimat. Am știut că este vântul contră și poate fi un avantaj pentru noi că suntem antrenate pe distanță lungă și cunoșteam celelalte adversare. Știam ce pot și unde le putem înțepa, să zic așa”, a adăugat Roxana.

Înainte de cursă, ca de fiecare dată, fetele și-au urat: Baftă! Și și-au atins scopul. Ce va fi mai departe pentru medaliatele mondiale cu bronz de anul trecut?

„Va fi o luptă în șase, da, finala este de șase. Nu facem predicții, așteptăm. Cursele sunt foarte diferite, toată lumea luptă, a venit cu un gând aici și noi la fel”, a subliniat Vrînceanu. „Toată lumea de la Mondiale și până acum a mai progresat, a mai îmbunătățit, nu subestimăm pe nimeni, ne facem cursa noastră, știm ce avem de făcut și vrem să fim cât mai sus”, este sublinierea Roxanei.

Ioana are și o observație legată de condițiile de concurs. „Ne-am bucura dacă vântul s-ar pune un pic invers, nu ne deranjează, dar când eram acasă și aveam vânt un pic ajutător, mergea mult mai bine, eram mult mai rapide. Acum nu știm cum sunt și celelalte pe vânt ajutător. Oricum ar fi, pentru noi e bine pentru că avem foarte mult antrenament, ducem orice cursă și așteptăm finala”, a încheiat ea.

Cel mai bun timp pentru românce la dublu vâsle categorie ușoară

Gianina van Groningen și Ionel Cozmiuc au câștigat cu un avans clar semifinala a doua la dublu vâsle categorie ușoară, în 6:56,65, cea mai rapidă, primele trei clasate având timpi mai buni decât câștigătoarea primei semifinale, Marea Britanie, 6:59,79.

Reacțiile canotorilor români care au adus alte trei calificări în finalele de la Jocurile Olimpice » De la „nu subestimăm pe nimeni” la „nu am venit aici să facem cadouri”
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc în semifinale la JO Foto: COSR

„Noi ne-am făcut cursa pe care am tot antrenat-o și acasă. Am plecat foarte hotărâte și s-a văzut că am pus o barcă peste celelalte concurente. Nu mai țineam cont de cine e în dreapta sau în stânga, ci doar să fim noi în față și să nu ne lăsăm acaparate de mulțime de pe lângă, pentru că de la 1000 m începem să îi auzim pe spectatori.

Acum o să ne odihnim o zi pentru că poimâine avem finală și va fi o altă cursă”, a spus Gianina.

Ne simțim foarte bine. Nu suntem aici să facem cadouri, dacă cineva ne va învinge o va face pentru că sunt mai bune decât noi. Noi vom da totul pe pista de concurs și după linia de finiș nu vom avea niciun regret”, a asigurat Ionela.

Cele două se află la a treia participare olimpică, după Rio și Tokyo, iar acum este ultima prezență a probei lor în programul olimpic. În 2016 erau foarte tinere, patru ani mai târziu s-au confruntat cu probleme medicale. Acum par în vârful valorii lor.

„Cred că suntem mai mature și de aici vine și încrederea în barca noastră, în noi. Am muncit foarte mult anul acesta, nu mai avem emoțiile pe care le aveam când eram mai tinere. Mergem mai calculat la start, iar aceste lucruri cred că ne dau un plus de încredere și de calm atunci când ne urcăm în barcă și suntem la start”, spune Van Groningen.

Ionela Cozmiuc: „Mă gândesc că mă cheamă Mariana sau cum o fi”

„Emoții aveam la începutul carierei, acum nu mai avem, doar ne bucurăm de Jocurile Olimpice și cred că ăsta este un lucru foarte bun.

Când am învățat să vâslesc la juniori, Andreea Dulamă, fostă canotoare, m-a învățat să vâslesc, mi-a povestit că la primul ei concurs tot auzea de pe margine cum un antrenor o încuraja pe o altă sportivă și ea s-a gândit în toată cursa aceea că pe ea o cheamă Daniela. Așa și noi, când aud de pe margine că se strigă un alt nume, eu mă gândesc că pe mine mă cheamă Mariana sau cum o fi, nu contează”, a încheiat Cozmiuc cu umor.

Programul finalelor în care sunt români calificați

  • Joi, 1 august
  • 12:18 » dublu vâsle (f) Ancuța Bodnar, Simona Radiș
  • 12:30 » dublu vâsle (m) Andrei Cornea, Marian Enache
  • 12:50 » 4 rame (f) Magdalena Rusu, Adriana Adam, Maria Tivodariu, Amalia Bereș
  • 13:10 » 4 rame (m) Ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă
  • Vineri, 2 august
  • 12:30 » dublu rame (m) Florin Arteni, Florin Lehaci
  • 12:42 » dublu rame (f) Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel
  • 13:22 » dublu vâsle categorie ușoară (f) Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc
  • Sâmbătă, 3 august
  • 11:50 » 8 plus 1 rame (f) Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu
  • se mai pot califica două bărci, schif simplu masculin și 8 plus 1 rame masculin

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (2)
huhurez
huhurez  •  31 Iulie 2024, 18:45
Postat de sandrafan2012 pe 31 Iulie 2024, 16:32

Voi fi prezent sambata la Vaires-sur-Marne, intr-un peisaj nobil, sa urmaresc cursele de canotaj. Cei mai multi va uitati la fotbal, probabil, eu luam pe vremuri breakfastul la Ambasada SUA, presa straina la Intercontinental, cognacul la Ambassade de France...

si cina la doi s-un sfert :))

sandrafan2012
sandrafan2012  •  31 Iulie 2024, 16:32

Voi fi prezent sambata la Vaires-sur-Marne, intr-un peisaj nobil, sa urmaresc cursele de canotaj. Cei mai multi va uitati la fotbal, probabil, eu luam pe vremuri breakfastul la Ambasada SUA, presa straina la Intercontinental, cognacul la Ambassade de France...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează