SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

FOTO ISTORIE LA PARIS: Canotajul și-a făcut treaba la JO: două medalii într-o zi » Andrei Cornea și Marian Enache, AUR la dublu vâsle » Simona Radiș și Ancuța Bodnar au luat argintul

ISTORIE LA PARIS: Andrei Cornea și Marian Enache, AUR FABULOS la dublu vâsle. Foto: Raed Krishan (GSP.ro) +30   FOTO
ISTORIE LA PARIS: Andrei Cornea și Marian Enache, AUR FABULOS la dublu vâsle. Foto: Raed Krishan (GSP.ro)

Articol de , , - Publicat joi, 01 august 2024 13:16 / Actualizat joi, 01 august 2024 15:31

România a câștigat, joi, două medalii pe apele de la Vaires-sur-Marn, într-o zi de maximă importanță pentru canotajul românesc. Irezistibilii Andrei Cornea și Marian Enache au câștigat medalia de aur la dublu vâsle masculin, în timp ce Ancuţa Bodnar și Simona Radiș au luat argintul la dublu vâsle feminin. Ajungem la patru medalii la Paris, după cele două obținute de David Popovici, aur la 200 metri liber și bronz la 100 metri liber.

UPDATE 13:10 | Ultimele emoții: finala de la 4 rame băieți

E ultima cursă de astăzi a României, cu Ştefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă și Ciprian Tudosă luând startul în finala de 4 rame! Barca României a încheiat o cursă de urmărire extrem de complicată pe poziția a cincea.

A fost ultima reprezentație a delegației de canotaj a României pe ziua de azi. Bilanțul? Aur la dublu vâsle pentru Andrei Cornea și Marian Enache, argint la dublu vâsle feminin pentru Ancuţa Bodnar și Simona Radiş.

UPDATE 13:00 | Încheiem pe locul 4 la patru rame feminin

Într-un ritm amețitor, la baza din Vaires-sur-Marn a urmat cursa de la 4 rame feminin, cu Adriana Adam, Maria Lehaci, Magdalena Rusu și Amalia Bereș în acțiune.

Româncele au pornit remarcabil și au fost pentru o perioadă în spatele bărcii olandezelor, cele care au condus inițial cursa. Dar adversitatea s-a întețit pe parcurs, iar barca noastră s-a văzut cu alte probleme pe cap: Noua Zeelandă și Marea Britanie au venit tare din urmă și ne-au expus, iar până la urmă România a încheiat pe locul 4, imediat sub podium.

Olandezele au încheiat în aceeași manieră impunătorare în care începuseră cursa, în timp ce podiumul a fost completat de Marea Britanie și Noua Zeelandă. Româncele au tras din răsputeri să se agațe de locul 3, dar barca neozeelandeză a fost intangibilă până la linia de sosire. Iată clasamentul final de la dublu rame feminin:

ISTORIE LA PARIS: Canotajul și-a făcut treaba la JO: două medalii într-o zi » Andrei Cornea și Marian Enache, AUR la dublu vâsle » Simona Radiș și Ancuța Bodnar au luat argintul
Clasamentul la 4 rame feminin

UPDATE 12:30 | Andrei Cornea și Marian Enache, AUR FABULOS la dublu vâsle

Andrei Cornea și Marian Enache au cucerit medalia de AUR în proba de dublu vâsle! Au pornit tare, pe culoarul 1, și n-au renunțat nicio clipă. Au rezistat incredibil atacurilor perechii din Olanda și au câștigat cu un ecart liniștitor! Este al doilea aur al delegației României, după cel obținut de David Popovici în proba de 200 metri liber înot!

N-a existat mult timp de respiro după argintul câștigat cu multă trudă de Ancuţa Bodnar și Simona Radiş, a urmat în scurt timp cursa de la dublu vâsle, cu Andrei Cornea și Marian Enache pornind puternic de pe culoarul unu. Începutul băieților a fost energic, deși rezistența bărcii olandezilor - ce sperietură am tras spre jumătatea cursei! - a fost dârză și problematică.

Românii au cedat șefia cursei pe o bucată, dar finalul le-a aparținut și a fost la superlativ pentru ai noștri. Maiestuoși, i-au lăsat în urma pe olandezi și au adus prima medalie de aur canotajului romanesc, după un final de colecție.

Clasamentul final:

ISTORIE LA PARIS: Canotajul și-a făcut treaba la JO: două medalii într-o zi » Andrei Cornea și Marian Enache, AUR la dublu vâsle » Simona Radiș și Ancuța Bodnar au luat argintul
  • La jumătatea cursei, Andrei Cornea și Marian Enache au fost primii!
  • 0,32 secunde e distanța între olandezi, liderii la 1.500 metri, și români

UPDATE 12:18 | Ancuţa Bodnar și Simona Radiş, argint la dublu vâsle

Ancuţa Bodnar și Simona Radiş au câștigat medalia de argint în proba de dublu vâsle de la Jocurile Olimpice! Au fost întrecute de sportivele din Noua Zeelandă, Brooke Francis și Lucy Spoors.

Ancuţa Bodnar și Simona Radiş au început mai bine decât în semifinale. La 500 de metri, româncele erau la o egalitate aproape perfectă cu Marea Britanie. La jumătatea cursei, sportivele „tricolore” ocupau prima poziție, cu un ecart de peste o secundă.

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, argint la Jocurile Olimpice de la Paris / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, argint la Jocurile Olimpice de la Paris / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, argint la Jocurile Olimpice de la Paris / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, argint la Jocurile Olimpice de la Paris / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, argint la Jocurile Olimpice de la Paris / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
+25 FOTO

Noua Zeelandă a tras incredibil, a mărit viteza și s-a instalat în frunte. S-a dat o bătălie palpitantă. Câțiva centimetri le-au despărțit pe Simona și Ancuța de aur, mai exact 24 de sutimi.

Clasamentul final:

ISTORIE LA PARIS: Canotajul și-a făcut treaba la JO: două medalii într-o zi » Andrei Cornea și Marian Enache, AUR la dublu vâsle » Simona Radiș și Ancuța Bodnar au luat argintul
  • La 500 de metri, un sfert din cursă, Ancuța și Simona sunt pe locul secund. Marea Britanie are un avans minim.
  • La jumătate cursei, româncele sunt primele! Au 1,12 secunde avans față de Marea Britanie.
  • La 1.500 de metri, Noua Zeelandă a venit puternic din spate. România e pe 2, la 0,25 secunde în spate.

UPDATE 11:25 | Barca masculină de 8 plus unu merge în finală

Barca masculină de 8 plus unu s-a calificat în finala A. Mihăiţă Ţigănescu, Laurenţiu Danciu, Bogdan Băitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Florin Lehaci, Adrian Munteanu au încheiat recalificările pe locul 3, cu timpul de 5:30,00.

„Tricolorii” aveau nevoie să învingă doar un echipaj, primele cinci avansând în finala pentru medalii. La fel ca în serii, a fost o abordare tactică pentru a asigura calificarea și a-i menaja, în același timp, pe Florin Lehaci și Florin Arteni, care mâine vor evolua în finala de dublu rame.

România nu a mai avut barcă de 8 plus 1 masculin în finala olimpică din 1996, de la Atlanta, iar singura medalie, de argint, a fost cucerită în 1992, la Barcelona.

UPDATE 11:10 | Mihai Chiruță nu a trecut de semifinale la schif simplu

Mihai Chiruță, canotorul care a concurat în proba de schif simplu la Jocurile Olimpice calificând barca după regata de la Lausanne, s-a clasat pe locul al cincilea în semifinala a doua și va evolua în finala B. O întrecere dominată de germanul Oliver Zeidler, triplu campion mondial și european.

„Tricolorul” a fost în poziția a cincea la toate reperele cursei, încheind în 6:52,95, în timp ce învingătorul a avut 6:35,77, cel mai bun timp olimpic. Primii trei din fiecare semifinală s-au calificat în ultimul act, acolo unde se împart medaliile.

„Se adună foarte multă experiență. A fost ceva minunat să concurez contra ce-i mai bun în lume și cu siguranța acesta e un start bun pentru cariera mea”, a spus apoi canotorul în vârstă de 25 de ani. „O să mă antrenez mai mult, urmează să visez mai mult și să visez la ceva mai măreț”, a adăugat Mihai.

„Am apreciat în timp câte un alt canotor, dar în nebunia mea nu am un idol și am spus-o mereu pentru că îmi place să fac lucrurile în felul meu, îmi place să merg pe un drum pe care eu îl construiesc, nu făcut de alții”, a încheiat tânărul.

Canotajul este sportul în care România își pune speranțele unor noi medalii. Ancuța Bodnar și Simona Radiș, canotoarele care au adus singurul titlu olimpic al delegației tricolore la ediția de la Tokyo, vor ținti să-și conserve titlul. Ele vin după o semifinală tremurătoare, la capătul căreia au declarat că vor repara erorile și că „finala va fi perfectă”

Alte trei bărci, dublu vâsle masculin, în premieră în finală olimpică la această probă, apoi echipajele de 4 rame (masculin și feminin) vor ieși cu speranțe la podium pe apele de la Vaires-sur-Marne.

Programul sportivilor români la canotaj:

  • 11:00 » schif simplu (m), semifinale » Mihai Chiruţă semifinala 2 (primii 3 se califică în finală)
  • 11:20 » 8 plus unu (m) recalificări » Mihăiţă Ţigănescu, Laurenţiu Danciu, Bogdan Băitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Florin Lehaci, Adrian Munteanu (primii 4 se califică în finală)
  • 12:18 » dublu vâsle (f) finală » Ancuţa Bodnar, Simona Radiş
  • 12:30 » dublu vâsle (m) finală » Andrei Cornea, Marian Enache
  • 12:50 » 4 rame (m) finală » Adriana Adam, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Amalia Bereş
  • 13:10 » 4 rame (m) finală » Ştefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă

Simona Radiș și Ancuța Bodnar vor încă un aur olimpic

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioanele olimpice de la Tokyo, au avut o cursă grea în semifinalele de marți. Au recuperat fantastic în final și au obținut biletul într-o finală unde vânează aurul.

„A fost o cursă grea şi pentru noi, una nu dintre cele mai reușite”, a admis Simona la zona mixtă. „Am făcut unele mici greșeli care s-au văzut prin faptul că nu am reușit să ne facem un ritm atât de bun, astfel încât să fim mai în față și să nu aveți voi atât de multe emoții. Dar important este că am încheiat bine și finala va fi una perfectă”, a spus Simona Radiș, după semifinală.

„Nu a fost cea mai bună cursă a noastră, dar am luptat până la ultima lovitură. Şi datorită acestui lucru am reușit să câștigăm și să le ajungem pe celelalte. Drept dovadă, că eram pe patru”, a subliniat, la rândul ei, Ancuța Bodnar.

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (53)
lucian_iasi85
lucian_iasi85  •  02 August 2024, 20:09
Postat de unurtr pe 01 August 2024, 12:55

Sunt cel mai fericit că nu am avut dreptate. Mai bine să fiu eu înjurat și să câștige România. Nu mă supăr. Să luăm 30 de medalii de acum încolo, dar probleme sportului românesc rămân.

Problemele sportului românesc sunt mai mult decât evidente. Dar trebuie sa ne susținem toți sportivii nu sa facem predicții negative doar din cauza problemelor sportive din țară .

MaxiP
MaxiP  •  01 August 2024, 19:07
Postat de constantin_dejanovici pe 01 August 2024, 12:42

Cornea/Enache, cu adevărat fabulos. Cumva, scenariul din cursa precedentă, dar de data asta ai noștri au fost în rolul neozeelandezelor. În ritmul acesta, depășim bilanțul din 2000 și 2004.

Cred ca am fost printre cei mai optimisti romani cu privire la rezultatele de la aceste JO (desi consider ca a fost mai mult realism), insa totusi nu vad aproape nici matematic cum am putea egala numarul de medalii luate la Atena, nu mai vorbesc de Sydney. Probabil va fi cea mai buna de la Beijing incoace, cam sigur de la Londra incoace, dar Atena si Sydney au fost practic ultimele 2 editii in care Romania chiar a stut sus ca nr de medalii la JO, apoi a urmat efectiv alta era. Speram sa incepem alta, dar o facem cu pasi mici, nu avem cum sa atingem 19 medalii. Eu sper la 10.

MaxiP
MaxiP  •  01 August 2024, 19:04
Postat de dragos_r pe 01 August 2024, 13:09

Hai sa depasim Rio, de depasit Sidney sau Atena e absolut imposibil :))) Sanse reale la aur mai avem la canotaj in doua probe (dublu feminin categorie usoara si 8+1 feminin) si la canoe 1000 prin Catalin Chirila. Si nici aici nu e garantat ca vom lua aur. Aici se lupta toata lumea, nu doar noi. Pe Bodnar si Radis le dadeau toti deja cu aurul la gat, dar nu e asa usor.

Deja am depaist Rio. Eu sper sa depasim Beijing-ul, Londra nu cred ca se pune problema sa nu o facem, adevarat, Atena imposibil. Nu cred ca la momentul inceperii cursei le dadea cineva sigur cu aurul la gat pe Bodnar si pe Radis, dupa cursa din semi-finale. Pur si simplu ne asteptam la orice, de la un aur castigat cat se poate de lejer, la absenta de pe podium. A fost o proba complet haotica in toate etapele, pana la urma putem spune ca a iesit bine. Si nici inainte de JO, desi inclinam sa credem ca sunt favorite, au fost semne ca nu mai domina atat de clar ca acum 2-3 ani. Plin de surprize la JO, da, nimic nu e sigur, acum legat de barca feminina de 8+1 feminin chiar nu cred ca se pune problema sa nu castige. Pur si simplu e mult peste celelalte, acolo as spune ca nu avem emotii. Chirila pare si el de top 2, dar sunt destui buni, dupa ce curse am vazut in diferite sporturi, clar nimic nu e garantat. In rest fara favoriti, dar cu anumite sanse, barca de dublu rame, dublu vasle categorie usoara, sigur ca putem spera la titluri olimpice intr-o zi buna. Dar medalii vor mai fi destule, sunt destul de convins, chiar mai multe ca pana acum.

Vezi toate comentariile (53)
Comentează