Articol de Remus Dinu - Publicat sambata, 03 august 2024 19:27 / Actualizat duminica, 04 august 2024 04:58
Inovația francezilor, care au montat un stadion temporar de 13.000 de locuri la doi pași de Turnul Eiffel, se dovedește a fi un succes pe măsură la Jocurile Olimpice. Turiștii sunt dați pe spate de ambientul istoric și merg să urmărească întrecerile de volei pe plajă din incinta „Eiffel Tower Stadium” în ciuda prețurilor piperate ale biletelor, care ajung să coste și 300 de euro. La „negru”, biletele se duc și spre 1.000 €.
Jocurile Olimpice de la Paris au transformat capitala Franței într-un muzeu universal al sportului, iar unele obiective istorice din „Orașul Luminilor” s-au transformat peste noapte în arene improvizate pentru evenimentul planetar în plină desfășurare.
Grand Palais des Champs-Élysées, de exemplu, găzduiește, într-un peisaj idilic, întrecerile de scrimă, centrul de expoziție Porte de Versailles primește spectatori la tenis de masă, iar competiția de tir cu arcul s-a desfășurat pe aleile Esplanadei Invalizilor, un spațiu construit la sfârșitul secolului al XVII-lea pentru a găzdui veteranii de război. Un plus de farmec și istorie presărat peste revenirea Jocurilor Olimpice la Paris după 100 de ani.
Samba pe plajă, la doi pași de Turneul Eiffel
Dar francezii au vrut să-și maximizeze opțiunile și să valorifice la superlativ absolut fiecare colțișor din centrul metropolei.
Așa a fost gândită amplasarea, în Parcul Champ de Mars, în imediata vecinătate a Turnului Eiffel, a unui stadion temporar cu o capacitate de 13.000 de locuri, care găzduiește întrecerile de volei pe plajă, masculin și feminin, și care va rămâne acolo și pentru Jocurile Paralimpice.
Atunci, pe arena care aduce puțin cu stadioanele „Artur Ashe” și „Louis Armstrong” de la US Open va avea loc turneul de fotbal pentru persoane nevăzătoare.
Situată fix între Turnul Eiffel și celebra Şcoală Militară aflată la sud-estul Parcului „Champ de Mars”, construită în 1750, în timpul regelui Ludovic al XV-lea, arena poate găzdui până la 13.000 de spectatori.
Rețetă sud-americană în miezul Parisului
Până acum, ideea amplasării unui stadion la poalele Turnului Eiffel, într-o locație simbolică pariziană, pare că s-a transformat într-un real câștig la capitolul vizual-artistic.
Stadionul s-a umplut aproape fără excepție, iar atmosfera devine electrică în special la partidele desfășurate seara, când din „Doamna de Fier a Parisului” începe un joc de lumini seducător.
Atmosferă vibrantă și festivă
E, fără îndoială, o „injecție” de atmosferă sud-americană aplicată într-unul dintre locurile favorite de promenadă ale francezilor și care aduce un plus de culoare într-o disciplină prin definiție atractivă.
Tribunele se animă cu muzică ritmată în timpul meciurilor, sunt îmbinate stiluri precum samba și reggaeton, iar organizatorii încurajează spectatorii să danseze și să participe activ la eveniment.
1.500 de voluntarisunt alocați pentru competițiile de volei pe plajă de pe „Eiffel Tower Stadium”
Varianta low-cost, din înaltul Turnului Eiffel
Iar cei care nu se îndură să scoată bani din buzunar pentru a plăti biletul de intrare în arenă aleg o soluție ceva mai low-cost.
În schimbul unei sume ce poate fi și de 10 ori mai mică, poți privi meciurile de volei de la balcoanele Turnului Eiffel. Te costă între 15 și 35 de euro, în funcție de nivelul la care vrei să urci, pentru a avea acces în turnul-simbol al Parisului, de unde turiștii pot surprinde o amintire „instagramabilă” cu arena.
Franța și-a propus încă din momentul candidaturii să valorifice pe toate planurile reperele emblematice ale orașului, mai ales că istoricul oraș beneficiază de unele monumente și locații la mare căutare printre turiști.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat