SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CONTROVERSĂ

„Eu m-am luptat de una singură cu toată lumea” » Fosta atletă Caster Semenya o sprijină pe pugilista Imane Khelif și vorbește despre umilința îndurată încă din adolescență

Caster Semenya (Africa de Sud) Foto: Getty Images
Caster Semenya (Africa de Sud) Foto: Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 11 august 2024 09:17 / Actualizat vineri, 06 septembrie 2024 13:39

Caster Semenya, dublă campioană olimpică la 800 metri, la Londra 2012 și Rio de Janeiro 2016, a declarat că este foarte deranjată de faptul stigmatizarea legată de gen este încă foarte prezentă la Jocurile Olimpice.

Cazul pugilistelor Imane Khelif (Algeria) și Lin Yu-Ting (Taiwan), care au fost ținta batjocurii publice după ce Federația Internațională de Box a anunțat că niciuna nu trecuse testul care să demonstreze că pot participa la competiții alături de alte femei, a marcat-o profund pe Caster Semenya.

„Eu m-am luptat de una singură cu toată lumea” » Fosta atletă Caster Semenya o sprijină pe pugilista Imane Khelif și vorbește despre umilința îndurată încă din adolescență
Imane Khelif, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice! Imagini de la festivitatea de premiere, cu mii de algerieni sărbătorind triumful / FOTO: Raed Krishan (GSP)

Atât Khelif, cât și Lin sunt femei cu caracteristici biologice masculine. Și lui Caster Semenya (33 de ani) i s-a interzis să concureze din aceleași motive, cazul atletei ajungând la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Pugilista algeriană Imane Khelif a fost acuzată de când au început Jocurile Olimpice că ar fi bărbat, iar pe Semenya a dus-o gândul la suferința pe care a îndurat-o în lumea sportului încă din adolescență.

„Oare există cineva acolo care să le susțină pe aceste sportive? Eu am fost singură și a trebuit să mă descurc în acele condiții”, a declarat Caster Semenya reporterilor CNN.

„E un lucru care te poate doborî din punct de vedere psihic”.

Khelif și Lin au câștigat titlurile olimpice la Paris, la categoriile 66, respectiv 57 de kilograme, dar acuzațiile că sunt bărbați și că nu au ce căuta în același ring cu femeile au curs de-a lungul întregii competiții de la Paris.

Caster Semenya: „Oamenii tind să uite că nu pot controla natura”

„Noi, oamenii, tindem să uităm că nu controlăm natura”, a spus Semenya, care nu a putut fi prezentă la Jocurile Olimpice de la Paris din cauza unei reguli institute în anul 2019, care privește nivelul admis de testosteron la sportive.

Semenya a reușit să anuleze această regulă anul trecut, la CEDO. Ea spune că sportivii se antrenează și muncesc atât de mult, încât performanțele lor nu pot fi atribuite doar caracteristicilor biologice.

Semenya a constatat însă că discriminarea există și acum. Deși CIO le-a acceptat în întrecerile de box pe Khelif și Lin, răul fusese deja făcut. Totuși, sud-africanca recunoaște că e un pas înainte față de discriminarea pe care a fost nevoită s-o suporte ea.

Khelif „s-a născut femeie, a fost înregistrată la starea civilă drept femeie, și-a trăit toată iața drept femeie, în pașaportul ei scrie că e femeie”, a declarat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO.

Caster Semenya apreciază această schimbare de perspectivă, dar a cerut o mai mare implicare a Comitetului Internațional Olimpic în mai multe discipline, pentru ca federațiile de specialitate să nu-și mai discrimineze sub nicio formă sportivii.

Caster Semenya: „Aceste acuzații te dezumanizează”

„CIO ar trebui să se asigure că toți sportivii care iau parte la Jocurile Olimpice sunt protejați”, a adăugat Caster Semenya. „N-ar trebui să mai existe nicio organizație care să intervină și să semene discordie între oameni, să discrimineze, să dezumanizeze sportivii”.

„Din punct de vedere psihologic, toată povestea asta te poate demoraliza teribil”, a mai spus atleta despre acuzațiile pe care a trebuit să le suporte de-a lungul carierei sale.

Și nu doar sportivele au fost afectate de scandalul în privința genului lor și a dezbaterii asupra dreptului lor de a participa la Jocurile Olimpice.

Caster Semenya a vorbit și despre presiunea asupra părinților sportivelor cu dereglări hormonale

În timpul competiției de la Paris, tatăl lui Khelif, presat de scandalul din jurul lui Imane, a prezentat în mod public certificatul de naștere al fiicei sale și poze ale acesteia din copilărie,.

„Ca părinte, ți se rupe inima”, spune Semenya, care acum este mama a doi copii. „Ești asaltat de niște oameni care nu știu nimic despre tine, care te interoghează, care își violează intimitatea și toate astea se petrec în public”, a adăugat sportiva, care a ținut să sublinieze că propriii ei părinți au fost devastați de felul în care ea a fost tratată.

„Părinții trebuie să prefacă mereu că totul e bine-mersi. Pe dinăuntru, chestia asta îi distruge”, a mai spus sportiva sud-africană.

Înainte de finala olimpică, Semenya a avut un sfat simplu pentru Imane Khelif: „Concentrează-te pe ce știi tu să faci cel mai bin. Concentrează-te asupra lucrurilor pe care le poți controla.

Știi că ești sportivă. Știi că ești femeie și mai știi că ești puternică. Te vei descurca de minune. Toate aceste discuții sunt ca o furtună care va trece”.

Semenya are hiperandrogenism, adică nivelul său de testosteron, homon specific masculin, este mai ridicat decât în cazul majorității femeilor. Acest fapt a ridicat întrebarea dacă nu cumva este avantajată în mod natural în timpul competițiilor.

După victoria de vineri, pugilista algeriană Imane Khelif a respins încă o dată toate acuzațiile. „Sunt în întregime îndreptățită să particip această competiție. Sunt la fel de femeie ca orice altă femeie. M-am născut femeie. Îmi duc viața ca femeie. Concurez ca femeie”, a spus Khelif.

Caster Semenya se luptă de zece ani cu World Athletics în privința dreptului de a participa la competiții

Semenya se luptă cu Federația Internațională de Atletism (World Athletics) de aproape zece ani în privința reglementărilor legate de nivelul testosteronului.

După ce a pierdut de două ori apelurile în fața World Athletics, Semenya a câștigat în 2023 procesul de la CEDO, organism care a dictat eliminarea acestor reguli.

Din cauza acetor reglementări care ar fi obligat-o să ia medicamente pentru reducerea nivelului hormonal, Caster Semenya nu și-a putut apăra titlul olimpic la Tokyo 2021.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Stranieri
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Tensiuni înaintea unui nou duel Kosovo – România, programat diseară » Îndemnul căpitanului echipei kosovare: „Haideți să îi primim așa pe români!”
Handbal
Tensiuni înaintea unui nou duel Kosovo – România, programat diseară » Îndemnul căpitanului echipei kosovare: „Haideți să îi primim așa pe români!”
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (5)
traveller
traveller  •  11 August 2024, 15:25
Postat de AlexandraN pe 11 August 2024, 12:52

Deja se exagereaza peste limita bunului simt. La nivel uman, inteleg si le compatimesc. Platesc o vina care nu e a lor, n-au cerut sa fie "nature freaks". Dar platesc tot fara vina si sportivele dezavantajate de aceste adversare. Ca sa nu mai fie umilite, ce-ar zice sa practice alt sport, unde testosteronul sa nu fie prea important. Gimnastica ritmica? Artistica? Inot sincron? Sau, ca sa nu para bataie de joc, tir, tir cu arcul? Prea scumpe? Atunci maraton, triplusalt, 100 mg sau orice proba de atletism in afara de cele 3 interzise? Nu cred ca se mai poate schimba ceva pt sportivele de acum, dar ce-ar fi ca, pe viitor, sa instituim pedepse pt antrenori si federatii. Gen: esti antrenor, selectezi o astfel de sportiva pt sportul/ proba nepotrivita? Suspendare pe viata. Esti federatie si accepti? Amenda si suspendare 4 ani. Ca sa nu mai fie nimeni discriminat.

Cine sa suspende, daca la cel mai inalt nivel, adica CIO, sunt acceptate? MARE ATENTIE: Ce s-a intamplat acum la box cu cele doua sportive care nu sunt femei nu e decat inceputul. De acum incolo vom vedea din ce in ce mai multe situatii similare. Si de fiecare data daca cineva va indrazni sa protesteze, i se va aminti de ce s-a antamplat acum, la Paris. Si nu europenii, americanii, australienii vor recurge la asemenea metode pentru a castiga medalii, ci tarile fara rezultate notabile, din Africa sau Asia, carora altfel le va fi foarte greu sa urce pe podiumul olimpic.

mzm1
mzm1  •  11 August 2024, 13:56

Khelif a câștigat medalia de aur cu 5-0! Și-a snopit partenera! Adică, practic, nu a avut adversar! Deci, normal că e... bărbată!

VanBasten2000
VanBasten2000  •  11 August 2024, 13:19

Semenya seamana cu nevasta lui Random. Asa, feminina, cum ii place lui.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează