Articol de Marius Mărgărit - Publicat luni, 26 august 2024 15:53 / Actualizat luni, 26 august 2024 17:27
Cifrele detaliate ale meciurilor, cele pe care antrenorii se bazează atât de mult în ultimii ani, când analizează prestația echipei, dar și a jucătorilor, nu sunt întotdeauna extrem de relevante.
GSP.ro a analizat cei mai importanți indicatori în cazul Rapidului, încercând să găsească, în termenii aritmeticii fotbalului, care a fost secretul primei victorii a giuleștenilor în acest sezon al Superligii. Cea de la Iași, unde Petrila și compania s-au impus, dar nu fără emoții pe final, cu 2-1.
Detaliul care arată de ce Rapid a câștigat cu Poli Iași
Comparând cifrele cu cele din precedentele 6 runde, în care echipa alb-vișiniilor înregistrase 5 remize și un eșec, la Iași acestea au fost cam în nota generală de până atunci.
Posesia a fost 57%-43% în favoarea moldovenilor, dar nu e nicio noutate. Pentru că nici în precedentele partide Rapid nu a avut mai mult mingea, doar în duelul de la Ploiești (66%-34%), când a pierdut cu 1-0! Acea partidă a fost una a paradoxurilor. Giuleștenii au fost superiori la mai toate capitolele și totuși au fost învinși.
La Arad, cu UTA, scorul posesiei a fost egal, 50%-50%, ca și cel de pe tabelă (1-1), însă echipa lui Lennon suferise groaznic în repriza secundă. Iar recordul negativ s-a înregistrat în Giulești, cu Sepsi (2-2), când Rapidul a avut numai 32% din timp mingea, față de 66% în dreptul covăsnenilor.
Nici la capitolul atacuri, pase/reușite, șuturi/pe poartă, intercepții, deposedări sau driblinguri nu a fost vreo cifră care să iasă în evidență și să explice succesul de la Iași. Cu o singură excepție, cea a duelurilor.
Mai dominanți în dueluri ca niciodată
Singurul indicator care ar putea fi cheia victoriei cu Poli Iași ar fi cel al duelurilor câștigate. Moldovenii au tranșat în favoarea lor 99, în timp ce giuleștenii au 120. Cele mai multe de până acum, în cele 7 runde de campionat. Și cea mai mare diferență pentru Rapid, la redebutul lui Marius Șumudică pe banca tehnică, după 13 ani.
La acest capitol, alb-vișiniii mai câștigaseră, dar la diferențe mici, numai în partidele cu UTA (96-89, în deplasare) și cu CFR (98-95, acasă). Dar de fiecare dată nu au reușit să se impună, terminând acele partide doar la egalitate, 1-1, respectiv 2-2.
În rest, pierduseră mereu. În ultima rundă au dominat net, semn că de la venirea sa, cu numai două zile înainte de meci, Marius Șumudică a reușit cumva să le imprime un adaos de agresivitate elevilor săi. Un detaliu care ar putea conta enorm și pentru viitorul meci, un alt derby, cel cu Universitatea Craiova, în Bănie, sâmbătă (21:30).
Cifre maxime sau minime ale Rapidului în cele 7 etape
- CEA MAI BUNĂ POSESIE: 66%-34% în deplasare, cu Petrolul, meci pierdut cu 1-0
- CEA MAI SLABĂ POSESIE: 32%-66%, acasă, cu Sepsi, remiză 2-2
- CELE MAI MULTE PASE/REUȘITE: 491/403, în deplasare, cu Petrolul (241/170)
- CELE MAI PUȚINE PASE/REUȘITE: 225/157, acasă, cu Sepsi (585/497)
- CELE MAI MULTE DRIBLINGURI: 25, în deplasare, cu Petrolul (5)
- CELE MAI PUȚINE DRIBLINGURI: 3, acasă, cu Dinamo (5)
- CELE MAI MULTE DUELURI CÂȘTIGATE: 120, în deplasare cu Poli Iași (99)
- CELE MAI PUȚINE DUELURI CÂȘTIGATE: 73, în deplasare, la Buzău (82)
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern