Articol de Aurelian Botezatu - Publicat joi, 29 august 2024 12:43 / Actualizat joi, 29 august 2024 12:59
Albaștrii riscă suspendarea din cupele europene în 2025 - 2026, dacă se califică, urmare a problemelor pe care le au cu respectarea fair-play-ului financiar.
Chelsea a făcut mai multe manevre financiare în ultimul timp, pentru a se încadra în cerințele fair-play-ului financiar impus de UEFA. Dar tocmai a aflat că forul continental interrzice ceea ce în Premier League este (încă) permis!
Arrtificiile financiare făcute de Chelsea nu sunt acceptate de UEFA
Forul de la Nyon tocmai și-a confirmat poziția cu privire la înregistrarea veniturilor. UEFA nu va permite cluburilor să înregistreze câștiguri din vânzarea de active către companiile surori, ceea ce Chelsea a făcut pentru a reduce pierderile în această vară.
Patronul Todd Boehly și Clearlake, compania care deține clubul în acte, au compensat o parte din deficitul acestuia vânzând două dintre hotelurile lui Chelsea unei companii soră, pentru 76,5 milioane de lire sterline (91 milioane de euro). Echipa feminină, la rându-i, a fost vândută companiei-mamă cu două zile înainte de încheierea exercițiului financiar în iunie.
În Premier League încă e permisă strategia la care a apelat Chelsea
Premier League încă n-a închis această porțiță de scăpare care i-a permis lui Chelsea să înregistreze astfel de vânzări ca venit. Însă UEFA va împiedica cluburile să beneficieze de venituri prin vânzarea activelor în acest fel - relatează cotidianul britanic The Times.
Orice sancțiune pentru încălcarea regulilor financiare ale Uefa nu ar afecta Chelsea în Conference League, ediția 2024 - 2025. Însă cel puțin teoretic, dacă nu se conformează, ar putea fi exclusă din fotbalul european sezonul viitor, pe fondul unei multitudini de alte pedepse. Uefa a subliniat că toate cazurile ar urma să fie evaluate individual de grupul său independent.
Milan a plătit scump, Manchester City a scăpat de sancțiuni la TAS
Regulile privind profitul și sustenabilitatea, utilizate în Premier League, permit cluburilor să piardă maximum 105 milioane de lire sterline (125 milioane de euro) pe o perioadă de trei ani. Dar regula „câștigurilor din fotbal” a Uefa permite cluburilor să piardă doar 34,5 milioane de lire sterline (41 milioane euro) de-a lungul a două sezoane.
În 2019, AC Milan a ajuns la o înțelegere cu UEFA și a executat o interdicție de un an în cupele europene, din cauza multiplelor încălcări financiare. Iar în 2020, Manchester City a fost exclusă din Liga Campionilor timp de doi ani și a fost amendată cu 25 de milioane de lire sterline (30 milioane de euro), după ce a încălcat fair-play-ul financiar. Interdicția pentru „cetățeni” a fost ulterior anulată de Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).
Ești expert în fotbalul intern? Plasează gratuit predicțiile tale și câștigă superpremiile puse în joc!
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!