OPINII  »  RAPID - U CLUJ 0-2

Ce ar spune acum analistul Șumudică?

Alexandru Barbu, jurnalist GSP
Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de - Publicat luni, 16 septembrie 2024 22:57 / Actualizat marti, 17 septembrie 2024 23:32

Antrenorul Rapidului e acasă în Giulești după 13 ani ca să fie bătut de U Cluj. Ca angajat al unui site sau al unei televiziuni, Marius Șumudică și-ar fi masacrat iubirea vieții, de la A1 până la titulari și rezerve. Din postura oficială va cere timp, adică fix de ce nu a beneficiat Neil Lennon.

E o seară a antonimelor. Se înfruntă în Giulești un club susținut de privați respectabili cu o echipă în care autoritățile locale pompează bani din buzunarele contribuabililor.

Una are pe bancă un antrenor-circar, cealaltă un tehnician sobru, pe care nu l-ar mișca nici un gol marcat de Nistor de la 50 de metri. Rapid și-ar fi propus podiumul după 8 etape și e pe 11, U Cluj țintea play-off-ul și e prima.

Sunt și puncte comune. Ambele au tradiție și suporteri.

Rapid se face că atacă, U Cluj conduce

Stadionul e plin, Sebastian Colțescu fluieră startul.

Pe Rapid o prinde 16 septembrie cu fundașul dreapta Braun în stânga apărării și cu extrema stângă Micovschi în dreapta atacului. Promițător. Față de victoria cu Dinamo, Sabău îi scoate pe Blănuță și pe Rață din primul „11”. Curios.

Ce ar spune acum analistul Șumudică?
U Cluj a învins-o cu 2-0 pe Rapid / foto: Cristi Preda (GSP)

Atacurile alb-vișiniilor sunt purtate de o linie de mijloc nouă, care organizează greoi fazele, împiedicat, nu elaborat. E o impresie, poate falsă, că Rapid controlează totuși primele zeci de minute. De la distanță, chiar remote. Dar U e periculoasă, stă la pândă și răspunde la șuturile lui Petrila cu semiocazii.

Rapid nu e o echipă legată, n-are nici cap, nici coadă, nici trunchi. Reușitele sunt întâmplătoare, cum altfel când schimbi jucători, antrenori și conducători la foc continuu de 4 luni încoace?

Fricoasă - sau pragmatică, așa cum ne vor stresa experții TV să înțelegem -, U deschide scorul. Thiam și Berto, sau Boupendza&N'Jie versiunea din Ardeal, rad apărarea gazdelor cu o combinație obișnuită, care ne arată și de ce Pașcanu a revenit a doua oară în România deși în 2019 era semifinalist de Euro. Șucu bate nervos în scaun, nu înțelege cum o afacere în care investește milioane continuă să dea greș.

Șumudică nu a mințit, se simte demitizarea

E pauză, momentul perfect ca Șumudică să pună în practică know-how-ul etalat în emisiuni cu toate aromele. Duminică, Becali a schimbat 4 jucători după prima repriză. Șumudică înlocuiește 3 titulari - atât de slab să fi fost în selecția formulei de start sau atât de inspirat încât să rescrie partida în repriza decisivă?

Cu Pop, Kait și Emmers pe teren, fără Micovschi, Hromada și Grameni, Rapid va fi doborâtă curând, ca Silaghi în careu de Braun.

Înscrie Nistor de la 11 metri, Burmaz ratează o șansă importantă, Thiam trimite în bară, Silaghi trece pe lângă 3-0. Trece și timpul, Rapid e mai slabă decât în prima repriză. E un chin să-i vezi pe giuleșteni construind și încercând să desfacă un oponent experimentat, închis etanș, deschis numai când trebuie.

Iată că Marius Șumudică a spus adevărul, nu are o baghetă magică. Abia a învins la Iași, la Craiova nu a tras spre poartă o repriză întreagă și în etapa a 9-a capotează contra lui U. E minutul 80, fanii părăsesc arena, se simte pentru prima oară demitizarea copilului răsfățat de Giulești, disperat să antreneze farmecul vieții convins că jobul i se potrivește lui cel mai bine.

Final. Și avem răspunsul: Șumudică a fost slab și în alcătuirea primului „11”, și la schimbări, și în pregătirea partidei în care mai vechiul coleg de cameră Neluțu Sabău l-a subordonat. Dar e la început, Rapidul are răbdare cu antrenorii. Cu unii.

Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont
Superliga
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont

Comentarii (50)
1280
1280  •  19 Septembrie 2024, 16:28

Uite ca mai sunt și ziaristi care scriu corect și curajos . Felicitări ! Sunteți câteva clase peste Drejan și Grigoriu care tot timpul se plâng ca sunt …ziaristi . Care scriu în funcție de cum bate vântul … dar ei sunt corecți în mințile lor .

Laguioleq
Laguioleq  •  19 Septembrie 2024, 14:44

Ce comentează Șumudică după meci parcă ar fi spus prin gura lui Hagi; fără noimă.

ray51
ray51  •  19 Septembrie 2024, 11:44

Sumi nu este un barbat matur, de temut. I se pare ca poate dribla antrenoratul cu bucatele de zahar, cu urcatul in spatele jucatorilor (in gluma, nu?), cu soptitul la ureche a unor adevaruri evidente (asta-i apropierea de jucatori, nu?), cu baterea vazduhului cu pumnul (cunoastem gestul, nu?), etc. Nu toata lumea fi sir Alex, dar un comportament mai adecvat varstei si rezultatelor nu strica.

Vezi toate comentariile (50)
Comentează