Articol de David Marinescu - Publicat marti, 17 septembrie 2024 12:00 / Actualizat marti, 17 septembrie 2024 13:44
Comisia de Disciplină și Etică din FRV va analiza miercuri dosarele candidaților: Adin Cojocaru, actualul președinte, va lupta cu omul de afaceri Horațiu Nicolau, și cu managerul Rapidului, Marian Ștefan.
Pe 24 septembrie erau programate alegeri pentru toate funcțiile din Comitetul Director al Federației Române de Volei, dar acestea au fost amânate pentru 2 octombrie, în urma intervenției Agenției Naționale pentru Sport. Asta pentru că ANS a descoperit neconcordanțe în Statutul FRV și Convocatorul FRV, publicat pe site.
Totul se leagă de vechimea pe care trebuie să o îndeplinească un candidat la funcția de președinte. În statutul Federației Române de Volei sunt trecuți 10 ani, dar Consiliul Director a votat în aprilie 2023 diminuarea perioadei la 8 ani.
Când comisia de redactare a întocmit documentația, a rămas trecută greșit condiția pentru candidatură, cu vechimea de minimum 10 ani, nu cu 8 ani, cum fusese adoptată. Iar documentația, semnată de președintele Adin Cojocaru și secretarul general Constantin Ispas, a ajuns la avocatul Dinel Alexandru. Cel care, probabil, a verificat-o doar „pe diagonală" și a trimis-o mai departe în instanță.
De atunci, toată lumea din volei știa că trebuie să ai cel puțin 8 ani în structurile federale, dar inclusiv pe site-ul oficial rămăsese vechiul articol, cu 10 ani.
Va putea candida Horațiu Nicolau?
Astăzi este ultima zi în care se pot depune dosare de candidatură pentru funcțiile de conducere ale Federației Române de Volei. Fără îndoială, alegerile pentru funcția de președinte sunt cele mai interesante, ținând cont de candidatura omului de afaceri Horațiu Nicolau. Între timp a intervenit și al treilea candidat, managerul Rapidului, Marian Ștefan.
Toată lumea voleiului se întreabă dacă Horațiu Nicolau, fost voleibalist, va putea candida la alegerile din 2 octombrie. Mâine, pe 18 septembrie, se vor analiza dosarele de candidatură, iar Horațiu Nicolau speră că documentele depuse îi vor convinge pe membrii Comisiei de Disciplină și Etică din cadrul Federației.
Din câte se pare, Nicolau a depus mai multe declarații ale unor oameni de volei, precum Viorel Manole și Dan Gîrleanu, pentru a dovedi cei 10 ani de activitate în structurile voleiului românesc.
O persoană ancorată în voleiul din România a spus pentru GSP.ro: „Este greu de crezut că dosarul domnului Nicolau va fi validat. Nu se pot lua în calcul niște simple declarații. În statutul FRV Volei se specifică clar că trebuie depuse adeverințe. Nu văd cum Comisa de Etică și Disciplină va putea valida un dosar pe baza unor simple declarații. Sper ca membrii Comisiei să judece corect, pentru că altfel se va lăsa cu plângeri penale. Am auzit că domnul Florin Dragomir s-a antepronunțat în privința dosarului și a afirmat prin mai multe cercuri că va ține cont de acele declarații. Vom vedea ce va fi și cum se va judeca, mai ales că dosarele vor fi analizate și de către Consiliul Director”.
Aceeași persoană a adăugat: „Este foarte dubios cum și-a găsit domnul Nicolau 10 ani de activitate, ținând cont că în adresa pe care a trimis-o Consiliului Director în luna august avea doar 9 ani”.
Cine face parte din Comisia de Disciplină și Etică a FRV?
Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Volei are trei membri. Ei vor fi cei care vor verifica dosarele candidaților. Cei trei membri sunt: avocatul FR Volei, Dinel Alexandru, și doi arbitri, Florin Dragomir și Eduard Popescu, ambii cu studii juridice.
Doi sau trei candidați la funcția de președinte?
În funcție de decizia Comisiei de Etică și Disciplină vom afla câți candidați vor fi pentru funcția de președinte. Până în acest moment, este cert că vor fi doi candidați care îndeplinesc condițiile impuse de statut. Este vorba de actualul președinte, Adin Cojocaru, și de Marian Ștefan, managerul secției de volei a clubului Rapid.
În funcție de verdictul Comisiei de Etică și Disciplină rămâne de văzut dacă lupta pentru funcția de președinte se va duce între 2 sau 3 candidați.