INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

ULTIMA ORĂ Probleme mari la FIFA » Infantino a convocat ședință de urgență înainte de startul noii competiții

FIFA trăiește periculos. Gianni Infantino a făcut o ședință de urgență. Foto: Imago
FIFA trăiește periculos. Gianni Infantino a făcut o ședință de urgență. Foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 21 septembrie 2024 16:56 / Actualizat sambata, 21 septembrie 2024 18:50

Președintele FIFA, Gianni Infantino, încearcă din răsputeri să stabilească cadrul definitiv pentru primul Campionat Mondial al Cluburilor cu 32 de echipe, cu mai puțin de nouă luni înainte de startul competiției care se dorește a fi disputată o dată la patru ani.

Drepturile de transmisie TV, încă nevândute, dau peste cap tot planul forului mondial.

Infantino a convocat o ședință de urgență cu directorii de televiziune la nivel mondial pentru a stârni interesul pentru prima ediție a noii competiții, ce se va disputa în Statele Unite ale Americii.

FIFA, în haos: noul Campionat Mondial al Cluburilor, în mare pericol

Până în acest moment, FIFA nu a anunțat încă radiodifuzorii, locațiile meciurilor, bazele de antrenament, sponsorii și premiile pentru participare.

Prin urmare, cluburi precum Manchester City, Chelsea, Bayern Munchen, Inter și Juventus - printre altele – nu pot prognoza cât vor încasa din participare.

Cluburile se așteptau la un total de peste 50 de milioane de euro garantați, dar situația actuală nu poate reflecta aceste cifre.

Problemele ar fi pornit de la negocierile cu Apple, pentru un acord global de streaming, care au eșuat, informează The Athletic. Din acel moment, Infantino a început să caute disperat alți broadcasteri, însă fără succes.

1 miliard de dolaria fost oferta făcută de Apple, FIFA solicită 4 miliarde.

Radiodifuzorii, la rândul lor, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul scăzut al unor echipe participante. Absența cluburilor precum Barcelona, Manchester United, Arsenal, Liverpool sau AC Milan i-a făcut pe mulți dintre aceștia să fie reticenți în a lua în considerare o eventuală ofertă pentru turneu.

Infantino i-a cerut sprijinul lui Al-Khelaïfi

Posibila participare a lui Lionel Messi, de la Inter Miami, depinde în continuare de câștigătorea MLS, în timp ce echipa lui Cristiano Ronaldo, Al-Nassr, nu va fi prezentă.

Disperat să liniștească cluburile europene, Infantino a cerut sprijinul președintelui lui Paris Saint-Germain, Nasser Al-Khelaïfi, care este și șeful Asociației Cluburilor Europene (ECA).

FIFA a decis să implice cluburile în acest proces, aspect anunțat și într-un comunicat de presă cu privire la licitația pentru vânzarea drepturilor de transmisie.

Probleme mari la FIFA » Infantino a convocat ședință de urgență înainte de startul noii competiții
Logo-ul oficial al competiției Campionatul Mondial al Cluburilor

Negocierile cu sponsorii, în aer

Pe lângă problemele de difuzare, negocierile cu sponsorii sunt și ele în impas. Sponsorii care au încheiat contracte până acum nu acceptă ca turneul să fie tratat ca o nouă competiție, din rațiuni financiare.

Modul de distribuire a premiilor în bani este și el un mister total. Nici caracteristicile trofeului pus în joc nu sunt cunoscute. În schimb, FIFA a definitivat logo-ul.

Și sindicatele de jucători sunt împotrivă. PFA, AIC, UNFP și FIFPro se opun cerințelor impuse jucătorilor în noul format, considerând că programul va fi unul suprasolicitant.

Un jucător care ar ajunge până în ultima fază a competiției, legitimat la un club din Europa, ar avea mai puțin de 3 săptămâni de vacanță până la pregătirea pentru noul sezon.

Cum se desfășoară Campionatul Mondial al Cluburilor 2025

Competiţia programată în perioada 15 iunie - 13 iulie 2025, cu un an înainte de Cupa Mondială organizată în SUA, Canada şi Mexic, reunește 32 de participante distribuite în 8 grupe. Faza grupelor va fi urmată de optimi de finală. Până în acest moment, sunt cunoscute 30 de participante, după cum urmează:

  • Al Ahly (Egipt) – 2020/21, 2022/23 și 2023/24 Liga Campionilor CAF, Wydad (Maroc) – Liga Campionilor CAF 2021/22, ES Tunis (Tunisia) - calea clasamentului CAF, Mamelodi Sundowns (Africa de Sud) - calea clasamentului CAF, Al Hilal (Arabia Saudită) – Liga Campionilor AFC 2021, Urawa Red Diamonds (Japonia) – Liga Campionilor AFC 2022, Al Ain (Emiratele Arabe Unite) - Liga Campionilor AFC 2023/24, Ulsan HD FC (Coreea de Sud) - calea clasamentului AFC;
  • Chelsea (Anglia) – Liga Campionilor UEFA 2020/21, Real Madrid (Spania) – Liga Campionilor UEFA 2021/22 și 2023/24, Manchester City (Anglia) – Liga Campionilor UEFA 2022/23, Bayern Munchen (Germania) – calea clasamentului UEFA, Paris Saint-Germain (Franța) – calea clasamentului UEFA, Inter Milano (Italia) – calea clasamentului UEFA, Porto (Portugalia) - calea clasamentului UEFA, Benfica (Portugalia) – calea clasamentului UEFA, Borussia Dortmund (Germania) - calea clasamentului UEFA, Juventus (Italia) - calea clasamentului UEFA, Atletico Madrid (Spania) - calea clasamentului UEFA, FC Salzburg (Austria) - calea clasamentului UEFA;
  • Monterrey (Mexic) – Cupa Campionilor CONCACAF 2021, Seattle Sounders (SUA) – Cupa Campionilor CONCACAF 2022, Club Leon (Mexic) – Cupa Campionilor CONCACAF 2023, Pachuca (Mexic) - Cupa Campionilor CONCACAF 2024, Auckland City (Noua Zeelandă) – calea clasamentului OFC, Palmeiras (Brazilia) – Libertadores CONMEBOL 2021, Flamengo (Brazilia) – Libertadores CONMEBOL 2022, Fluminense (Brazilia) – Libertadores CONMEBOL 2023, River Plate (Argentina) - calea clasamentului CONMEBOL, Boca Juniors (Argentina) - calea clasamentului CONMEBOL.

Repartizarea cluburilor

Iată cum sunt repartizate locurile în funcție de confederațiile internaționale de fotbal din care fac parte cluburile:

  • CAF (Africa) - 4 echipe CAF. Trei din Liga Campionilor CAF și una din clasamentul confederației.
  • AFC (Asia) - 4 echipe. Trei din Liga Campionilor AFC și una din clasament.
  • UEFA (Europa) - 12 echipe. Patru din UEFA Champions League și opt din clasament.
  • CONCACAF (America de Nord și Centrală, Caraibe) - 4 echipe. Toate din Cupa Campionilor CONCACAF.
  • OFC (Oceania) - o echipă. Prin clasament.
  • CONMEBOL (America de Sud) - 6 echipe. Patru prin Libertadores CONMEBOL și două din clasament.
  • Țara gazdă - o echipă.

Formatul Campionatului Mondial al Cluburilor 2025:

  • O fază a grupelor compusă din opt grupe a câte patru echipe per grupă, care joacă într-un un singur joc.
  • Primele două echipe din grupă avansează în optimile de finală.
  • O etapă eliminatorie directă cu un singur meci, din optimile de finală până în finală.
  • Fără play-off pentru locul trei.
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB - Petrolul 1-1 » Dramatism în Ghencea! Petrolul smulge un punct în minutul 90+4, după ce a jucat în superioritate din minutul 30
Superliga
FCSB - Petrolul 1-1 » Dramatism în Ghencea! Petrolul smulge un punct în minutul 90+4, după ce a jucat în superioritate din minutul 30
Anunță un sponsor nou imediat după FCSB - Petrolul: „Sunt discuții avansate. Vor primi bonus de victorie pentru acest meci!”
Superliga
Anunță un sponsor nou imediat după FCSB - Petrolul: „Sunt discuții avansate. Vor primi bonus de victorie pentru acest meci!”
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului
Superliga
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează