OPINII  »  OPINIE

Antonio, fa caldo, și neContenitul Napoli!

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat marti, 24 septembrie 2024, 14:01 / Actualizat marti, 24 septembrie 2024 14:48

Napoli, campioana Italiei din urmă cu două sezoane, este, după primele cinci etape, prima în top dintre aspirantele la coroana cu lauri din Serie A. Cu un punct în spatele revelației Torino, squadra azzurra (nu naționala fostă campioană a Europei în 2021) a lui Antonio Conte s-a suit iar pe cai mari. După Contele de Monte Tristo, antrenorul de 55 de ani a transformat în 5 săptămâni o trupă de pluton într-o favorită eventuală la scudetto!

Amintesc că în urmă cu cinci săptămâni scriam că Antonio Conte și-ar putea face subit valizele și să plece de la Napoli după numai două luni de la angajarea sa (cu un salariu foarte generos, ca mai peste tot pe unde a lucrat la cluburi de la Juventus încoace!) de către producătorul de filme și de (un) scudetto, Aurelio De Laurentiis.

Antonio, fa caldo, și neContenitul Napoli!
Antonio Conte a cucerit ca antrenor 5 titluri de campion: 3 cu Juventus, unul cu Inter și altul cu Chelsea / Foto: Imago

La doar patru meciuri distanță și trei întăriri primite, plus o „debarasare” - dorită de toată lumea! - de golgheterul fostei campioanei din ediția 2023-2024, situația s-a schimbat radical în orașul de lângă Vezuviu, unde se respiră din nou aerul tare al înălțimilor „calcistice”.

10puncte a strâns Napoli după primele 450 de minute ale acestui campionat. În ultimele patru runde din Serie A, după „neprezentarea” de la Verona și adevăratul start, trupa lui Antonio Conte e lider, cu golaveraj 9-1!

Doar un gol primit din penalty în șase ore de joc!

Vă invit, așadar, să analizăm ce și cum s-a schimbat, grație mâinii fostului „Conte de Monte Tristo”. Cel care și declara critic (dar făcând o analiză foarte adevărată!) că „nu mă așteptam deloc să găsesc echipa în stadiul de reconstrucție chiar de la fundație, însă dacă Napoli a încheiat stagiunea trecută pe locul al zecelea, nu e deloc din cauza ghinionului, a arbitrajelor sau a altor felurite alibiuri formulate, ci aceasta a fost VALOAREA ei”.

Contraperformanță produsă de trei antrenori perindați pe „Diego Maradona”, Rudi Garcia, Walter Mazzarri și Francesco Calzona, selecționerul Slovaciei, egala României din grupă la EURO 2024.

Cu echipa pe care o avem la dispoziție este cel mai ușor, ar fi fost mai dificil să continuăm cu 3-4-2-1. Sunt destul de mulțumit, ne-am descurcat bine în apărare, dar în atac puteam profita mai bine de unele situații. Lukaku mai are de lucrat încă la condiția fizică pe care eu i-o cer!
Antonio Conte, antrenor Napoli, după nului cu Juventus

Dar cum a ajuns Napoli să nu primească decât un gol (și acela din penalty!), în meciul în care Parma a și deschis scorul în deplasare, dar trupa lui Man și Mihăilă a suferit o „remontada” (1-2) într-o jumătate de oră cu portarul-căpitan de ocazie Delprato?

Și să scuture plasele porților lui Skorupski, Delprato și Scuffet (doar Di Gregorio a scăpat cu poarta intactă pe Allianz Stadium, sâmbătă)?

80de șuturi la poartă a trimis Napoli în cinci etape (16 în medie pe meci), cea mai ofensivă echipă din Serie A. A marcat de nouă ori, cu un gol mai puțin decât Inter și două sub AC Milan. Deține și al doilea cel mai bun golaveraj (+5), după Juventus (6-0)

Antonio Conte, care s-a plâns pe bună dreptate că lotul este slăbuț și că așteaptă întăririle promise de patron (în afara lui Alessandro Buongiorno, ce deja îi fusese adus, cu 35 de milioane de euro, de la Torino), a așteptat și a avut răbdare.

La fel ca tifosii azzurri, pe care i-am remarcat că după 3-0 cu Bologna acasă au aplaudat și nu l-au „haterit” sau murmurat măcar după rușinea cu Hellas (0-3), chiar la debutul său la Napoli, oferindu-i un bilet de favoare!

98de meciuri l-a avut Antonio Conte la dispoziție pe Romelu Lukaku la Inter, belgianul livrând 66 de goluri și 19 assisturi

Rezultatul? După pauza provocată de meciurile interțări din Nations League sau calificările continentale pentru CM 2026, Conte a avut timp să integreze noile și scumpele achiziții promise de către De Laurentiis.

Avantajul considerabil de a nu juca în Europa!

Și aici eu aș vrea să insist pe faptul că Antonio beneficiază de avantajul (deloc de neglijat) de a nu a avea grijile participării în cupele europene. Față de ceea ce nu au parte nici Simone Inzaghi la Inter, Thiago Motta și Paulo Fonseca la Milan, care nu pot avea la dispoziție săptămâna întreagă mereu pentru a pregăti fiecare înfruntare din Serie A!

Dovadă evoluția campioanei Italiei de după nulul cu Manchester City din Champions League, în Il Derby della Madonnina (1-2) nerazzurrii (cu 80% din linia de mijloc înlocuită în mitanul secund) fiind sleiți de puteri și de energii psihice.

Antonio, fa caldo, și neContenitul Napoli!
Așa a arătat sâmbătă, la Torino, echipa de start a lui Napoli în duelul cu Juventus (0-0) / Foto: Imago

Contraexemplul AC Milan nu stă în picioare, întrucât rossonerri practic au refuzat să joace în fața lui Liverpool (1-3), tot în grupa UCL și la fel pe San Siro-Meazza, cu doar cinci zile mai dreveme. S-a văzut și în ceea ce a oferit sâmbătă, pe Allianz Stadium, noua trupă a lui Thiago Motta.

5dueluri fără eșec e seria lui Napoli contra „Bătrânei Doamne” în meciurile în care a înfruntat-o având avans de puncte în clasamentul Seriei A

Care strălucise, efectiv, cu PSV Eindhoven - altfel o prezență modestă în UCL - dar a suferit și s-a mulțumit cu un punct (având multă vreme ZERO șuturi cadrate la poarta lui Meret și bifând a treia pereche de „ochelari” în cinci runde!) contra celor de la Napoli.

De la fragilul 3-4-2-1 din debut la 4-3-3-ul solid la Torino

Pornind de la atuul liniștii pentru a pregăti tehnico-tactic echipa și a lucra în vestiar și în iarbă la pregătirea și individuală sub aspect psihologic a jucătorilor (Conte a fost dintotdeauna un excelent motivator, și ca fost om de echilibru la mijlocul terenului, nu degeaba este poreclit „Martello" - Ciocanul, pentru că îți dă mereu în cap!), ajungem la modificarea de modul, esențială în creșterea evidentă a echipei.

Antonio, fa caldo, și neContenitul Napoli!
Schimbarea la față reușită de Antonio Conte la Napoli în debutul sezonului / Foto: Gazzetta dello Sport

Antonio Conte a fost nevoit să se urce în tren, deși unele bagaje rămăseră pe peron, și nu neapărat uitate, ci mai degrabă cu lucruri lipsă ori neîmpachetate corespunzător. A se citi achizițiile în curs de prezentare și, deci, neadaptate la rigorile Seriei A (scoțianul Scott McTominay, 30,5 milioane de euro, de la Manchester United, și englezul Billy Gilmour, adus cu 14 milioane de la Brighton, ambii mijlocași centrali), încă neacomodate cu noul Napoli (Buongiorno) sau nepus la punct 100% cu condiția fizică („Big Rom” Lukaku, „copilul” preferat de Conte și la Inter).

Odată ce Conte a avut (mai puțin „întârziatul” Gilmour, ce acum nu are cum să-și facă loc în primul 11) întreg efectivul la dispoziție, tehnicianul revenit în Il Calcio după un an și trei luni „sabatic”, urmare a aventurii de 76 de partide eșuate la Tottenham, a putut opera „switch”-ul de la 3-4-2-1-ul de conjunctură.

150de milioane de euro a investit Napoli în achiziții în vară, doar Juventus a depășit-o în ultimul mercato. Dintre cei șase jucători aduși cu o sumă de bani, David Neres (Benfica, 28 de milioane), Gilmour (Brighton, 14) și Rafa Marin (Real Madrid, 12) nu sunt, momentan, decât rezerve de lux

În care Di Lorenzo, folosit neinspirat și nepotrivit total ca stoper dreapta (la fel ca mantaua de vreme rea, Juan Jesus!), jucătorii de benzi Mazzocchi și Spinazzola (ori Olivera) plus „piticul” Raspadori, destul de incompatibil cu poziția de 9, rezervată „pe viață” lui Osimhen (împrumutul său last-minute la Galatasaray, ce-i achită integral salariul și l-au scăpat de „Antonio fa caldo” de focarul de scandal în vestiar), erau toate corpuri străine, într-un mecanism gripat și acestea trebuiau expulzate (urgent) pe banca de rezerve.

Antonio, fa caldo, și neContenitul Napoli!
Antonio Conte pare să fi găsit deja echilibrul lui Napoli în 4-3-3-ul folosit în derbyul cu Juventus / Foto: Imago

Conte a reușit să-și metamorfozeze destul de repede, iar procesul va continua cel puțin până după a doua pauză pentru partidele din Liga Națiunilor, la mijlocul lui octombrie, o nouă formulă 4-4-3, mai convenabilă „mărfii” de-acum la Napoli față de modului său favorit, 3-4-3.

Acesta este deja Napoli proiectat de Conte. Soliditate și sacrificiu, cu fotbaliști de top și două sisteme între care poate alterna din mers jocul. Revoluția se află abia la început, dar este clar că mentalitatea echipei s-a schimbat! Azzurrii au devenit credibili în bătălia pentru scudetto
La Gazzetta dello Sport, cotidian italan

În care defensiva e mult mai sigură, aripile nu mai oferă bulevarde pentru construcția periculoasă a adversarilor, axul terenului este supravegheat mult mai bine de trei santinele (ce bine a intrat în sistem McTominay cu Juventus!), iar Lukaku se simte mult mai bine susținut și alimentat cu baloane de rapizii „locotenenți de infanterie”, Kvaratskhelia și Politano. Urmarea s-a văzut pe tabela de marcaj, 9 goluri în ultimele șase ore de joc.

3jucători ai lui Napoli au două goluri în actuala Serie A: căpitanul Di Lorenzo, „il fantasista” Kvaratshkelia și „bombardierul” Romelu Lukaku. Lista este completată de Simeone, Anguissa, Buongiorno, oameni din toate compartimentele azzurrilor

Napoli poate adăuga 12 puncte, apoi are program infernal

Pe Antonio Conte îl mai ajută ceva. Foarte mult! Este vorba despre calendarul extrem de accesibil (evident, pe hârtie, pentru că senzația debutului de sezona este că oricine ar putea încurca/învinge pe oricine!). După ce va fi trecut de duelul din Coppa Italia cu Palermo (care a scos-o din competiție în turul precedent pe Parma lui Man și Mihălă), Napoli le are de înfruntat pe Monza, Como și Lecce acasă plus o deplasare la Empoli (o altă surpriză plăcută a stagiunii).

Antonio, fa caldo, și neContenitul Napoli!
Antonio Conte și-a împlinit visul de a lucra iar cu Romelu Lukaku, și la Napoli / Foto: Imago

Teoretic ar fi strâns 12 puncte la zestrea actuală de 10. Cu care azzurri ar trebui să treacă pe primul loc, mai ales că rivalele la titlu au iarăși tracasarea din Champions League. Asta pentru a-și asigura un mic avans la șefie, fiindcă apoi vine un traseu de foc: două vizite pe „San Siro-Meazza”, contra lui Inter și Milanului, plus alt meci „afară” cu Torino, iar pe teren propriu ciocniri cu Atalanta și cu AS Roma, tot formații agrenate și pe frontul din Europa.

7trofee are ca antrenor Antonio Conte: patru cu Juventus, două la Chelsea și unul cu Inter, între care 4 titluri în Serie A și altul în Premier League, în cariera de 605 meciuri. Ca mijlocaș, a cucerit 13 trofee, toate pentru Juventus, între care Liga Campionilor, Cupa UEFA, Supercupa Europei și cinci scudetti

Nu vreau să emit părerea că Napoli a devenit, peste noapte, din dezamăgirea de la Verona o mare favorită la câștigarea campionatului. Departe de mine gândul ăsta, pentru că tifosii celorlalte rivale m-ar putea oricând contrazice cu argumente viabile!

Dar cred că nici nu greșesc dacă scriu că fosta campioană din 2022-2023, cu actualul selecționer Luciano Spalletti pe banca tehnică, are șanse bune de a conta în lupta pentru supremație. A se citi măcar un loc în careul de Ligă. Întrucât ambiția și implicarea (în orice proiect) ale lui Antonio sunt mereu neContenite!

Citește și:
Dispare un stadion istoric al României! Vineri, 27 septembrie, se joacă ultimul meci
Liga 3
Dispare un stadion istoric al României! Vineri, 27 septembrie, se joacă ultimul meci
Mircea Rednic s-a simțit rău după meciul cu Poli Iași și a fost operat astăzi la spitalul din Arad » Care este starea antrenorului
Superliga
Mircea Rednic s-a simțit rău după meciul cu Poli Iași și a fost operat astăzi la spitalul din Arad » Care este starea antrenorului
Scene ireale la derby-ul Serbiei! Antrenorul lui Partizan a fost rănit de ultrași, după umilința cu Steaua Roșie » A venit la conferință bandajat, a plâns și și-a dat demisia: „Cui m-am vândut eu?!”
Campionate
Scene ireale la derby-ul Serbiei! Antrenorul lui Partizan a fost rănit de ultrași, după umilința cu Steaua Roșie » A venit la conferință bandajat, a plâns și și-a dat demisia: „Cui m-am vândut eu?!”

Comentarii (3)
Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  24 Septembrie 2024, 16:37

Conte reprezinta o investitie sigura si cei care ezita sa angajeze astfel de antrenori pentru ca au salarii mari gresesc in mod evident, cheltuind, poate, mai mult cu 3 manageri cu pretentii financiare mai mici, dar intr-un timp scurt, cu prime de instalare, compensatii dupa despratire etc.! Analizele cluburilor si meciurilor din Serie A sunt binevenite, dar un pic precipitate: l-ati si vazut "debarcat" pe Conte, dupa care reveniti si-l felicitati pentru rezultatele obtinute; la fel, i-ati laudat excesiv pe Motta si pe cativa dintre "elevii" sai, dar ultimele rezultate din Serie A nu-s la fel de bune ca la inceput. In fine, principalul repros pe care vi-l fac ar fi unele confuzii: concret, am amendat modul in care ati scris denumirea unei mari firme de cristaluri, iar acum cateva zile ati confundat un pictor cu un sculptor! Da Vinci (spirit enciclopedic, inventator si un minunat pictor) nu s-a afirmat ca sculptor, in timp ce genialul sculptor Michelangelo a fost capabil de o realizare exceptionala in domeniul picturii - Capela Sixtina! Fata de aceste confuzii, a da drept exemplu fluviul Arno cand era vorba despre Torino reprezinta o gresela/ confuzie obisnuita care poate fi trecuta cu vederea!

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  24 Septembrie 2024, 16:30

...multa sanatate maestre!!!

mr90
mr90  •  24 Septembrie 2024, 14:36

Bun articol !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează