Articol de Justin Gafiuc, Cristi Preda (foto), Cezar Titor, Răzvan Petrescu (video) - Publicat joi, 26 septembrie 2024 23:42 / Actualizat vineri, 27 septembrie 2024 08:43
FCSB a debutat cu o victorie lejeră împotriva celor de la RFS, 4-1, campioana en-titre și liderul din campionatul Letoniei, în grupa XXL de Europa League. La meci au asistat 34.257 de spectatori.
De facto, partida a fost una animată, însă nu tot ce s-a întâmplat în interiorul celui mai mare stadion al țării s-a putut observa în spatele micilor ecrane.
7 detalii din FCSB - RFS care nu s-au văzut la TV
Șapte detalii care au fost surprinse de GSP:
1. Descătușarea lui Bîrligea
Atacantul venit de la CFR Cluj și-a deschis conturile la FCSB, chiar în runda inaugurală de Europa League. La o fază creată de acesta și de Darius Olaru, Bîrligea a trimis în poarta goală, în minutul opt al partidei de pe cel mai mare stadion al țării, Arena Națională.
Imediat după ce balonul a agitat plasele porții camerunezului Ondoa, Bîrligea a sprintat glonț către Elias Charalambous și Mihai Pintilii. În contextul în care debutul său cu Petrolul a fost catalogat unul „ratat”, fiind schimbat la pauză, probabil că a contat enorm încrederea acordată de către cei doi.
2. Înmărmurit
După golul lui Bîrligea, tehnicianul letonilor, Viktor Morosz, a rămas împietrit în zona tehnică. Preț de aproximativ două minute, acesta nu a avut nici un fel de reacție, urmărind partida cu mâinile în șold, fără să le ofere indicații elevilor săi.
Apoi, sporadic, făcea câțiva pași la stânga sau la dreapta, fapt atipic pentru fotbalul românesc. unde antrenorii părăsesc spațiul tehnic de nenumărate ori în timpul unei partide, dând constant indicații. Ulterior, acesta a început să se agite în timpul perioadei bune de joc a letonilor din prima repriză, care a și culminat cu reușita lui Ziga Lipuscek.
25 februarie 2020este data la care Viktor Morosz a fost instalat în poziția de A1 al celor de la RFS! 1668 zile au trecut de atunci. Înaintea experienței de principal la RFS, acesta a fost secundul echipei între decembrie 2019 și februarie 2020, pregătindu-le în trecut și pe Daugavpils și RTU.
3. „Ăștia suntem”
După ce FCSB a deschis scorul, iar startul partidei părea să îi fie total în control, lucrurile au laut o turnură neașteptată, chiar dacă Olaru a trecut razant pe lângă 2-0.
RFS a preluat inițiativa, a ieșit din defensivă și a început să țină mai mult de minge. În minutul 22, aceștia au izbutit să restabilească egalitatea, iar „1”-ul din dreptul acestora de pe tabelă a stârnit consternare în rândul suporterilor roș-albaștri: „Ăștia suntem, ne bat și ăștia. Trebuie să suferim!”.
Chiar dacă mai bine de o oră aveau la dispoziție bucureștenii pentru a obține toate cele trei puncte, a fost un semn revelator al unei încrederi scăzute, în contextul începutului slab de campionat.
Cu toate acestea, reușita lui Ștefănescu și acordurile piesei Scooter - Maria au înlăturat grimasele suporterilor.
4. Premieră în România
Tehnologia din fotbal de ultimă generație a ajuns și în Capitală! Partida dintre FCSB și RFS a consemnat și o premieră: „Goal Line Technology”, cu ajutorul căreia, prin intermediul unor camere de filmat, se poate stabili cu exactitate dacă o minge a trecut linia porții cu toată circumferința sau nu.
În cazul unui gol la limită, „cavalerul în negru” ar fi notificat dacă să valideze sau nu reușita. Camerele au fost montate pe Arena Națională cu două zile înainte de partidă. 12 camere, câte 4 pe fiecare parte a stadionului.
5. După 129 zile, regal fotbalistic pe Arena Națională. Suprafața de joc, impecabilă
Din 20 mai nu s-a mai jucat fotbal pe Arena Națională. Dinamo învingea atunci cu 2-0 pe Csikszereda în manșa tur a barajului de supraviețuire, Dennis Politic reușind o „doppietta”.
Ed Sheeran și Coldplay au concertat în această vară la București, pe cel mai mare stadion al țării. Pentru partida cu RFS, suprafața de joc a fost impecabilă. Gazonul de pe Arena Națională a fost schimbat în totalitate, procedura fiind finalizată săptămâna trecută.
342este numărul partidelor disputate pe Arena Națională, luând în calcul și disputa din această seară.
64.9%este procentul de partide cu FCSB gazdă pe cel mai mare stadion al țării (222 partide). Urmează Dinamo (48) și prima reprezentativă (36)
6. Momente comice
Fiind o partidă europeană, iar cei aproximativ 20 suporteri deplasați din Letonia trebuiau să fie informați corespunzător, s-a convenit ca anunțurile de la stația de amplificare să fie și în limba engleză.
Cu toate acestea, crainicul Arenei Naționale a reușit să transmită cu dificultate cele întâmplate în prima repriză, fie că vorbim de scor, marcatori sau schimbări, iar acest fapt nu a trecut neobservat, unii dintre suporteri ironizând ridicolul situației: „Lasă-te, bă!”. Să punem asta pe seama emoțiilor, ținând cont de faptul că în a doua repriză, acesta s-a descurcat mai mult decât onorabil.
Atmosferă europeană
Atmosfera a fost una plăcută. Fără incidente sau comportamente nedemne de o partidă de Europa League.
Primul inel al peluzei în care au stat cei de la Peluza Nord a fost animat, suporterii roș-albaștrilor încurajându-și favoriții pe toata durata celor 90 minute + prelungiri.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!